Ne yaparsanız yapın kilo vermekte zorlanıyor musunuz? Öyleyse alışkanlıklarınızı gözden geçirmek için bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Google’a “nasıl kilo verilir” yazarsanız, yaklaşık bir milyondan fazla sonuç alırsınız. Günümüzde tüm bu ipuçlarına ulaşmak bu kadar kolayken herkesin dümdüz bir karnı olması gerekir diye düşünürüz, değil mi? Ancak TÜİK verilerine göre, nüfusumuzun yaklaşık %50’si obez veya fazla kilolu, ve buna ek olarak bir türlü veremediği 10 kilo fazlası olan bir yığın insan daha var. Bu tabloya bakacak olursak gözden kaçırdığımız bir şeyler olmalı, kilo vermeye ne kadar çabalarsak çabalayalım, çabalarını mahvedebilecek bazı günlük alışkanlıklarımız gibi. Yani farkında olmadan kilo verme hedeflerinizi sabote ediyor olabilirsiniz!
Sağlığınızı iyileştirmenize ve hayalinizdeki vücuda kavuşmanıza yardımcı olmak için ortalama bir gün boyunca yaptığınız ve metabolizmanızı sabote eden, kilo vermeyle hiçbir bağlantısı olmayacağını sandığımız şeylerin bile, bir listesini hazırladık. Bundan sonrasında ihtiyacınız olan şey alışkanlıklarınızı tanımak ve daha sağlıklı seçimler yapmak. İşte kilo vermeyi zorlaştıran 30 alışkanlık…
1. yetersiz veya Fazla Uyku
Uyku kendinizi tazelenmiş hissetmenizi sağlar ve gün içerisinde yapacağınız tüm aktivite için enerji verir, bu yüzden fazladan uyumak sizin için iyi olmalı, değil mi? Şaşırtıcı bir şekilde, hedefiniz kilo vermekse, hayır. Ara sıra fazladan uyumak, hatta sadece hafta sonları yataktan biraz geç çıkmak bile vücudunuzun uyku döngüsünü sıfırlayarak sonrasında uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Ve yine benzer şekilde ne kadar az uyursanız kilo vermek de yine o kadar zor olacaktır. Uykunuzdan sadece 30 dakikalık bir kayıp bile açlık uyarıcı hormon olan ghrelin’in aşırı salgılanmasına ve tok olduğunuzda bile açlık hissetmenize neden olabilir. Anlayacağınız, iştah ve sinir bozucu kilolarınızı uzak tutmak için tutarlı bir uyku döngüsü olmazsa olmazlardan.
2. Çay Saati Yapmamak
Kola, gazoz gibi şekerli içecekler tüketmek yerine kendinize bir fincan çay hazırlayın. Sağlığa faydalı kateşin (catechin) adı verilen ve yağlara saldıran bileşikler açısından zengin olan çay, şu anda sihirli kilo verme iksirine en yakın olan şeydir. Ufak bir not, yeşil çayda siyah çaya göre çok daha yüksek miktarda kateşin bulunur.
3. Panjurları/Perdeleri Kapalı Bırakmak
Her sabah karanlıkta körü körüne giyinmek yerine panjurlarınızı açın! Bu, evden iki farklı renkte ayakkabıyla çıkmamanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda araştırmalar, sabahları 8 ile öğlen arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalan kişilerin, ne kadar yediklerinden bağımsız olarak kilo alma risklerinin azaldığını göstermektedir. Nasıl? Araştırmacılar, sabah güneşinin metabolizmayı senkronize etmeye yardımcı olduğunu ve böylece yağları daha verimli bir şekilde yaktıklarını öne sürüyorlar. Çılgınca, değil mi?
4. Sabah Uyandığınızda Su İçmemek
Gece boyunca su yudumlamak için birkaç saatte bir uyanmadığınız sürece, yataktan emekleyerek çıktığınızda muhtemelen oldukça susuz kalmışsınızdır. Bu sadece vücudu strese sokmakla ve halsiz hissetmenize neden olmakla kalmaz, aynı zamanda iştahınızı da artırabilir – zayıflamaya çalışıyorsanız bu hiç iyi bir haber değil. Sabah kahvenizi veya çayınızı içmeden önce – içinizi daha da fazla kurutabilecek iki içecek – 250 ila 500 ml su için. Bunu yapmak midenizi de dolduracak, böylece kahvaltıda bütün bir günün kalorisini boşa harcayacak kadar yememiş olacaksınız.
