Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kış Aylarında Saç Bakımı İçin Altın Öneriler

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Kış Aylarında Saç Bakımı İçin Altın Öneriler
jQzBr9.jpg

Havanın soğumasıyla cildin sağlıklı yapısı bozulabilir, saç dökülmeleri gibi problemler ortaya çıkabilir. Kış ayında rüzgarın, yağmurun ve karın etkisiyle cildin nem ve yağ dengesi bozulmaktadır. Bahar aylarına girildikten sonra saç bakımı faaliyetlerine başlamak gerekir. Saçın yapısına uygun bakım kürleri sayesinde saçlarınız eski sağlıklı görüntüsüne kavuşacaktır.

En sık problemlerden olan saç dökülmesi ve kepeklenme kişiyi psikolojik ve biyolojik olarak etkiler. Vücudumuzda her değişiklik bize yanlış giden bir şeyin sinyalini vermektedir. Uzun süren saç dökülmelerinde mutlaka bir dermatoloğa ya da saç uzmanına başvurmak gerekir. Vitamin eksikliği, yanlış beslenme, kullanılan ilaçlar, psikolojik problemler saçı deforme etmektedir.

Saç neden dökülür?

Saçın büyüme ve dinlenme ve dökülme evreleri vardır. Saç yaklaşık 2-7 yıl arasında büyümeye devam eder, 6 aylık bir sürede parçalanma evresi yaşarken 2 yıl sürecek bir dinlenme evresine geçer. Dinlenme süresinde yeni oluşan saç hücresi kendini güçlendirir ve diğer saç döküldüğünde daha hızlı büyümeye başlar.

Saç dökülmeleri süre ve yoğunluk durumuna göre değerlendirilir. 100-120 tel ve üzeri dökülmelerde, sadece bir bölgedeki dökülmelerde saçta farklı problemlerin varlığı değerlendirilmelidir. Erkek hormonunun daha fazla üretilmesi kadında da erkekte de saç dökülmesine neden olmaktadır. Uzun süren saç dökülmelerinde mutlaka saçın dökülme sebebi araştırılmalıdır.

Stres saç dökülmesine neden olur?

Sınav evresinde olan öğrencilerde, ergenlik döneminde, ayrılık zamanlarında saç dökülmeleri sıkça görülebilir. Stres tüm vücudun dengesini değiştiren, sürekli kortizol salgılanmasına neden olan bir ruh halidir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan stres birçok hastalığa açık olunmasına neden olur. Bunlardan biri de saçın kırılması, dökülmesi, kepeklenmesidir.

Saç bakımı kürlerini uyguladığınızda dışarıdan büyük bir destek sağlamış olursunuz ancak yoğun saç dökülmeleriniz varsa bunun derin araştırılması önemlidir. Stresle birleşen kötü hava koşulları saçınızı iyice zayıflatır, kıl köklerinin sağlığını etkilediğinden cansız ve mat hale gelmesine neden olur.

Saçtaki kepek neden oluşur?

Kepeğin en önemli sebebi, ölü derilerin nemsizlikle birlikte dökülmesidir. Banyo yapar yapmaz saçını havasız bırakan tesettürlü bayanlar kepek problemini oldukça sık yaşarlar. Cildimizde olduğu gibi saç diplerinde de kalınlaşmış ölü der tabakası bulunur. Havalar soğuduğunda cilt nemini ve yağını kaybederek ölü derileri atmaya başlar. Bazen masum gibi gözüken saç kepeğinin altında farklı cilt problemleri gerçekleşebilir, dikkatli gözlenmesi gerekir.

Saç kepeklerinin oluşma sebebi hormon dengesindeki bozulmalar, stres, alerjiler, karaciğerde problemler, sindirim ve boşaltım sistemindeki aksaklıklar, mineral ve vitamin eksikliği, uykusuzluk ve yorgunluk olabilir. Aşağıdaki bakım kürlerini yaptığınıza rağmen saç kepek problemi devam ederse içeriden tedavi yöntemine başlamanız gerekebilir.

