Karpuz ve çekirdeğinin hiç bilinmeyen faydaları
Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceği. Ancak genellikle yanlış tüketim sonucunda onun mucizevi etkilerinden çok da faydalanamıyoruz. Karpuzu çoğunlukla yemekten sonra yeme alışkanlığına sahibiz. Bu da şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor.
Oysa karpuzu aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yemememiz gerekiyor. Peki çekirdekleri ile birlikte karpuzu yemenin faydası nedir derseniz?
KARPUZUN EN FAYDALI KISMI
Beslenme uzmanı Selma Uçar'ın verdiği bilgiye göre karpuz aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yenildiğinde böbreklere ve kalbe müthiş faydaları oluyor.
Uzmanlara göre karpuzun en kıymetli kısmı çekirdekleri. Karpuz çekirdeği içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun için karpuzun çekirdeklerini dişlerinizle kırarak tüketin. Böyle yenildiğinde karpuzun içindeki likopen maddesi kalp krizinden koruyor..
Karpuz çekirdeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Karpuz çekirdekleri vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri karşılar.
Günlük ortalama 100 gramlık karpuz çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını karşılar.
Karpuz çekirdekleri kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir.
Karpuz çekirdekleri cilt sağlığı için faydalıdır.
B vitamini açısından karpuz çekirdekleri zengindir. Karpuz çekirdeği, sinir sitemini ve bağışıklık sitemini güçlendirirler.
Karpuz çekirdekleri diyabet hastalarına da iyi gelir. Bir litre suda 45 dakika kaynatılarak günde bir bardak şeklinde tüketilebilir.
Karpuz çekirdekleri hafızayı kuvvetlendirir.
Karpuz çekirdekleri akne hastalığına iyi gelebilir, cildi yumuşatır.
Karpuz kabuğunun bu faydaları dışında saç sağlığı için faydaları vardır. Karpuz çekirdeği, saçların kırılmasını engeller ve saç dökülmesine çözüm olabilir.
Karpuzun yüzde 92si su, yüzde 6sı şekerden oluşur. Karpuz C vitamini, A vitamini ve betakarotenler açısından iyi bir kaynaktır. 150 gram karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24.3ünü, A vitamini gereksiniminin yüzde 11ini karşılar.
Karpuz ayrıca enerji üretimi için gerekli olan B, B1, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Büyük miktarı su olduğu için kalori değeri düşük olan karpuzun, 200 gramında yaklaşık 50 kalori vardır. Bu sebeple kalori başına alınan besin öğesi miktarı fazladır.
Karpuz domateste de fazlaca olduğu bilinen ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen içeriği açısından liderdir. Bu güçlü antioksidanlar vücutta biriken serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gösterirler.
Karpuz zengin A,C vitamini betakaroten ve likopen içeriğiyle kolon, meme kanseri, akciğer, prostat kanseri ve yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarına karşı koruyucu etki gösterir. Osteoartrit, römotoidartrit ve astım hastalıklarının bazı semptomlarını hafifletirler.
Kilo Kontrolü: Karpuz oldukça az kalori içerir ve 1 kase karpuz ortalama 45 kaloridir. Karpuz sadece düşük kalorisi ile diyetinize destek olmaz aynı zamanda lifli yapısıyla uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Canınız çok tatlı çektiğinde karpuz yiyebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta karpuzun da şeker içerdiğidir. Yani 1 kase yerine bütün 1 karpuzu yerseniz (4.5 kg kadar) hem kan şekeriniz yükselir hem de yaklaşık 250 gram şeker yemiş olursunuz.
Florida State Üniversitesi tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre karpuz kilolu kişilerde yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor. 13 orta yaşlı, aşırı kilolu ve hipertansiyon hastasının katılımıyla 12 haftalık bir süreyi kapsayan araştırmada karpuzda bulunan L-citrullinein hem dinlenir halde hem de aktivite sırasında aorta olan basıncı azalttığı tespit edilmiş.
KÖTÜ KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Karpuz kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının önünü açan yüksek kolesterole bağlı damar tıkanıklığını engelleyebilir. Düzenli olarak karpuz ve karpuz suyu tüketenlerin kötü kolesterolü tüketmeyenlere oranla %50 daha az.