5. Bitkisel Sütler Tüketmek
Laktoz intoleransınız yoksa veya bitki bazlı diyet uygulamıyorsanız, kalori kısmak için süt, yoğurt ve diğer süt bazlı yiyeceklerden uzak durmanız size yarardan çok zarar veriyor olabilir. Birincil sebep: Kalsiyum, vücudun yiyecekleri metabolize etme şeklini düzenlemede önemli bir rol oynar. Spesifik olarak, kalorileri yakıp yakmadığımızı veya bunları aşırı yağ olarak alıp almadığımızı belirler. Tennessee Üniversitesi raporuna göre, kalsiyum açısından zengin bir diyet daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olabilir.
6. Kahvaltılık Gevrek Yemek
Ayva göbeğinizi veya karnınızın yanlarındaki simitlerinizi kaybetmeye çalışıyorsanız, her öğünde protein tüketmek bir zorunluluktur. Proteinler ultra doyurucu olmakla birlikte öğünler arasında gelen açlık krizlerini engellemekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran kas kütlesini büyütür. Ayrıca sindirimi zor olan proteinlerin yemek sonrası kalori yakımını yüzde 35’e kadar artırdığı kanıtlanmıştır! Öyleyse gevrek kasenizi boşaltın ve sabahları lor peyniri, yumurta, hindi füme gibi gıdalarla protein alımınızı arttırmaya bakın. Üstelik canınız kahvaltılık gevrek çekerse buna alternatif olarak yulaf içerikli tarifleri de deneyebilirsiniz!
7. Meyve Suyu İçmek
Taze hazırlanmış yoğun smoothielerin aksine, paketli meyve suları lifleri meyve ve sebzelerden uzaklaştıracak şekilde hazırlanır, ve size tokluk hissi verecek lifler olmayınca daha çabuk açlık hissedersiniz. Current Nutrition and Food Science dergisinde 2012 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar bir grup obez yetişkini kahvaltı ve akşam yemeğini yüksek proteinli bir smoothie ile değiştirdikleri bir rejime soktu. Katılımcılar üç ay sonra 18,5 kiloya kadar kaybettiler ve fiziksel ve zihinsel sağlıkta önemli gelişmeler bildirdiler.
8. Evden Yeterince Erken Çıkmamak
Zaten işe geç kalıyorken bir de trafikte sıkışıp kaldığınızda hissettiğiniz o rahatsız edici, endişeli duyguyu biliyor musunuz? Bunun için teşekkür etmeniz gereken stres hormonlarınız var. Stres her sabah saçınızı yolmak veya yalnızca göğsünüzü sıkıştırmakla kalmaz, aynı zamanda iltihaplanmaya, beyin hasarına, yağ depolanmasına ve kas yıkımına da neden olabilir. Bu durumu önlemek için haftalık bir stres yönetimi etkinliği için zaman ayırdığınızdan emin olun. Bir yoga dersi almak veya en yakınlarınızla akşam yemeği yemek de rahatlamak için hem eğlenceli hem de etkili yöntemlerdir.
9. Öğlen Molanızda Çalışmak
Ofiste işlerin yoğun olabileceğini biliyoruz, ancak öğünleri ve kalorileri atlamak aslında karın kaslarınızı ortaya çıkarmayı zorlaştırabilir. Sebep: Vücudunuza yeterince yakıt vermediğinizde, beyniniz kalori tasarrufu yapmaya ve metabolizmanızı yavaşlatmaya başlar. Bu nedenle, kalorileri kesmeye ve kalori açığı oluşturmaya çalışıyor olsanız bile, yapacağınız en iyi şey, hızlı bir protein içeceği veya bir parça meyve ve bir avuç kuruyemiş olsa bile, öğle yemeği için biraz yemek yemektir. Bu, metabolizmanızın kalori yakmaya devam etmesini sağlar ve kendinizi tükenmeden aktif kalmanıza yardımcı olur.
10. Beyaz Ekmek Tüketmek
Beyaz ekmek yumuşacık ve masum görünse de aslında yüksek miktarda rafine karbonhidrat içerir ve vücut rafine karbonhidratları şekere dönüştürür. Eğer bu şeker yakılmazsa vücutta yağ olarak depolanır. Ekmeği tamamen bırakın demiyoruz elbette, sadece rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmekler yerine tam tahılları seçmek bile gün içerisinde kan şekeri seviyenizi fırlatmamış olacak ve kilo vermenizi hızlandıracaktır.
11. İkramları Geri Çevirmemek
İş arkadaşınızın ikram ettiği tatlıyı geri çevirmemek, bayramlarda sunulan çikolatalardan bir avuç dolusu yemek ya da çocuğunuzun tabağından çaldığınız o küçük lokmalar önemsiz görünebilir, ancak diyetinizi gerçekten etkileyebilirler! Bizim tavsiyemiz elleriniz ve ağzınız meşgul olsun diye masanızda bir bardak su bulundurun. Bu ısırma dürtünüzü daha özel ve sağlıklı yiyecekler için saklamanızı kolaylaştıracak.
