Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kedinin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

KalbimdekiDeniz

O zaman bırak kurusun geceler..!
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2015
  • Mesajlar
    1,638
  • MFC Puanı
    94
Kedilerde hamilelik süreci ortalama olarak 9 ile 10 hafta arasında değişir. Bazı fiziksel ve davranışsal değişiklikler kedilerdeki hamilelik durumu ile ilgili ipuçları verebilir.

Hamile kalmış dişi bir kedinin hamile kaldıktan 2-3 hafta sonra kızışma dönemi biter ve hamile kedi çiftleşme isteği göstermez. Yaklaşık dördüncü haftaya kadar karında belirgin bir şişlik görünmez iken kedinin göğüs uçlarının belirginleşmesi ve pembeleşmesi ile birlikte kilo almaya başlaması gözlemlenebilen ilk fiziksel değişimlerdir. Ancak dördüncü haftadan sonra karındaki şişlik gözle görülebilir bir hal alır ve memeleri büyür.

Hamile kedilerde insanlar gibi hamilelik sürecinde uyku ve iştah artışı gösterir. İnsanlar gibi sabah bulantı ve kusmaları söz konusudur. Ancak bu kusmalar tek başına şüphelenecek bir durum değildir, bu semptomların sıklıkla olması hamilelik belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Hamile kalan bir kedi davranışsal bir takım değişikliklerde de bulunur. Özellikle ilk kez doğum yapacak dişi kediler daha sinirli tavırlar sergileyebilir. Normalde hareketli ve oyun oynamayı seven bir kedi, vücudundaki kilo artışına da bağlı olarak hareketlerinde azalma ve yavaşlama görüleceği için oyuna olan ilgisi azabilir. Ayrıca hamile kediler normalinden daha duygusal tavırlar sergileyebilirler. Hem kendilerini güvende hissetme ihtiyaçları arttığı için hem de hamilelikle ortaya çıkan annelik içgüdüsüyle artan şefkat ve sahiplenme duygusu bir çok kediyi sahibine karşı daha sokulgan ve sevecen yapar.

Tüm bu fiziksel ve davranışsal değişiklikler yanında kedilerde hamile olup olmadığını anlamak için tıbbi imkanlardan da yararlanmak söz konusudur. Bir uzman tarafından abdominal palpation (karın bölgesinin elle kontrolü) muayenesinin yapılmasıyla birlikte ultrason ya da röntgen ile gebelik durumu anlaşılabilir. Ancak ultrasonografik muayenede kedinin fiziksel yapısı, beslenme durumu, idrar kesesi ile bağırsaklarının dolu olması gibi nedenlerle yanılma söz konusu olabilir. Özellikle idrar kesesinin rahim veya fötal keseyle karıştırılması yanlışlıkla gebe tanısını koymaya sebep olurken, gebe olan hayvanında kilolu ve yağlı olması ya da fötüslerin (karın içindeki yavruların) bağırsaklardaki gaz tarafından örtülmesi sebebiyle gebeliği anlaşılamayabilir. Bu sebeple doktor tecrübesi ultrasonografik muayenede önemli bir etkendir.
 
Üst Alt