Kanuni Sultan Süleyman’nın Boğdan Voyvodası Petru Raşe’ye Mektubu.
Kanuni Sultan Süleyman’nın Boğdan Voyvodası Petru Raşe’ye Mektubu.
Kanuni Sultan Süleyman 1538 yılı Mayıs ayında,Boğdan üzerine sefer yapmaya karar verdi.Ancak kararını herkesten gizledi.
26 Temmuz 1538 yılında hazırlıklarını bitirip,Boğdan istikametine Edirne’den hareket etti.
Ordu,Sultan çayırı denilen yere geldiğinde,Voyvoda Rareş bir elçisini Kanuni Sultan’a göndererek,bağlılığını bildirdi.
Osmanlı Ordusunun,ne tarafa gideceğini öğrenmek istemişti.Kanuni de,Boğdan Voyvoda’sına bir mektup göndererek,gelip itaat etmesini halinde,affedeceğini bildirdi.
Kanuni Sultan Süleyman mektubunda şöyle diyordu.
’’Hallerinizde pek azgınlık ve hırçınlık olduğu için Boğdan seferini açtım.Yaptıklarınıza tövbeler etmek ve bir daha böyle bir harakette bulunmayacağiniza dair söz vermek ve gelip eşiğime yüz sürmek şartlarını kabul ederseniz belki o vakit kendinizi affettirmek için benden merhamet görebilirsiniz ’’
Gönderilen mektuba rağmen,gelip itaatini bildirmeyen Voyvoda PetruRareş’in,samimi olmadiği anlaşilmişti.
Kanuni Sultan ordunun ilerlemesini emretti.
Osmanlı ordusunun ilerlemesi karsısında teleşa düşen Voyvoda,topladıgı ordusuyla Transilvanya içlerine doğru çekilmeye başladı.
Türk ordusunun karsısına çıkacak kudret ve cesareti gösteremiyordu.16 Eylül 1538’de Osmanlı Ordusu,Yaş şehrini işgal etti.
Voyvoda’nin esas şehir merkezi olan Suceva şehrine savaşssız ele geçirdi.
Kanuni Sultan Süleyman daha sonra,voyvodalığa PetruRareş’in kardeşi olan Steda kalan arazileri hep ele geçirdi.
Buraların her biri,Boğdan’dan ayrılarak Türk Sancaği haline getirildi.Boğdan meselesini bu şekilde halleden Kanuni Sultan Süleyman,Voyvoda PetruRareş’in karsısına çıkmaması üzerine Boğdan seferine son verip İstanbul’a döndü.
Kanuni’nin Floransa Dukası Cosimo de Medicis’e Yazdiği Mektup.
Ticaret Bakımından zengin olan Floransalılar,Osmanlı Devleti ile iyi münasabet kurmuşlar,belirli zamanlarda gönderdikleri elçilerle ticaret antlaşması yaparak,Osmanlı Devletin’de iyi izlenim bırakmişlardı.
Ticari faliyetlerinde daha rahat hareket etmeye dikkat etmişlerdi.Floransa Dukası Cosimo de Medicis,Kanuni Sultan Süleyman’a 1541 yılında,elçisi ile bir mektup gönderip.
Venediklelere gönderip,Venediklere taninan ticari hakların kendilerine de verilmesini istemişti.
Kanuni de Duka’ya yazdıgı mektubunda şunları söylemişti.
’’Nice diyarların sultanı Sultan Süleyman Han ibn-i Sultan Selim Han’ım...
Şimdiki halde Flordin beyleri Gütrokerda nam yapar ve mutemed adamların südde-i seniyye-i alempenaha...elçi gönderip merhum ceddim Sultan Beyazid Han ve merhu babam Sultan Selim han ...ile olan sulh ve salah mucibince tecdid-i ahd olunmasına ve talep ettikleri ecilden mukkarer ve musaddak tutup.
İşbu ahidname-i göndereler ki gelip maslahatların göre ve gümrüğü Venedik nice verirse onlar dahi öyle vereler,eğer onlardan bir kimesne borçlu olursa deyni talep oluna. anın borcu içün anar tutulmaya ve ahardan talep olunmaya ve bir kimesne fevt oldukta rızkın kime vasiyyet ederse ol ala;eğer vasiyetsiz ölürse baylasları ala;beytül mal emini dahl etmeye Flordin halkı memalik-i mahrusemde ne yerde isterse anda yürüye.
Kimesme mani olmaya ve üşündürmeye ve gemileri Karadeniz’e vara ;bey-i şira ve ticaret ne ise şorki mukarrer rusum-ı adiyedir,verdiklerinden kimesne onlara mani olmaya.
’’ Floransılarla Osmanlılar arasındaki iy ilişkiler,Kanuni Sultan Süleyman’nın saltanatının sonuna kadar devam etti.
ForumHatti YÖNETİMİ !