• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kirchhoff Kanunları

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Kirchhoff Kanunları

Gustav Robert Kirchhoff (1824 - 1887) bir Alman fizikçidir. Bizi ilgilendiren iki kanunu vardır. Bunlar birinci kanun veya düğüm noktası kanunu ile ikinci kanun veya kapalı devre kanunudur.

DÜĞÜM NOKTASI KANUNU: Bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı ile bu düğüm noktasından giden akımların cebirsel toplamı eşittir

akimler.gif


1, 4, 5 nolu akımlar giden, 2 ve 3 nolu akımlar gelen olduğuna göre;

İ 1 +İ 4 + İ 5 = İ 2 + İ 3 olur.

3r.gif


Şekilde görüldüğü gibi, gelen İ akımı giden İR1+İR2+İR3 akımları toplamına eşittir. Burada:R1 =10 ohm R2 = 20 Ohm ve R3 = 20 Ohm olsun, devre gerilimini de 50 V kabul edelim. Devreye gelen İ akımı
10 amper olur ve bu 10 amper lik akım, dirençler üzerinden şu şekilde geçer İ = V / R olduğundan :

İR1 = 5 A İR2 ve İR3 = 2.5 A dir.

Böylece dirençler üzerinden giden akımların toplamı da 10 A olur ve gelen ile giden akımların toplamı aynı kalır.
KAPALI DEVRE KANUNU:

Kapalı bir elektrik devresinde bulunan gerilim kaynakları toplamı ile bu devredeki dirençler üzerinde düşen gerilimlerin toplamları eşittir.

devrele.gif




Devrede 20 ve 10 V'luk iki gerilim kaynağı mevcut olsun ve ters yönde bağlı olsunlar.Gerilim kaynaklarının toplamı 20 - 10 = 10 volt eder.
R1 2 , R2 3 , R3 de 5 Ohm ise, her bir direncin uçlarında düşen gerilim nedir ?
Toplam direnç 10 Ohm olduğu için devreden 1 Amper akım geçer, her dirençten bu akım geçtiği için;

V = İ x R den
V1 = 1x2 volt
V2 = 1x3 volt
V3 = 1x5 volt

Olur, böylece toplam voltaj düşümleri de 10 V‘a eşit demekti
 

Mavera

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Ara 2018
Konular
259
Mesajlar
916
MFC Puanı
180
Kirchhoff Kanunları veya Kirchhoff Yasaları
  • Kirchhoff Akımlar Kanunu: Devredeki bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı o düğüm noktasından giden akımların toplamına eşittir şeklinde ifade edilen yasa. Elektrik yükü korunumludur, birdenbire ortaya çıkmaz veya yok olmaz. Bir noktada birikip çoğalamaz ya da seyrelip azalamaz. Kirchhoff akımlar ya da düğümler kanununun akımlar cinsinden ifadesi i=i1+i2+İ3 şeklinde yazılabilir. Akım yönleri rastgele seçilebilir. Rastgele seçilen akımların bazıları gerçekte olması gereken yönün tersi yönde seçilmiş ise problem çözüldüğünde sadece akımın işareti eksi çıkar. Bu, akımın büyüklüğü doğru ama yönü seçilen yönün tersinedir anlamını taşır.
  • Kirchhoff Gerilimler Kanunu: Bu kanun, kapalı bir elektrik devresindeki pil, üreteç gibi enerji kaynaklarının gerilimleri toplamının, bu devredeki dirençler, motorlar vb. üzerinde oluşan gerilim düşmeleri toplamına eşit olduğunu ifade eder. Kısaca kapalı bir devre boyunca potansiyel farkların cebirsel toplamı sıfırdır, anlamına gelir. İlgili yasa, enerjinin korunumu ilkesine dayanır. Enerji kaynaklarının akımı taşıyan yüklü parçacıklara aktardığı enerjilerin toplamı, bu parçacıklar tarafından harcanan enerjilerin toplamına eşittir. Başka bir ifadeyle üreteçlerin ürettiği enerjilerin toplamı, tüketicilerin ( direnç, motor vb.) tükettiği enerjilerin toplamına eşittir. Kapalı devre için yazılan gerilimler kanunu denklemi +V1+V2=i.R1+i.R2+i.R3 biçiminde bir eşitlikle ifade edilir. Üreteçler ters bağlı olursa, yani kabul edilen akım yönüne ters yönde akım üretirse gerilim değerinin negatif (-) olacağı açıktır. Çünkü böyle bir durumda üretici değil tüketici gibi davranır.
Kirchhoff Kanunları'ndan yararlanarak bir elektrik devresindeki akımları içeren yeterli sayıda düğüm ve kapalı devre denklemleri yazılabilir. Bilinmeyen sayısı kadar denklem yazılıp bu denklemler çözülerek akım, gerilim ve direnç değerleri bulunabilir. Kirchhoff Kanunları basite indirgenemeyen devre çözümlerinde tercih edilir.
 
Üst