Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kinoa nedir? Nerede, nasıl yetişir? Faydaları neler?

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Kinoa nedir? Nerede, nasıl yetişir? Faydaları neler?

100-gram-pismis-kinoa-gunluk-demir-ihtiyacinin-yuzde-8ini-karsilar.jpg





Aslında geleneksel Türk mutfağında yeri olmayan kinoa son zamanlarda menülerde kendine yer edinmeye başladı. Peki, kinoanın faydaları neler?..

Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen kinoa ülkemizde henüz pek bilinmiyor. Besin değerinin oldukça yüksek oluşundan dolayı son zamanlarda dikkatleri üzerine çeken bitki her ne kadar tahıl gibi düşünülse de aslında yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından ıspanak ve pancar türü bir bitkidir.

Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelen kinoa, arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi. Şili ve Peru’da bulunan antik mezarlarda bitkinin gıda olarak tüketildiğine dair arkeolojik keşifler yapılmıştır. İspanyol kaşiflerin kıtaya gelmesiyle birlikte kinoa Güney Amerika geneline, daha sonra da Avrupa kıtasına yayılmıştır.

kinoa-4_2404151-2 metreye kadar uzayan uzun ömürlü kinoa bitkisinin aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı dayanıksız olması ve en uygun iklim koşullarının And Dağları eteklerinde bulunması, Peru ve Bolivya’nın dünyanın en büyük kinoa üreticileri olmasını sağlamaktadır.

Astronot gıdası olarak bilinen kinoa, protein açısından çok fazla güçlü olmasının yanında tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminleri içeriyor. Besin değeri olarak 1 kilogramı 10 kg ete eşdeğer olduğundan dünyayı açlıktan kurtaracak nebat olarak anılan kinoanın 100 gramı 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir. Öyle ki 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan edildi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında, İsmail Tezcan adındaki bir çiftçi kinoa yetiştirmeye başladı. İki sene önce internette Birleşmiş Milletler’in 2013′ü ‘Kinoa Yılı’ ilan ettiğini okuyunca merak edip bitki hakkında bilgi toplamaya başlayan Tezcan, tam bir gıda deposu olduğunu öğrendiği kinoayı ilk olarak önceki sene tecrübe amaçlı elma bahçesindeki ağaçlarının arasında ekmiş. Olumlu netice alınca da bu sene 200 dönümlük tarlasına kinoa eken Tezcan, bin metre yükseklikte bol oksijenli ortamda daha çok verim alınan ve sulama gerekmediği için kıraç arazide de yetiştirilebilen kinoanın Türkiye’de de pek yakında popüler olmasını beklediğini belirtiyor.

kinoa-5_240415Kinoanın Faydaları

Tohumları tam protein kategorisinde olan kinoa vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Oldukça nadir görülen tam protein içeren bitkiler vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Glutensiz ekmek ve çörekler hazırlanabilen kinoanın gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.

Aslında diyet listelerinin pek çoğunda adının geçtiğini görebileceğiniz kinoanın kalori değeri pek düşük değildir fakat protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesinden dolayı tercih edilir. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Ancak fazla kinoa yemek yüksek kalorisi nedeniyle kilo kaybetmenizi zorlaştırabileceği için kontrollü tüketmelisiniz.

Tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içeren kinoa beslenme uzmanları tarafından besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı öneriliyor. Ayrıca kabızlığın tetiklediği bir diğer sorun olan hemoroide karşı da önlem olarak tüketilebilinir. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne de yardımcı oluyor.

Hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir rolü olan demir minerali aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir. Vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi demirin metabolizmada kullanıldığı diğer alanlar arasında yer almaktadır. Demir minerali bakımından zengin olan kinoa, demir eksikliği anemisi için uygulanan beslenme programlarına eklenebilir.

kinoa-6_240415B2 (Ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir. Yüksek miktarda magnezyum minerali içermesi sebebiyle de damarları rahatlatan etkisi vardır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilen yiyecekler arasındadır. Magnezyum minerali aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında etkili bir kan şekeri kontrolü sağlar.

Kinoa içerdiği manganez ile vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlar. Manganezin antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.