KARPUZ SUYU SÜRÜN
Karpuz suyu özellikle spordan sonra yaşanan kas ağrılarını hafifletiyor. Bu nedenle atletler arasında oldukça popüler bir meyve olan karpuzun ağır egzersizler sonrasında yaşanan kas ağrılarını azalttığı son yıllarda yapılan araştırmalarla da tescillendi. İspanyol bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre karpuzun bu özelliği içerdiği L-citrulline adlı bileşenden kaynaklanıyor. L-citrulline amino asidi vücut tarafından temel bir amino asit olan L-arginine dönüştürülüyor. L-arginin ise kan dolaşımını geliştirerek kan damalarını rahatlatıyor ve ağrı egzersizler sonrası sık görülen kas ağrılarını hafifletiyor.
VÜCUTTAKİ YAĞI ATAR
Karpuz sitrülin üreten yağ hücrelerindeki yağın birikmesini azaltmak sağlar. Sitrülin, böbrek yardımıyla arjinine dönüştüren bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile bünyede bulunan fazlalık yağı yakar ve kilo vermeyi sağlar. Ayrıca bu işlem ile birlikte böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını da engeller.
DOĞAL BİR İDRAR SÖKTÜRÜCÜ
Karpuz, doğal bir idrar söktürücü olduğu için idrar akışını hızlandırır. Bunu yaparken böbrekleri zorlamaz. Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini kolaylaştırırken, karaciğerin de sağlıklı ve yorulmadan çalışması için katkı sağlar.
KASLARIN DERMANI OLUR
Potasyum bakımından zengin olan karpuz harika bir elektrolit görevi görür. Bu özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken kasları güçlendirir.
ASTIMI ÖNLER
Yüksek miktarda karpuz tüketenlerin astım hastalığına yakalanma riski tüketmeyenlere göre daha azdır. Bol miktarda C vitamini içeren karpuz, astım ataklarının şiddetini azaltabilir.
GÖZLERİN FERİ
Karpuzda bol miktarda bulunan A vitamini göz sağlığının korunması için en önemli vitaminlerden biridir. A vitamini eksikliğinde göz kuruluğu, göz enfeksiyonu, görüşün zayıflaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. A vitamini aynı zamanda sarı nokta hastalığı ve katarakt riskini düşürmektedir. 1 kase karpuz günlük A vitamini ihtiyacının %18ini tek başına karşılar.
İNMEYİ VE FELCİ ÖNLER
Karpuz kan basıncını düzenleyerek bir bakıma kalp sağlığını da korumaktadır. Bunun yanında inme ve felç gibi riskleri azaltır. Günlük 3-4 dilip karpuz tiketimi özellikle yaşlılarda yaz aylarında görülen kalp sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
GÜZELLEŞTİRİR
Karpuz cilt ve saç sağlığı için önemli besinler içermektedir. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayan, saçların kırılmasını engelleyen A vitamini karpuzda bol miktarda vardır.
1 BARDAK KARPUZ SUYU
Yaz meyvesi olan karpuzun %91i sudur. Elektrolit bakımından zengin olan bu su özellikle sıcak yaz aylarında su kaybına bağlı olarak görülen halsizliğe iyi gelir. Elektrolitler aynı zamanda sinir hücrelerinin fonksiyonu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için son derece önemlidir. Aşırı terlediğiniz bir fiziksel aktivite sonrası 1 bardak karpuz suyu içmek sizi kendinize getirir.
ZARARI VAR MI?
Karpuz çekirdeğinin mideyi ağrıttığına dair yanlış bir söylenti var. Çok çok aşırı tüketilmediği takdirde karpuz çekirdeğinin mideye hiçbir zararı yoktur. Tartışılan bir diğer konu ise karpuz çekirdeği yutmanın apandisit problemlerine neden olup olmayacağıdır. Sindirilemeyen karpuz çekirdekleri çok küçük bir ihtimal de olsa apandisitte tıkanmaya yol açabilir. Ancak bu çok ender rastlanabilecek bir durumdur ve endişe edilmemelidir.