12. Diyetinizden Sürekli Şikayet Etmek
Diyetinizden itiraf etmek istediğinizden daha fazla şikayet ettiğinizi düşünüyorsanız, beslenmenizi kontrol etmenin zamanı geldi. Nefret ettiğiniz bir diyet, uzun vadede uygulayacağınız bir diyet değildir, bu da size istediğiniz sonuçları vermeyeceği anlamına gelir. Tartıda çıkan sonucun lehinize dönmesini istiyorsanız, diyetisyen ve kişisel antrenör Jim White, gerçekten zevk aldığınız egzersizler ve tadını beğendiğiniz sağlıklı yiyecekler bulmanız gerektiğini söylüyor. “Hedefinize ulaşmak için asla tatsız bulduğunuz yiyecekleri tüketmeyin veya moralinizi bozacak egzersizler yapmayın. Ancak sağlıklı yaşam tarzınızın tüm unsurlarından keyif aldığınızda buna bir ömür boyu bağlı kalabilirsiniz.”
13. Gün İçerisinde Yeterince Yürümemek
Haftada ortalama 67 saat oturuyoruz, yani her 24 saatimizin 7 saati oturmakla geçiyor, ne kadar üzücü… Ve günümüzdeki ultra-sedanter iş modeli sayesinde, 50 yıl öncesine göre günde 100 kalori daha az yakıyoruz. Bu tek başına yılda 10 kilo fazladan yağ anlamına gelir! Ama neyse ki zayıf kalmak için günlük işlerinizi bırakmak zorunda değilsiniz. Amerikan Nefroloji Derneği Klinik Dergisi’ne göre, her saat başı iki dakikalık bir yürüyüş, çok fazla oturmanın etkilerini azaltabilir.
14. Düzenli Tartılmamak
Tartıdaki sayı, devam eden başarınızı değerlendirmenin tek yolu olmasa da, araştırmalar, düzenli tartılmaktan kaçınanların, düzenli tartılanlara göre daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Yine de tartıya bağımlı yaşamanıza gerek yok, haftada 1 kere sabah aç karnınıza tartılmak işe yarayacaktır. Ağırlığımız haftanın günleri boyunca dalgalanma eğiliminde olduğundan, araştırmacılar tartıda en doğru sonucu almak için Çarşamba günü tartılmayı öneriyorlar.
15. Antrenman Öncesinde Bir Şeyler Atıştırmak
Aç karnına kardiyo herkes için uygun olmasa da, araştırmalar bu uygulamanın yaktığınız yağ miktarını artırabileceğini gösteriyor. Journal of Nutrition and Metabolism’de yayınlanan bir araştırmaya göre, aç durumda egzersiz yapmak, depoda yakıtla egzersiz yapmaya kıyasla neredeyse yüzde 20 daha fazla yağ yakabilir. Bu nedenle mümkünse aç karnınıza antrenmana başlayın, ancak antrenmandan önce illa ki yemek yemeniz gerekiyorsa da bunun sadece hafif bir atıştırmalık olduğundan emin olun.
16. Plastik Ürünler Kullanmak
İşten sonra spor salonuna gittiniz! Yaşasın! Ve sonra bir şişe su aldınız. Olamaz! Şişelenmiş su sadece cüzdanınızı yakmakla kalmaz, aynı zamanda plastikteki BPA nedeniyle kilo verme sürecinizi de yavaşlatabilir. Yaygın olarak BPA olarak adlandırılan Bisfenol A, 2011 Harvard çalışmasına göre obezite ve göbek yağı ile bağlantılı bir kimyasaldır. Neyse ki BPA’den kaçınmanın basit bir yolu var: geri dönüştürülebilir, BPA içermeyen ürünler kullanmak.
17. Yeterince Hareketli Müzik Dinlememek
Müziksiz spor spor değildir! Ancak daha yavaş müzik türlerini sevenlerdenseniz, müzik listeniz sporunuzun etkisini azaltabilir. Araştırmalara göre, “ittir (push it)”, “inanıyorum (I believe)” ve “çalıştır (work it)” gibi ifadeler içeren hızlı tempolu, motivasyonel müzikler daha hızlı hareket etmenize yardımcı olabilir ve bilinçaltınızı sınırları zorlayıp egzersize devam etmeye motive eder, bu da uzun vadede kilo kaybınızı hızlandırır.