Kinoanın Besin Değerleri

100 gram pişmiş kinoa;

120 kalori
2 gram yağ
7 gram karbonhidrat
11 gram besin lifi
4.4 gram protein
5.0 IU A vitamini
0.6 mg E vitamini
0.1 mg tiamin
0.1 mg riboflavin
0.4 mg niasin
0.1 mg B6 vitamini
42.0 mcg folat
17.0 mg kalsiyum
1.5 mg demir
64.0 mg magnezyum
172 mg potasyum
7.0 mg sodyum
1.1 mg çinko
0.2 mg bakır
0.6 mg manganez
2.8 mcg selenyum
0 kolesterol içerir.

kinoa-7_240415Pişmiş 100 gram kinoada su miktarı 71.6 gramdır. Yani 100 gram kinoa pişirildiğinde içerdiği su miktarı yaklaşık %77’dir. Pişmemiş 100 gram kinoa ise sadece 13.3 gram su içerir. Bu nedenle pişmemiş kinoanın kalori oranı çok daha yüksektir. 100 gram pişmiş kinoa 120 kaloriyken aynı miktarda pişmemiş kinoanın kalorisi 368’e kadar çıkmaktadır. Aynı oranda içerdiği besin lifi, protein, vitamin ve mineral miktarı da artmaktadır ancak kinoayı diyet için tüketiyorsanız pişmiş olarak yemeniz daha faydalı olacaktır.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Tohumları saponin içerdiği için tadı acı olan kinoanın hasattan sonra kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Yaprakları ıspanak gibi tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür. Kinoayı pişirmeden önce çekirdeği saran ve acı bir tadı olan kabukları iyice temizleyin. Bunun için kinoayı derin bir süzgece aldıktan sonra musluğun altına koyun ve soğuk suyu açıp avucunuzla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayın. Pirinç veya arpa gibi pişirilebilinen kinoanın pişirme süresi oldukça kısadır (10-15 dakika).​







 

vecomp

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    28 Ocak 2017
  • Mesajlar
    1
  • MFC Puanı
    0
Kinoa Yetiştiriciliği – Kinoa Tarımı

( Chenopodium quinoa Willd. )


Kinoa tohumu özellikle çölyak hastaları tarafından kullanılma potansiyeli bulunan bir bitki olarak ön plana çıkmaktadır. Kinoa kazayağıgiller veya ıspanakgiller familyasının bir üyesi olup çift çenekli ve tek yıllık bir bitkidir. Kinoa bitkisinin en göze çarpan özelliği tohumlarının gluten içermemesidir. Kinoa tohumlarının gluten içermemesinden dolayı özellikle de çölyak (Celiac) hastaları için önemli bir besin kaynağı konumundadır.

Kinoa aslında Güney Amerika kıtasının bir bitkisidir. And dağlarının bitkisi olarak bilinmektedir. Yüksek rakımlara adapte olmuş bir bitki olup vejetatif aksamının gelişmesi için serin iklim şartlarına ihtiyaç duymaktadır. 4000 metre yüksekliğe kadar adapte olmuş bir bitkidir. Halen Peru, Ekvator, Şili ve Bolivya gibi ülkelerde geniş alanlarda üretilmekte ve Avrupa ülkeleri ile ABD’ye ihraç edilmektedir. Kinoa kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da sulu koşullarda verim ve kalite artmaktadır. Soğuğa dayanımı düşüktür. Ayrıca tohumları mineral, vitamin, yağ ve antioksidanlar yönünden zengindir.

Kinoa bitkisinin gelişme süresi çeşitlere göre değişmekle birlikte 90 – 120 gün arasında değişmektedir. Kazık kök sistemine sahip bir bitkidir. Tek yıllık bir bitki olup, son yıllarda insan ve hayvan beslenmesinde üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir bitkidir. Ülkemizde ise yeni yeni duyulmaya başlayan bir bitkidir. Kinoa en iyi gelişimini kumlu-tınlı topraklarda gerçekleştirmektedir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklı olup, toprak pH isteği ise 6 – 8.5 arasında değişim göstermektedir.

Ülkemizde 2010 yılında Çukurova koşullarında yapılan kinoa yetiştiriciliği çalışmasında kinoa tohumları sıra arası 50 cm. olacak şekilde 10 Nisan’da ekilmiş ve 8 Temmuz’da ise hasat edilmiştir. Yapılan araştırmada kinoa bitkisinin boyu 116 – 130 cm, tane veriminin 169 – 212 kg/da ve bin tane ağırlığının 2.1 – 2.6 gr. olarak belirlenmiştir.