Saç bakımı öncesi yapılması gerekenler

Saç bakımı yapmadan önce yapılması gereken ön hazırlıklarınız vardır. İlk önce saçınızın kırıklarını aldırmalı, bakım öncesinde saçınızı boyatmamalısınız. Saçınızın dökülmesini azaltmak için bir süre şekillendiricilerden uzak durmalısınız. Saçınızı yaşken değil, hafif nemliyken taramalı, tarağınızı kaliteli seçmelisiniz.

Sürekli saçınızı bağlayan, ören biriyseniz bir süre saçınızı rahat bırakmanız gerekiyor. Saç da tıpkı diğer hücreler gibi nefes almak zorunda ve belirli neme sahip olma zorundadır. Saçınız sürtünmeyle zarar gördüğünde çok sert yastıklar kullanmamalı, ser havluyla saçınızı kurulamamalısınız. Saç diplerinin kan akışını hızlandırmak kullanılan masaj aletleriyle saçınıza uygulayabilirsiniz.

Saç bakımı için elma sirkesi

Elma sirkesinin birçok faydalı asite sahip olması, onu doğal bir mikrop kırıcı haline getirir. Saç derinizde bakteriden oluşan rahatsızlıkları elma sirkesi mucizesiyle çözebilirsiniz. Banyo yapmadan 2 saat önce, bir çay bardağını içine bir çay kaşığı elma sirkesini eklemeli ve saç diplerine masajla uygulamalısınız. Eğer elma sirkesinin kokusundan rahatsız olmayacaksınız sirkeli suyu durulama suyunuz olarak kullanabilir, tüm vücuttaki olumsuz enerjiyi atabilirsiniz.

Elma sirkeli su uygulaması yaptıktan sonra saç diplerini besleyen bal kürünü uygulayabilirsiniz. Bir yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı balı biraz ılık su ekleyerek seyretin. Ardından sadece saç diplerine karışımı sürün. Parmaklarınızla saç diplerinizi çok yumuşak hareketlerle harekete geçirin. 1,5-2 saat bekledikten sonra saçınızı yıkayın.

Yumurta ve fındık yağı mucizesi

Saç bakımı kürleri arasında bulunan yumurta ve fındık yağı, saçın nemini arttırır ve protein içeriğiyle saçı güçlendirir. Yağlı bir cilde sahipseniz yumurtanın sadece ak kısmından yararlanın. Saçınız kuruysa yumurtanın tamamını kürünüzde kullanabilirsiniz. Yumurta ve birkaç damla fındık yağı saç diplerindeki bakterileri öldürür, ölü derileri temizler. Fındık yağının E vitamini taşıması saç nemini yerine getirecektir.

Yumurtayla yapabileceğiniz diğer kür zeytinyağı ve balın katkısıyla gerçekleşir. Bir buçuk tatlı kaşığı balın içine bir çay bardağı zeytinyağı ve bir yumurta eklenerek karıştırılır. Ardından saç diplerinden saç uçlarına doğru uygulama yapılır. İki haftada bir yapacağınız saç bakımı, saçlarınızı kısa sürede canlandırır, saç dökülmesini azaltır. Bu kür sonrasında yapacağınız elma sirkesi bakımı da saç sağlığını desteklemektedir.

Hint yağı saçı besler

Senelerdir birçok uygarlıkta saç ve kirpik çıkarmak için kullanılan hint yağı, saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesini en aza indirir. Hint yağının yanına ekleyeceğiniz birkaç faydalı madde sayesinde saç kepeği, saç dökülmesi ve saç kaşınmasından kurtulabilirsiniz. Hardal, kan dolaşımını hızlandırdığı için pasif halde olan kıl köklerini uyandırır ve saç uzaması daha kısa sürede gerçekleşir. Yaptığınız saç bakımı, saç diplerine yapılmalı ve 1 saat saçta bekletilmelidir. Bu kürün tekrarlanma aralığı haftada bir olabilir, çok fazla saç dökülmeniz varsa üç günde bir kürü tekrarlamanız gerekir.