18. Sadece Kardiyo Çalışmak
Ne kadar fazla kas kütlesine sahip olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı olur, bu nedenle ilerleyen zamanda zayıf bir fiziğe sahip olmak ve korumak istiyorsanız, ağırlık antrenmanı yapmak son derece önemlidir. Ve hayır, ağırlık kaldırmak sizi bir anda iri ve kaslı yapmaz. Bunun nedeni, ağırlık antrenmanının kardiyo seanslarına göre antrenman başına daha fazla kalori yakmanıza neden olması ve antrenman sonrasında da kalori yakmaya devam etmenizi sağlamasıdır.
19. Hafif Ağırlıklar Kullanmak
Ağırlık çalışmanın sağlığınızı iyileştirebileceğini, yağsız kas kütlesi oluşturmanıza ve kilo verme sürecini hızlandırmanıza yardımcı olabileceğini zaten biliyorsunuz. Ancak farkında olmadığınız bir şey var, kaslarınızı yeterince ağır ağırlıklarla zorlamadıkça herhangi bir fiziksel değişiklik görmeyeceksiniz. Kişisel antrenör Dustin Hassard, “Kolaylıkla ondan fazla tekrar yapıyorsanız, kullandığınız ağırlık muhtemelen yeterince ağır değildir” diyerek uyarıyor, “Tekrar sayınızı değiştirin ve sonuçları görmek için kullandığınız ağırlık miktarını sürekli olarak artırın.”
20. Kendinizi Şekerli Gıdalarla Ödüllendirmek
Bir haftalık öldürücü spinning derslerinden sonra, birçok insan bir ödülü hak etmiş gibi hissediyor. Ama bunu düzenli olarak yapıyorsanız, muhtemelen kilo vermemenizin nedenlerinden biri de budur. Zararlı yiyecekler yerine, haftalık manikür, film veya aylık masajla kendinizi şımartabilirsiniz. Bu yaklaşım sadece size yüzlerce kalori açığı kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda uzun vadeli kilo verme ve fitness hedeflerinize ulaşmanıza da yardımcı olacaktır.
21. Gün İçerisinde Kestirmek
Uyuklamak, kaçırdığınız uyku saatlerini yakalamak için kolay bir yol olabilir, ancak günün ortasında uyumak yağ yakmanıza yardımcı olmaz. Aslında araştırmalar, insanların gün boyunca uyuduklarında daha az kalori yaktığını bulmuştur. Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, altı gün boyunca 14 sağlıklı yetişkin üzerinde çalıştı. İki gün boyunca katılımcılar gece uyudu ve gün boyunca uyanık kaldı, ardından gece baykuşlarının programlarını taklit etmek için rutinlerini tersine çevirdiler. Araştırmacılar katılımcıların gün boyunca uyuduklarında, akşam saatlerinde uyudukları zamana göre 52 ila 59 daha az kalori yaktıklarını buldular. Anlayacağınız günlük ritmimizdeki ufak değişiklikler bile metabolizma işlevlerinde önemli rol oynar.
22. Yemeklere Yağ Eklememek
Trans yağ yemenin kalp hastalığı, kilo alma ve felç riskinizi artırabileceğini biliyorsunuz, bu yüzden uzak durmanız akıllıca olur. Ancak tüm yağların yasaklı listenize sokmanız gerekmez. Aslında, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar tüketmek zayıflamanıza ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Beslenme uzmanı Lori Zanini, “Yağlar yalnızca diyetlerimizdeki vitaminlerin çoğunu emmemize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur, bu da kilo vermenize yardımcı olabilir” diye açıklıyor. Yemek için her oturduğunuzda bir porsiyon sağlıklı yağ tüketmenizi önerir. Bu, bir çorba kaşığı zeytinyağı ile pişirilmiş sote sebzeler veya biraz balzamik sos ve avokado yağı ile doldurulmuş bir yan salata olabilir.
23. Baharat Kullanmamak
Yemeklerinizi tatlandırmak, yağ yakmanıza yardımcı olabilir. Acı biberdeki aktif bileşen olan kapsaisin (capsaicin), vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme yeteneğini artırarak karın bölgesindeki yağ kaybını hızlandırır. American Journal of Clinical Nutrition’da yer alan bir araştırma, diyetlerini kapsaisin ile tamamlayanların bir sonraki öğünlerinde 200 kalori daha az tükettiğini gösterdi.
