Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kar ve Sis Fotoğrafı Çekim Teknikleri

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
Poz müdahalesi net alan derinliği uzun pozlama enstantane seçimi objektif seçimi arka plan flu fotoğrafı soğuk havada batarya kullanımı ve kış mevsiminde başarılı fotoğraf çekilebilmesi için gereken birçok yardımcı unsuru bir araya getirdiğimiz dosya konumuz kış mevsiminde başarılı fotoğraf çekimine dair önemli ipuçları içeriyor…

Doğa ve manzara fotoğrafçılığı kompozisyon alan derinliği enstantane hızı objektif seçimi ve doğru zamanda doğru yerde olma ana fikrine sahip bir fotoğraf dalıdır. Mevsimler doğa olayları ışık gölge bilgi birikimi stil ve diğer birçok unsurla şekillenen manzara ve doğa fotoğrafçılığı fotoğrafa dair en heyecan verici türler arasında yer alır. Kış mevsiminde fotoğraf çekmenin püf noktalarını kar ve sis fotoğraflarına dair birçok önemli detayı örnek fotoğraf kareleri eşliğinde hazırladık.

Çekim Teknikleri

Türkiye’de kış mevsimi denildiğinde Abant Gölü akla ilk gelen coğrafi lokasyonlar arasında yer almaktadır. Abant Gölü karlarla kaplandığı kış aylarında tüm güzelliği ile doğada kar fotoğrafı çekmemizi sağlayan alanlar arasında yer alır.

Ayrıca doğa fotoğrafçıları için Türkiye’deki en uygun rotalar arasında yer alan bu fotoğraf alanında kış mevsiminde en güzel doğa fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Poz Müdahalesi

İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde karlar altında fotoğraf çekmek isterseniz dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biride fotoğraf makinenizde yapacağınız poz müdahalesidir.

Karlı zemindeki aşırı yansıma makine pozametresini yanıltıp fotoğrafınızın olması gerekenden daha koyu tonlarda sonuçlanmasına neden olur.

Gezi fotoğrafçılığında en uygun ışık koşulunda deklanşöre basmanın önemini aklınızdan çıkarmadan fotoğraf için ışığın en güzel olduğu sabah saatlerinde çekimlere başlayacağınız şekilde gezinizi planlayın ve gündoğumuyla birlikte yanal ışıkta deklanşöre basın. Eğer fotoğraflayacağınız alanın %70’inden fazlası karla ya da sisle kaplıysa yapmanız gereken işlem artı (+) poz müdahalesidir.

Fotoğraf makinenizin pozometresi %18 gri üzerinden ışık ölçer. Poz müdahalesi yapmadan bir kare fotoğraf çektiğinizde; kar gri tonlarda çıkabilir. Gözle gördüğünüz gibi beyaz çıkması için bir veya iki stop (+1 veya +2) poz müdahalesi yapmanız gerekir.

Kar Çekim Teknikleri

“Kar ve sis fotoğrafı çekerken en çok poz müdahalesi konusuna dikkat edilmesi gerekir.”

Fotoğrafı çektiğiniz alandaki ışık koşullarını gözlemleyip tecrübenizle yorumlayıp uygun poz değerlerini fotoğraf makinenizde tanımlayıp başarılı kar ve sis fotoğrafları çekebilirsiniz.

Fotoğraf çekimlerinizde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biride ilginç fotoğraflar çekebilmek için farklı açılarda birden fazla kadraj yapmaktır. Eğer bulunduğunuz açı ve zamanınız uygunsa farklı objektifler farklı poz değerleri farklı enstantane ve diyafram değerleri kullanın.

“Doğa fotoğrafı çekerken farklı kadrajlarda düşünmeniz ve doğadaki objeleri kadrajınızla sadeleştirmeniz daha özgün daha yalın fotoğraflar çekmenizi sağlar.”

Uzun pozlama ve enstantane seçimi

Fotoğraf makinenizde tanımladığınız enstantane hızı (obtüratör hızı) fotoğrafınızda anlatmak istediğiniz konuyu fotoğraflamanızı sağlar. Fotoğrafınızdaki hareketi veya hareket netsizliği ile özgün fotoğraflar üretebilirsiniz.

Fotoğraf makinenizin enstantane öncelikli modda kullanmak için bazı makinelerde Tv bazı makinelerde ise S moduna almalısınız.

