Kediler Kulaklarını 180 derecelik açı ile birbirinden bağımsız olarak, hareket ettirebilirler
Kedileri insanlardan ve köpeklerden bile daha iyi bir duyma duyusuna sahiptirler.
Ankara, Van ve diğer beyaz kedi ırklarında genetik olarak sağırlık söz konusudur.
Kediler boyunun 15 metre yüksekliğine sıçrayabilir
Kediler 4-5 santimetre genişliğindeki alanlarda akrobasi yapabilir
Kedileri insanlardan ve köpeklerden bile daha iyi bir duyma duyusuna sahiptirler.
Ankara, Van ve diğer beyaz kedi ırklarında genetik olarak sağırlık söz konusudur.
Kediler boyunun 15 metre yüksekliğine sıçrayabilir
Kediler 4-5 santimetre genişliğindeki alanlarda akrobasi yapabilir
Tüm gelişmiş canlılarda olduğu gibi gözler, kedinin en temel duyu organıdır. Yeni doğan kedinin gözleri kapalıdır. 7-10 gün sonra gözler açılır. Gözler açıldığında tüm kedi yavrularının göz rengi laciverttir. Ancak 1-1.5 aylık olunca gerçek göz rengi ayırt edilebilir. Anatomik olarak gözler, kedinin kafatası ölçülerine göre oldukça büyüktür.
Bilinenin aksine kediler sadece siyah beyaz görmezler. Son yıllarda yapılan davranım deneyleri kedilerin, yeşil, mavi ve az da olsa kırmızı rengi algıladıklarını göstermiştir. Geceleri avlandıkları için kedilerin gözleri gece görüşüne mükemmel uyum sağlamıştır. Işığın azaldığı ortamlarda gözün renkli tabakası iris, gözbebeğini (pupilla) genişleterek (göz alanının %90 dan fazlasını kaplayabilir) daha fazla ışıktan yararlanılmasını sağlar. Bu özelliğe ek olarak kedilerin retinalarının arkasında yer alan bir tabaka (tapetum lucidum) sayesinde, gece az olan ışık yansıtılır ve çok daha az ışıkta görüş sağlanabilmektedir. İnsanların normal görüş için ihtiyaç duydukları ışığın 1/6 sı kadar bir ışık; yukarıda anlatılan özellikler sayesinde kediler için yeterli olmaktadır. Buna rağmen ışığın hiç olmadığı ortamlarda kediler de en az bizim kadar kördürler. Işığın çok fazla olduğu ortamlarda, retinanın korunması için bu mekanizma tam tersi işleyerek pupilla daralır ve ince bir çizgi halini alır.
Tüm memelilerde olduğu gibi, kulak kedilerde de işitme görevini yapan ve denge organını içinde bulunduran anatomik bir yapıdır. Kulak kepçesinin yapısı, kedilerin yaşadıkları ortamın iklimi ve coğrafi yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Düz coğrafi alanlarda ve sıcak iklimlerde yaşayan kedilerin kulak yapıları, soğuk ve dağlık bölgelerde yaşayanlara göre daha büyüktür.
Kediler kulaklarını, yirmiye yakın kas gurubu tarafından, 180 derecelik açı ile birbirinden bağımsız olarak, hareket ettirme yeteneğine sahiptirler. Kediler insanlarda hatta köpeklerden bile daha iyi bir duyma duyusuna sahiptirler. Normal bir insan 20 Hz ile 17000 Hz (17 kHz) arasındaki frekanslarda ses işitebilirken, bu oran köpekte 20 Hz ile 30000 Hz arası, kedide ise 30 ile 65000 Hz’dir. Kediler, 30 Hz’in altını duyamadıkları gibi yaşlandıkça insanlar gibi yüksek frekanslardaki sesleri duyma yeteneği azalır.
Ankara, Van ve diğer beyaz kedi ırklarında genetik faktörlere bağlı olarak sağırlık söz konusudur. Bu kedilerde, beyaz kürke sebep olan otozomal dominant “W” geni, aynı zamanda bazı kedilerde mavi göz (iris hipopigmentasyonu) ve sağırlığa da neden olur. Beyaz kürk, iris hipopigmentasyonu ve sağırlığın bir arada bulunması insan, köpek ve farede de tanımlanmıştır.
Kedilerde iç kulakta lokalize olmuş denge sisteminin (vestibüler sistem) iki önemli işlevi
vardır. Birincisi vücudun doğal duruşunun refleks olarak ayarlanması, ikincisi ise vücudun o anki durumu hakkında bilgi sağlamaktır. Kediler gibi boyunun 15 katı yüksekliğe sıçrayabilen, 4-5 santimetre genişliğindeki alanlarda akrobasi yapabilen ve onlarca metre yükseklikten düşerek sağ kalabilen bir hayvan için denge sisteminin mükemmel çalıştığını söyleyebiliriz.
kynk: cathospital