Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kaynana Dili

Lykia

Şem's Gibi Aşı'k Olacaksın ki ; Aşk'ın Haddini Aşa
MFC Üyesi
Konum
İstanbul
  • Üyelik Tarihi
    27 Tem 2013
  • Mesajlar
    813
  • MFC Puanı
    14
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özcan, ''Frenk yemişi'' ve ''kaynanadili'' olarak da bilinen dikenli incirin, stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanıldığını söyledi.

Özcan, yaptığı açıklamada, Latince adı ''Opuntia ficus-indica'' olan dikenli incirin, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olduğunu, ''fakir toprakların fonksiyonel meyvesi'' olarak nitelendirildiğini belirtti.

Kuraklığa oldukça dayanıklı olan dikenli incirin, Akdeniz çevresinde doğal olarak yetiştiğini anlatan Özcan, ''Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da bulunur. Meyvelerin olgunlaşma periyodu temmuz ve ağustos aylarıdır. Türkiye'de bazı bölgelerde bu bitkiye 'kaynanadili' de denilmektedir. 5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir'' diye konuştu.

ZİNDELİK VERİYOR, STRES, AZALTIYOR
Özcan, bu bitkinin indirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Ayrıca vücut direncini artırıcı etkisinin yanı sıra zindelik vermektedir. Stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanılmaktadır. Genellikle soğuk olarak tüketilen, tatlı ve sulu olan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilmektedir. Antioksidan etkisinin yanı sıra vitamin ve mineral kaynağı olarak düşünülmektedir. Buna ilave olarak, besleyici özelliği oldukça yüksektir. Selüloz içeriğinin yüksekliğine ilaveten özellikle C vitamini, bioflavonoidler ve amino asitlerce de zengindir. Dikenli incirin kabuğu çok sayıda diken, meyveleri ise tohum içermektedir. Tohumlardaki yağı antioksidan ve E vitamini kaynağıdır.''
 
Üst Alt