KAYISI REÇELİ (Kızılcık, Erik, Şeftali)
MALZEMELER:
1 kg. kayısı (şekerpare)
5- 6 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu
YAPILIŞI:
1- Kayısılar yıkanıp bölünmeden çekirdekleri çıkarılır.
2- Şeker 3 bardak su ile kaynatılıp iyice koyulaştırılır.
3- Hazırlanan kayısılar bütün olarak ilave edilip yavaş
yavaş kaynatılır. Ateş kapatılıp bir gün suyunda bekletilir. Sulanmışsa biraz daha kaynatılıp limon suyu ilave edilir. Ilıyınca önce taneleri kavanoza konur sonra suyu ilave edilir.
Not:
1) Kayısılar şurubunda bir taşım kaynatıldıktan sonra limon suyu katılıp cam veya emaye bir kaba alınır. Üzerine tülbent örtülür ve güneşte kıvamı koyulaştırılır.
2) Kızılcık, erik, şeftali reçeli de aynı şekilde yapılır.
Yalnız şeftali sert olmalı, dilimlenip kabukları soyulmalıdır.
KISA BİLGİ:
1- Erik bağırsakları yumuşatır.
2- Şeftalinin çiçek ve yaprakları kaynatılarak içilirse bağırsak solucanları düşer.
MALZEMELER:
1 kg. kayısı (şekerpare)
5- 6 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu
YAPILIŞI:
1- Kayısılar yıkanıp bölünmeden çekirdekleri çıkarılır.
2- Şeker 3 bardak su ile kaynatılıp iyice koyulaştırılır.
3- Hazırlanan kayısılar bütün olarak ilave edilip yavaş
yavaş kaynatılır. Ateş kapatılıp bir gün suyunda bekletilir. Sulanmışsa biraz daha kaynatılıp limon suyu ilave edilir. Ilıyınca önce taneleri kavanoza konur sonra suyu ilave edilir.
Not:
1) Kayısılar şurubunda bir taşım kaynatıldıktan sonra limon suyu katılıp cam veya emaye bir kaba alınır. Üzerine tülbent örtülür ve güneşte kıvamı koyulaştırılır.
2) Kızılcık, erik, şeftali reçeli de aynı şekilde yapılır.
Yalnız şeftali sert olmalı, dilimlenip kabukları soyulmalıdır.
KISA BİLGİ:
1- Erik bağırsakları yumuşatır.
2- Şeftalinin çiçek ve yaprakları kaynatılarak içilirse bağırsak solucanları düşer.