OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
KEDİ AYAĞI – ANTENNARİA DİOİCA
Kullanılan Kısımları: Çiçekli yerüstü kısımları
Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos
Kedi Otu, Kedi Ayağı Bitkisi
Kedi Otu, Kedi Ayağı Bitkisi
İshal ve öksürük kesici, bronşite karşı kullanılır. Göğsü yumuşatır, safrayı söktürür, safra kesesi hastalıklarına iyi gelir, ishali kesinlikle önler.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yemekten önce 1 fincan içilir, 10 gün devam edilir, 10 gün ara verilir tekrar devam edilir.
Haricen Kullanılışı: Basur ve şişkinliklerin tedavisinde kullanılır.
Kullanılışı: haşlamadan artakalan bitki basur ve şişliklere lapa halinde konulur.
KEDİ OTU – VALERİANA OFFİCİNALİS
Kullanılan Kısımları : Kök ve sapları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Eski çağlardan beri sinir sistemi rahatsızlıklarında yatıştırıcı ve spazmları giderici olarak kullanılmaktadır.
Histeri ve nevrastenide iyi bir ilaçtır, Asabi uykusuzluklara ve çarpıntılara iyi gelir, kalp atışını tanzim eder, tansiyonu düşürür, göğüs ve karın ağrılarını keser, rahim tutukluğunda ve sara‘da faydalıdır, meniyi artırır, cinsi arzuyu tahrik eder, mide ve ciğeri ısıtır, kabızlığı giderir, ishal yapıcıdır, idrarı ve aybaşını söktürür, aybaşı öncesi asabi gerginliği (sinirlilik hali) gidermede faydalıdır, idrar yollarındaki artıkları temizler, böbrek ve mesaneye kuvvet verir, böbreklerdeki taşı aralar.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-12 gr ince kıyılmış kök ve saplardan konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden evvel 1 bardak günde 3 bardak aç karna içilir. Kedi otu çok kötü kokulu olduğundan içimi zordur kötü kokusunu gidermek ve tadını güzelleştirmek için içine bir miktar acı badem yağı konulup içilir.
Geceleri rahat bir uyku için eşit miktarda karıştırılan kedi otu kökü acı yonca ve nane yaprağı bir bardak kaynar suya, 10 gr konulur, 10 dk bekletilip içilir. Kedi otunun haşlaması ile elde edilen su göz hastalıklarına iyi gelir, bu su ile gözler her gün en az 1 kere yıkanmalıdır. Haşlanmadan arta kalan posası yaraların kedavisinde kullanılır.
Haşlanan suyu ile yaralar yıkanır – pansuman yapılır. Baş ağrısında taze kedi otu kökleri ezilir lapa halinde alma konur. Çok faydalı olmasına rağmen doz aşımı hazımsızlık, baş ağrısı ve halsizliğe sebebiyet verir.
Sinir rahatsızlıklarında (asabi durumlarda) 50 gr kedi otu kökü 50 gr papatya, 50 gr nane, 50 gr kimyon, 50 gr fesleğen, toz haline getirilir, 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, sabah ve akşam yarımşar bardak içilir.
Kedi otu kökü esansı: Histeri, köre, epilepsi de kullanılır, sinirleri yatıştırır, baş dönmesi taşıt tutması ve heyecanlanmalarda kullanılır.
Hazırlanan kedi otu tentüründen yarım bardak suya, 10-15 damla konulup içilirse bayılmalar, sinirlilik hallerini, fenalık ve çarpıntıları giderir.
Haricen Kullanılışı: Göz ağrısında taze kedi otu ezilir, gözlerin üzerine konulur.
Kedi otu ruhu: Kalp kramplarında 1 kesme şeker üzerine 20 damla kedi otu ruhu damlatılarak yenilir. Kalbin üzerine soğuk bir bez konulmalıdır. Felçte günde 3 defa 10-12 damla kedi otu ruhu içilir.
KIRMIZI KEDİ OTU – VALERİANA RUBRA
Kökleri ve toprak üstü kısmı kurutulmuş veya taze halde yatıştırıcı ve uyutucu olarak kedi otu gibi kullanılır.
Kırmızı Kediotu
Kedi otu güller familyasmdandır. Diğer adları Kırmızı kantaron, Kırmızı mahmuz çiçeği.
50-80 cm boylarında, karşılıklı dizilişli eliptik yapraklan olan, mayıs ve eylül aylarında, birçoğu bir arada tutamlar oluşturan, arıların sevdiği kırmızı çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Kokusu kedıotunun kokusuna benzer. Batı Karadeniz dolaylarında ender olarak bulunur.
Üretimi ilkbaharda tohum ekerek ya da kökten ayırmayla yapılır, iyi akıntılı güneşli ya da gölge, alkalini ya da fakir topraklarda yetişir.
Bitkinin köklerinin ve toprak üstü kısımlarının yatıştırıcı ve uyutucu etkileri vardır.
Anadolu’da yaygınlıkla bulunan Centranthus longiflorus (ya da C angustifolius) türünün kök ve çiçekli dalları da bu bitki yerine kullanılır.