Kireçlenme ve kas yırtılmalarına PRP tedavisi
Kireçlenme ve kas yırtılmaları PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemi ile tedavi edilebiliyor.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuba Erbilir Çelebi dizlerdeki kireçlenme, kıkırdak zedelenmeleri, kas zorlanmaları, kas yırtılmaları, rotator cuff zedelenmesi gibi rahatsızlıkların hastaların hayat kalitesini azalttığını ve hastayı birine bağımlı hale getirdiğini belirtti.
Dr. Tuba Erbilir Çelebi, hastanın kendi kanından hazırlanan ve hasarlı dokulardaki iyileşmeyi başlatmak için kullanılan PRP tedavisinin etkili bir yöntem olduğunu söyleyip PRP tedavisini şöyle anlattı:
PRP TEDAVİSİ NEDİR?
"PRP trombositten zengin plazmadır. Hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır ve hasarlı dokulardaki iyileşmeyi başlatmak, düzenlemek için kullanılan başarılı bir tedavi yöntemidir. Hastadan 10 ila 60 cc arasında kan alınır ve ayrıştırılarak trombositten zengin plazma elde edilir. İstenmeyen kısımlar atılarak elde edilen trombositten zengin plazma, hasarlı dokulara ve diz eklemi içine enjekte edilir. Ayrışma süresi de kite göre değişmekle birlikte ortalama 10 dakikadır. İşlemden hemen sonra tedavi edilecek bölgeye uygulama yapılır.
Trombosit hücreleri vücut dokularında bir zedelenme olduğu zaman ilk etapta o bölgeye çökerek pıhtılaşmayı ve kanamanın durmasını sağlar. Daha sonrasında içerdikleri birtakım büyüme faktörleri sayesinde o bölgede doku tamirini başlatır. Hasarlanan eklem veya kas bölgesine göre 1 hafta veya 15 gün arayla 2 ila 5 seans arası tedavi uygulanabilir. PRP'den önce ve sonra uygulanan manuel tedavi PRP etkinliğini artırır."
'ALERJİ VE YAN ETKİ RİSKİ YOK'
Aktif enfeksiyon, kanama bozuklukları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, gebelik ve emzirme gibi durumlarda tedaviyi önermediklerini vurgulayan Dr. Tuba Çelebi, "Enjeksiyon sonrası 1 ila 3 gün ağrılarda artma olabilir. Ağrı kontrolünün sağlanmasında uygun medikal tedavi doktor kontrolünde düzenleniyor.
1 haftadan sonra ağrıda azalma beklenmekle beraber PRP tedavisi sadece hastanın kendisine uygulanabilir. İçine yabancı bir madde ilave edilmediğinden PRP tedavisinin alerji ve yan etki riski neredeyse yoktur" dedi.