Hint yağı, biberiye yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, limon yağı gibi yağları aynı oranda karıştırın ve bu yağ karışımını, her banyoya girmeden 1 saat önce saçınıza masajla tatbik edin. Masaj yaparken parmaklarınızın tırnak kısmını değil, etli kısmını kullanmaya özen gösterin, tırnaklarınızın arasında kalmış bir bakteri bu yolla yayılabilir ya da saçınızdaki bir mikrop tırnak diplerinizden farklı bölgelere geçebilir. Saçınıza yağlarla masaj yaptıktan sonra 5 dakika güneşte beklerseniz, yağlar ısınacak ve dada çabuk derinizden emilecektir.

Saçlarınızdaki yoğurt mucizesi

Yoğurdu cilt bakımında sık sık kullanırız, saç sağlığında da yoğurdun gücü yadsınamaz. Protein, kalsiyum ve yağ içerikli yapısı saçın kepeklerini yok eder. Ayrıca saç diplerinin nemlenmesini sağlayarak saçın kolay uzamasını, zayıf tüylerin güçlenmesini sağlar. Saç bakımı kürlerinde yoğurdu tek olarak kullanabileceğiniz gibi limon suyu, zeytinyağı, zencefil, hardal, tarçın gibi malzemelerle kullanarak daha güçlü sonuçlar alabilirsiniz.

Yoğurdu oda sıcaklığında bekletin, sonrasında saç diplerine alından enseye doğru uygulayın. 5-10 dakika bekledikten sonra saçınıza masaj uygulamaya başlayın. Yoğurdun yağı kepekleri bitirir, protein yapısı saç kökünün gelişimini destekler. Eğer saçınız yağlıysa yoğurt maskesinin içine birkaç damla elma sirkesi ya da limon suyu ekleyebilirsiniz.

Mayonezi saçınıza dökün

Patates kızartmasını neşelendiren, tosta tadını veren mayonezin cilde olan yararlarını saymakla bitmez. İçinde bulunan yumurta yağ ikilisi, kuru cilt yapısını yağlandırırken nemlendirir. Ciltte canlılık ve sağlıklı bir görünüm oluşturan mayonezle etkili bir saç bakımı maskesi yapabilirsiniz. Mayonezin ılık olması ve masajla uygulanması gerekir, mayonezden bir yemek kaşığı kullanmanız yeterli olacaktır.

Koyu renkte bir saçınız varsa mayonezin içine biraz kakao yapı ya da kakao ekleyin. Bu sayede saç köklerini beslerken fazla yağların atılmasını sağlarsınız. Saç bakımı yaparken saç köklerinizin hassasiyetini göz önünde bulundurmalısınız, çok sert masajlar saç köklerine yarar değil zarar verebilir. Derinizi bir cam olarak düşünün ve onu çizmeyecek oranda baskı yapmayı deneyin.

Saç bakımı için diğer tavsiyeler

Saç yapısını birçok kimyasal uygulama bozduğu iş yapacağınız ilk iş şampuanınızı gözden geçirmeniz olmalı. Çok fazla kimyasal içermeyen, besleyici bitki özleriyle zenginleştirilmiş, organik şampuanları tercih etmelisiniz. Dilerseniz biraz araştırarak kendi şampuanınızı da yapabilirsiniz. Saç bakımı yanında, saçınızın çok maruz kaldığı kimyasalları azaltmanız da gereklidir. Saç kurutma makinenizi saç diplerine çok yaklaştırmamalısınız, dereceli düzleştiricileri tercih etmelisiniz.

Yapacağınız sarımsak yağını saçınız dökülse de dökülmese de genel saç sağlığı için kullanabilirsiniz. Küçük bir kavanozun içine zeytinyağı koyun, içine 10 diş kadar sarımsak rendeleyin. Kavanozun ağzını kapatarak 15-20 gün bekletin. Güneş görmeyen alanda beklettiğiniz karışımı şampuanlarınızın içine ekleyebilir, direkt saçınıza maske olarak uygulayabilirsiniz. Saç bakımı için son tavsiye argan yağıdır, at şampuanının da saçları uzattığı da dillendirilir. Siz de bakım kürlerinden dilediğinizi deneyebilir, saçınızdaki farkı gözlemleyebilirsiniz.
 
Üst Alt