24. Televizyon Karşısında Yemek
Akşam yemeğinizi genellikle televizyon seyrederken veya telefonunuzda gezinirken yiyenlerdenseniz, ağzınıza ne veya ne miktarda yemek girdiğine gerçekten dikkat etmiyorsunuzdur, ki bu da fazla yemenize sebep olur. TV’siz yemek yemeyi hayal dahi edemiyor musunuz? TV’yi sessize alın veya TV’yi açın fakat başka bir odada yemek yiyin. Dikkat dağınıklığını azaltacak her şey doğru yönde atılmış bir adımdır.
25. Yeterince Çiğnemeden Yemek
Çok hızlı yediğiniz için hiç hıçkırık krizine girdiğiniz mi? Yemeğinizi bir çırpıda yutmaktan kaynaklanabilecek tek olumsuz şey bu değil. Obezite dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, yemeğinizi iyice çiğnemek, sindirim sırasında vücudunuzun yaktığı kalori miktarını artırır. Bu, 300 kalorilik bir yemek için yaklaşık 10 ekstra kalori demektir. Bu nedenle, yemeğinizi yavaşça, iyice çiğneyerek ve keyifle yerseniz potansiyel olarak her ay ekstradan 2.000 kalori yakabilirsiniz. Çalışma ayrıca yiyecekleri çiğnemenin sindirimi ve besinlerin yiyeceklerden emilimini daha iyi hale getirdiğini buldu.
26. Yoğun Anlarda Tıkınırcasına Hızlı Yemek
Çocuklarınızı futbol ya da dans kursuna götürmeden önce yemeğinizi tıkınırcasına yemeye meyilliyseniz, midenize doyduğunuzu anlayacak ve kilo vermenizi engelleyebilecek kadar zaman vermiyor olabilirsiniz. İşte size bir tüyo: Tabağınızı ikiye bölün. Yarısını yiyin ve acele işlerinizi hallettikten sonra kalanını yemeyi planlayın. Geri döndüğünüzde yemeğiniz hala bıraktığınız yerde olacak, ama midenize yeterince zaman vereceğiniz için açlığınız çoktan meydanı terk etmiş olabilir.
27. Çok Alkol Tüketmek
Arada bir bir veya iki kadeh şarabın tadını çıkarmak iyidir, ancak içkide aşırıya kaçmak vücudunuzun yağ yakma sürecini durdurur. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada sekiz erkeğe, her biri 90 kalorinin biraz altında, ikişer tane votka ve şekersiz limonata kokteyli verildi. Votka içtikten birkaç saat sonra, katılımcıların tüm vücut lipid oksidasyonu (vücudunuzun ne kadar yağ yaktığı) yüzde 73 düştü. Başka bir deyişle, aşırı alkol yağ yakımını büyük ölçüde durdurdu. Bu etkisinin yanı sıra çoğu alkol yüksek kalorilidir, yalnızca alkoller de değil, kana hızlı karışacak ve kan şekerinizi bir anda fırlatacak her türlü sıvıdan kaçınmanız çok önemlidir.
28. Evi Hamam Gibi Isıtmak
Yatağa girmeden önce kombiyi kökleyenlerden misiniz? Hemen o kombiden uzaklaşın! Evinizi Bahamalar gibi sıcak tutmak da efektif kilo veremeyişinizin bir sebebi olabilir. Diabetes dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, daha düşük sıcaklıklar, vücudumuzda depo halde bulunan ve yağ yakımına yardımcı olan kahverengi yağ hücrelerimizin etkinliğini arttırmak için daha iyidir.
29. Uyumadan Önce Telefonla Meşgul Olmak
Gece geç saatlere kadar cep telefonunu elinden düşürmeyenler için kötü bir haberimiz var! Sosyal medya alışkanlıklarınız sağlıklı uyumanızı ve dolayısıyla kilo vermenizi zorlaştırabilir. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nın (Proceedings of the National Academy of Sciences) bulgularına göre, bilgisayarınız, iPad’iniz veya telefonunuz gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık, uyku hormonu olarak da bilinen melatonin üretimini bozarak uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Kötü uyku, daha önce belirttiğimiz gibi kilo verme çabalarınızı olumsuz etkileyecektir.
30. Yeterince Erken Uyumamak
Döndük dolaştık son olarak yine uykuya geldik. Bir araştırmaya göre, her gece sekiz buçuk saat uyumak, abur cubur yeme isteğini yüzde 62 oranında ve genel iştahı yüzde 14 oranında azaltabilir! Mayo Clinic araştırmacıları benzer bulgulara dikkat çekiyor: Çalışmalarında, bir kontrol grubundan bir saat yirmi dakika daha az uyuyan yetişkinler, günde ortalama 549 ek kalori tüketti. Bu, bir Big Mac’te bulacağınızdan daha fazla kalori! Bu yüzden erkenden pijamaları çekin ve mışıl mışıl uyuyun