Ege bölgesi koşullarında yapılan bir diğer çalışmada ise “ Q-52 ” isimli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidi kullanılmıştır. Sıra arası 70 cm. olacak şekilde yapılan ekim çalışmalarında dekara 2 kg. kinoa tohumu kullanılmıştır ve tohumlar 1 cm. derinliğe düşecek şekilde ekimler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada kinoa tane verimi 175 ile 200 kg/dekar aralığında tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada kinoa tanelerinin ortalama hektolitre ağırlığının 64.6 kg olarak tespit edilmiştir. İzmir koşullarında kinoa için en uygun ekim zamanı ise 1 – 15 Nisan tarihleri olarak belirlenmiştir.

Kinoa Gübreleme

Ekimden önce dekara 5 kg (N) azot, 6 kg (P2O5) fosfor ve 6 kg (K2O) potasyum verilmiştir. Bitkilerin çıkışından 35 gün sonra da ikinci (N) azot dozu ( 3 kg/da, amonyum nitrat formunda ) uygulanmıştır.

Kinoa bitkisi makineli tarıma uygun bir bitkidir. Mibzerle ekimi yapılabilir. Hasat işlemi ise biçerdöver ile yapılabilir. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 7 – 11 °C’de olması yeterlidir. Toprakta yeterli nem mevcut ise çıkışlar 5-7 gün içerisinde tamamlanır. Generatif döneme geçip çiçeklenebilmesi için (vernalizasyon) soğuklama ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Ekim işleminde tohumların 1-1,5 cm derinliğe düşmesi yeterlidir. 1000 dane ağırlığı çeşitlere göre değişmekle birlikte 2 gr. ile 5 gr. arasında değişmektedir. Ekim işleminde sıra aralığı en az 35 cm olmalıdır. Genel olarak ise 50 – 75 cm sıra aralığı önerilmektedir.

Kinoa bitkisi kurağa dayanıklı olup, yetişme periyotunda 350-400 mm. kadar suya ihtiyaç duymaktadır. Nisan ayı sonu ve mayıs ayı başında ekilmesi durumunda haziran ortasına kadar sulamaya ihtiyaç duymaz. Bitkiler 2-3 yapraklı döneme kadar sulanmamalıdır. Sulama işlemi yağışların yetersiz olduğu temmuz ve ağustos aylarında yapılmalıdır. Genellikle kendine tozlaşır, yabancı tozlaşma oranı %10-15’tir. Çimlenen kinoa bitkisi ilk iki hafta boyunca yavaş bir büyüme gerçekleştirir. Bu dönemde yabancı otlara karşı oldukça hassas olup yabancı otlar ile rekabet edemez.

Şimdi kinoa nasıl hasat edilir sorusunun cevabına hep birlikte bakalım. Kinoa bitkisi kuruyup soluk sarı veya kırmızımsı renge döndüğü ve yapraklar döküldüğü zaman hasat vakti gelmiş demektir. Hasat işlemi biçerdöverler yardımıyla yapılabilir. Kinoanın tohum verimi 100-350 kg/da arasında ot verimi ise 400-1000 kg/da arasında değişmektedir. Kinoa genellikle tohumu için yetiştirilen bir bitki olmakla beraber otu için de yetiştirilebilir.

Kinoa tohumunda % 5 yağ, % 60 karbonhidrat ve % 4 lif bulunmaktadır. Protein oranı çeşitler arasında önemli farklılıklar göstermekle birlikte % 20’ye kadar çıkabilmektedir. Tohumları yağ oranı yönünden yağ bitkileri ile kıyaslandığında fakir, fakat tahılların yağ oranından zengindir. Protein, kalsiyum, demir gibi mineraller ile E ve B vitaminlerince zengin olup beslenme için iyi bir kaynaktır. Kinoa tohumlarının tahıl ve bakliyatlar gibi insan yiyeceği olarak kullanımı ve ticareti her geçen gün artmaktadır. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı pirinç üretiminin azalması ve maliyetlerin artması kinoa gibi alternatif ürünlere yönelimi artırmaktadır.
 
Üst Alt