OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Kimyada ayıraç (veya reaktif, reajan,reaktant), belli bir bileşik ile karakteristik bir reaksiyona girebilen, ve bu sayede o bileşiğin varlığını hatta miktarını belirlemeye yarayan ve reaksiyondan ürün üretmeye yarayan bir bileşiktir.
Analitik ayıraçlar:
Fehling ayıracı
Tollen ayıracı
Organik kimyada ayıraçlar birer bileşik veya karışım olabilirler, organik bir reaktanın değişime uğramasını neden olurlar.
Organik ayıraçlar:
Collins ayıracı
Fenton ayıracı
Grignard ayıracı
Katalizörler ayraç değildir.
Kimyasal ayıraçlar
1. Fenol Kırmızısıasitlerle sarı,bazlarla pembe renk verir. Örn: Soda, CO2'li su, yağ asitleri, aminoasitler asidik özellikte olduklarından fenol kırmızısı ile sarı renk oluşturur. Onikiparmak özütü bazik özellikte olduğundan fenol kırmızısı ile pembe renk oluşturur.
2. Fehling (Benedic):Glikozun ayıracıdır.Glikozlu ortamda tuğla kırmızısı renk verir.
3. Biüret: Proteinin ayıracıdır.Mor renk verir.
4. Nitrikasit: Proteinin ayıracıdır.Sarı renk verir.
5. İyot (Lügol): Nişastanın ayıracıdır.Mor renk verir.
6. Sudan III boyası:Yağın ayıracıdır.Pembe renk verir.(Yağ çözücüler benzen, benzin, tiner, aseton, eter, alkol) Ayrıca kağıtta saydam bir leke oluşturduğu için kağıtta yağın ayıracıdır.
7. Kireç suyu:Asitlerle tepkime vermez.Herhangi bir değişiklik olmaz. Kireç suyu CO2'li su(soda) ile tepkimeye girer. Bulanarak beyaz çökelek oluşturur. Ca(OH)2 + CO2 --->CaCO3 +H2O
8. CO2:Kireç suyu CO2 ile tepkimeye girer ve bulanır.Bu nedenle kireç suyu da karbondioksitin ayıracıdır. Solunum sonucu karbondioksit veririz.Eğer kireç suyuna üflersek bulanır.
9. Ba(OH)2,KOH: Bu bileşikler ortamdaki CO2'yi tutarlar.
10. Turnusol kağıdı: Asitlerle kırmızı,bazlarla mavi renk oluşturur.
11. Kongo kırmızısı: Asitlerle mavi, bazlarla kırmızı renk oluşturur.
12.Oksijen: Yakıcı bir gaz olduğu için kor halindeki kibritin parçalanmasını sağlar.
AYIRAÇLAR=İNDİKATÖRLER
• Çeşitli maddeleri tanımak varlığını anlamak için kullanılan maddelere ayıraç denir.
KARBONHİDRAT
ekmek,pilav,makarna,unlu yiyecekler,patates,süt,süt ürünleri,meyveler v.b.
• Nişasta + İyot Çözeltisi ——- > Mavi – Mor Renk
• Nişasta + Lügol Çözeltisi ——- > Mavi – Mor Renk
• Glikoz + Benedict Çözeltisi —-ISI—-> Kiremit Kırmızısı Renk
• Glikoz + Fehling Çözeltisi —–ISI—-> Kiremit Kırmızısı Renk
• Selüloz + İyotlu Çinkoklorür———— >Açık Mavi veya Yeşil Renk
• Glikojen +İyot Çözeltisi——————- >Kahverengi-Kırmızı renk
*
Analitik ayıraçlar:
Fehling ayıracı
Tollen ayıracı
Organik kimyada ayıraçlar birer bileşik veya karışım olabilirler, organik bir reaktanın değişime uğramasını neden olurlar.
Organik ayıraçlar:
Collins ayıracı
Fenton ayıracı
Grignard ayıracı
Katalizörler ayraç değildir.
Kimyasal ayıraçlar
1. Fenol Kırmızısıasitlerle sarı,bazlarla pembe renk verir. Örn: Soda, CO2'li su, yağ asitleri, aminoasitler asidik özellikte olduklarından fenol kırmızısı ile sarı renk oluşturur. Onikiparmak özütü bazik özellikte olduğundan fenol kırmızısı ile pembe renk oluşturur.
2. Fehling (Benedic):Glikozun ayıracıdır.Glikozlu ortamda tuğla kırmızısı renk verir.
3. Biüret: Proteinin ayıracıdır.Mor renk verir.
4. Nitrikasit: Proteinin ayıracıdır.Sarı renk verir.
5. İyot (Lügol): Nişastanın ayıracıdır.Mor renk verir.
6. Sudan III boyası:Yağın ayıracıdır.Pembe renk verir.(Yağ çözücüler benzen, benzin, tiner, aseton, eter, alkol) Ayrıca kağıtta saydam bir leke oluşturduğu için kağıtta yağın ayıracıdır.
7. Kireç suyu:Asitlerle tepkime vermez.Herhangi bir değişiklik olmaz. Kireç suyu CO2'li su(soda) ile tepkimeye girer. Bulanarak beyaz çökelek oluşturur. Ca(OH)2 + CO2 --->CaCO3 +H2O
8. CO2:Kireç suyu CO2 ile tepkimeye girer ve bulanır.Bu nedenle kireç suyu da karbondioksitin ayıracıdır. Solunum sonucu karbondioksit veririz.Eğer kireç suyuna üflersek bulanır.
9. Ba(OH)2,KOH: Bu bileşikler ortamdaki CO2'yi tutarlar.
10. Turnusol kağıdı: Asitlerle kırmızı,bazlarla mavi renk oluşturur.
11. Kongo kırmızısı: Asitlerle mavi, bazlarla kırmızı renk oluşturur.
12.Oksijen: Yakıcı bir gaz olduğu için kor halindeki kibritin parçalanmasını sağlar.
AYIRAÇLAR=İNDİKATÖRLER
• Çeşitli maddeleri tanımak varlığını anlamak için kullanılan maddelere ayıraç denir.
KARBONHİDRAT
ekmek,pilav,makarna,unlu yiyecekler,patates,süt,süt ürünleri,meyveler v.b.
• Nişasta + İyot Çözeltisi ——- > Mavi – Mor Renk
• Nişasta + Lügol Çözeltisi ——- > Mavi – Mor Renk
• Glikoz + Benedict Çözeltisi —-ISI—-> Kiremit Kırmızısı Renk
• Glikoz + Fehling Çözeltisi —–ISI—-> Kiremit Kırmızısı Renk
• Selüloz + İyotlu Çinkoklorür———— >Açık Mavi veya Yeşil Renk
• Glikojen +İyot Çözeltisi——————- >Kahverengi-Kırmızı renk
*