Uzun pozlamayı (düşük enstantane) uygun değerde fotoğraf makinenizde tanımladığınızda şelalelerden ve taşların arasından akan sularda tül etkisi oluştuğunu görebilirsiniz uzun pozlamada su damlacıkları birbirine karışır ve beyaz bir tül şeklinde görünür. Örneğin 1/30 enstantanede fotoğrafladığınız şelalede tül etkisi oluşmuş su damlacıkları birbirine karışmışken aynı şelaleyi 1/250 enstantanede fotoğrafladığınızda şelaleden akan su damlacıklarının havada tane tane görüntülemiş olursunuz. Fotoğrafınızda anlatmak istediğiniz konuya göre enstantane hızı seçimi yapmalısınız. Enstantane değerini tanımlarken şelalenin akış hızını veya hareketli objelerin hareket hızını dikkate almalısınız.


Obtüratör hızı (enstantane hızı) fotoğraf makinenizin almış olduğu ışığı da belirler. Uzun pozlama yaparken pozlama süresini gereğinden fazla uzun tutarsanız fotoğrafınızda fazla ışıktan dolayı doku kaybı oluşur. Bu olaya ışık patlaması adı verilir. Eğer gereğinden daha yüksek enstantanede fotoğraflarsanız fotoğraf makineniz az ışık alacağı için fotoğrafınız koyu tonlarda çıkar.

Sis Çekim Teknikleri

Yürüyüşünüz esnasında gördüğünüz mantarları tripodunuzu kurup dakikalarca macro objektifinizle fotoğraflayabilirsiniz.

Net alan derinliği

Fotoğrafınızda net alan derinliği olması içinde diyafram öncelikli modu kullanmalısınız. Örneğin: Abant Gölü’ndeki iskeleyi ve gölün karşı kıyısındaki ağaçları mimari yapıları kadrajınıza aldınız. Hem tahta iskelenin hemde arka plandaki ağaçların mimari yapının fotoğrafınızda net olarak görünmesini istiyorsanız. Fotoğraf makinenizi diyafram öncelikli moda almalısınız bazı makinelerde “A” bazı makinelerde ise “Av” modunu seçmeniz gerekir. Diyaframı f:8 veya f:11 gibi bir değere getirip kısık diyaframla fotoğrafınızı çekebilirsiniz.

Arka planı flu fotoğraflar

Abant Gölü’ndeki iskelede bir arkadaşınızın portre fotoğrafını çekmek istiyorsunuz ve arka plandaki manzaranın ağaçların mimari yapıların flü çıkmasını (arka planın net olmaması) arkadaşınızın yüzünün net çıkmasını istiyorsanız “f” değerini objektifinizin ve ışık koşullarının el verdiği oranda f:2.8 f:3.5 gibi bir değere yani açık diyaframa getirmelisiniz.

Soğuk havalar ve yedek bataryanın önemi

Sonbahar ve kış mevsiminde hava serin olduğu için fotoğraf bataryanız soğuk hava nedeniyle çabuk bitebilir. Bu nedenle yedek bataryanızı vücut ısısına yakın bir cebinizde taşımanız gerekir. Doğada fotoğraf çekerken bataryanızı şarj edecek bir yer olmadığını da dikkate alıp yeterli miktarda yedek batarya almanız gezi süresince kesintisiz fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır.

Objektif Seçimi

Abant Gölü geziniz sırasında çekeceğiniz doğa fotoğraflarında genellikle genel görüntüden yapacağınız kadrajlar için zum objektife ihtiyacınız olacaktır.

Zum yaparak kadrajınızı sadeleştirip ilgi merkezini fotoğrafınızda gösterebilirsiniz. Bunu yaptığınızda fotoğrafınızdaki dikkati dağıtan objeleri kadrajınıza almamış olursunuz.

Uzakları yakın edebilmek için ağaçların diziliminden doku fotoğrafı çekmek için 70-200mm veya 70-300mm tele objektif kullanabilirsiniz.

Karlar arasından çıkan bir çiçeği yakın plan fotoğraflamak istiyorsanız fotoğraf çantanızda makro objektif bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Murat Kaan
Ferhat Verdi

kaynak : technotoday.com.tr
 
Üst Alt