??.??.1937
Mazgirt, Tunceli
Yazar, Siyaset adamı
Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanıdır.
Kemal Burkay, 1937 yılında Tunceli ilinin Mazgirt İlçesinin Kızılkale köyünde doğmuştur. Babası köy eğitmeniydi. İlkokulu babasının eğitmenlik yaptığı çevre köylerde ve kendi köyünde okudu. 1949 yılında Akçadağ Köy Enstitüsüne girdi, daha sonra da Diyarbakır-Erganide köy enstitüsünde okuyarak mezun oldu.
Biyografi
1955 yılında öğretmen oldu. İki yıl vanın Muradiye İlçesi Korsot köyünde, bir yıl da Ankaranın Şereflikoçhisar İlçesi, Sarıyahşi Köyünde öğretmenlik yaptı.
1956 yılında Elazığ Lisesinde sınavlara girerek lise diploması da aldı ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydoldu. Bir yandan öğretmenlik daha sonra Tarım Bakanlığında muhasebe memurluğu- yaparken her öğrenim yılı sonunda sınavlara girerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1960 yılında bitirdi.
Askerliğini Erzurumda yaptı. Elazığda kaymakamlık staji ve Osmaniyede kısa bir süre kaymakamlık yaptı. Ancak sol görüşlere ve Kürt sorununa ilgisi nedeniyle daha o dönemde izlenmekte idi. Bu nedenle Ankaraya merkeze alındı, diğer bir deyişle kızağa çekildi. O da ayrılarak, avukatlık stajının ardından, 1964 yılında Elazığda serbest avukatlığa başladı. Daha sonra Tunceliye geçti.
Daha köy öğretmenliği yıllarında şiirler ve hikayeler yazdı. 1964 yılında ilk romanı Yaşamanın Ötesinde Vatan Gazetesinde tefrika edildi. İlk şiir kitabı Prangalar 1967 yılında basıldı. 1965 yılında Elazığda Çıra adlı edebiyat dergisini çıkarıp yönetti.
1965 yılında Türkiye İşçi Partisine üye oldu ve partinin Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Erzincan illerinde örgütlenmesinde rol aldı. 1965 seçimlerinde yaşını büyüterek TİPin Bingöl adayı oldu. 1968 yılında TİP Genel Yönetim Kuruluna, bir yıl sonra ise Merkez Yürütme Kuruluna seçildi. 1969 yılında TİPin Tunceli adayı idi.
Tuncelide Ezilenler adlı 15 günlük ve tek yapraklı siyasi bir gazete çıkardı. 1966 yılında Yeni Akış Dergisi´nde çıkan bir yazısı yüzünden tutuklandı ve dört ay tutuklu kaldı. Yine siyasi çalışmaları yüzünden hakkında birçok davalar açıldı, 1969 ve 1971 yıllarında üç kez tutuklandı.
1972 yılında yurt dışına çıktı, önce Suriye ve Lübnana, oradan Avrupaya gitti. Yurt dışında Kürt solcularla birlikte Türkiyeye karşı yazılar yazdı. Ronahi Dergisi´nde Türkçe ve Kürtçe yazdı.
1974 yılında çıkan af yasasının ardından ülkeye döndü, Ankarada yine serbest avukatlığa başladı. Aynı yılın sonunda bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisini kurdu ve genel sekreterliğe seçildi. Parti doğal olarak illegaldi, gizlilik koşullarında çalışıyordu.
Kemal Burkay ve arkadaşları 1975 yılında Özgürlük Yolu dergisini, 1977 yılında ise, Kürtçe ve Türkçe dillerinde 15 günlük Roja Welat Gazetesi´ni çıkardılar.
Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisinin (PSK) Mart 1980 tarihinde birinci Kongresi Ankarada gizlilik içinde toplandı. Kemal Burkayın yurt dışına çıkmasını kararlaştırdı. Nisan 1980de yurt dışına çıkarak yeniden Avrupaya geçti. İsveçten politik iltica aldı çalışmalarını yurt dışında sürdürdü. Siyasi ve diplomatik çalışmalar nedeniyle pek çok ülkeyi dolaştı, görüşmeler yaptı, pek çok toplantı ve konferansa katılıp konuştu. Zaman zaman da Irak ve İran Kürdistanına gidip geldi.
Partinin yayın organı Özgürlük Yolu, Kürtçe adıyla Riya Azadi 1982 yılında yurt dışında Kürtçe ve Türkçe olarak yeniden yayın hayatına başladı.
Kemal Burkay 29 yıl süreyle Kürdistan Sosyalist Partisinin Genel Sekreterliğini yaptı ve 2003 yılında yapılan 7. Kongrede kendi isteğiyle Genel Sekreterlik görevinden ayrıldı. Partinin yönetiminden ayrıldıktan sonra da yazmayı sürdürdü, İsveçte çeşitli Avrupa ülkelerinde düzenlenen konferanslara, kültürel toplantılara katıldı, konuştu.
Kemal Burkay, hakkındaki davaların düşmesiyle, 31 yıl 5 ay süren bir gurbetlik döneminin ardından, 31 Temmuz 2011 tarihinde yurda döndü. Dönüşünün ardından İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Adana, Mersin, Ağrı ve vanda onuruna düzenlenen toplantılara katılıp konuştu, Dersim yöresindeki köyünü ziyaret etti. 18 Şubat 2012de İstanbul Kadıköy İlçesinde düzenlenen bir törenle Hak ve Özgürlükler Partisine (HAK-PAR) üye oldu. 4 Kasım 2012de yapılan 5. Büyük kongrede ise HAK-PAR Genel Başkanlığına seçildi.