Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kelaynak Nasıl Bir Kuştur?

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
kelaynak-nasil-bir-kustur_646x340.jpg


Geronticus eremita ismi ile sınıflandırılan kelaynak kuşu, iri yapılı bir vücuda sahiptir. Farklı türlerin arasında dikkat çeken özellikleri ve sıra dışı yaşam tarzları ile kelaynak kuşları 70-80 cm arasında bir boya ve 120-135 cm arasında değişen kanat genişliğine sahiptir.

Kayalıklarda ya da yarı kurak iklimlerde kendisine yaşam alanı bulan bu kuşlar, su ya da çamurlu ortamlarda da rahatlıkla yürürler. Kıvrık, ince ve uzun bir gaga yapısı bulunan kelaynak kuşunun yüzleri tüysüz ve kırmızı renkli, iri vücutlu, parlak ve siyah renklidir. Başlarında tüy olmaması nedeniyle bu isimle adlandırılırlar. Karakter özelliği olarak son derece sosyal olan bu kuş türü, beslenme alanlarına da toplu şekilde gider ve birlikte beslenirler. Beslenme olarak böcekleri tercih eden, Şubat ile Mart aylarında yuva yapan bu kuşlar, tek eşli yaşam tarzlarından dolayı oldukça yavaş ürerler.

Yavru kelaynaklar koyu gri renge sahiptir. Büyümeye başladıkları ilk 2-3 aylık süreçte anneleri tarafından küçük böcekler ile beslenen bu yavrular, söz konusu yetişme döneminde yuvadan düşme tehlikesi ile sıkça karşılaşırlar. 2-3 aylık dönem sonunda ise kendileri beslenmeye ve doğal şartlara alışmaya başlayarak palazlanırlar.

En sık görüldükleri coğrafyalar Ortadoğu ve Afrika ülkeleridir. Kelaynakların bu topraklardaki çöllerde, kayalık mevkilerde yumurtladıklarını bilinir. Göçmen bir kuş türü olarak kışları Sudan, Yemen gibi sıcak ülkelere uçan kelaynaklar, geride bırakılan ve günümüze uzanan 400 yıllık süreçte pek çok farklı coğrafyada soylarının tükenmesi sorunu ile karşı karşıya gelmişlerdir.

Nesli tükenme tehlikesi bulunan canlılar arasında yer aldıkları için Türkiye ve Fas'ta koruma altına alınan kelaynaklar beslenme alanlarının daralması ve yanlış ilaç kullanımları nedeni ile ya yok olmuşlar, ya da yumurta verememişlerdir.

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı tesislerde koruma altına alınan kelaynaklardan günümüzde yalnızca 83 adet kalmıştır. Bu sayının yaklaşık 17 tanesi yavrudur.
 
Üst Alt