-
- Üyelik Tarihi
- 29 Tem 2015
-
- Mesajlar
- 2,530
-
- MFC Puanı
- 310
Kanaryalarda Tüy Değişimi (Karın Ağrısı)
Kanaryalar belirli aralıklar ile tüylerini dökerler ve yerine yeni tüyler çıkar. Yavruluk dönemi sonunda ilk tüy değişimi gerçekleşir. Bundan sonra ise genellikle yaz ayları sonunda olmak üzere yılda 1 defa tüy değişimi olur.
Bu döneme tüy değiştirme dönemi veya karın ağrısı dönemi olarak bilinir.
Kanaryalardaki bu normal tüy dökümü bir hastalık değildir. Fizyolojik olarak belirli aralıklar ile eski tüyler dökülür ve yenileri yerine gelir.
Kanaryalarda Tüy Değişimi (Karın Ağrısı) Ne Zaman Olur?
Genelde yaz ayları sonunda başlar. Ağustos, eylül, ekim ayları bu olayın en çok görüldüğü aylardır.
Kanaryalarda Tüy Değişimi (Karın Ağrısı) Ne Kadar Sürer?
Genellikle 1,5-2 ay arasında sürmektedir. Kanaryanın yaşı, genel durumu, mevsim durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kanaryalarda Tüy Değişimi (Karın Ağrısı) Dönemi
Bu dönemde değişik belirtiler ve kuşunuzda değişiklikler görürsünüz. Bu dönemde kanaryalar genellikle halsizdir. İştahları azalır, normale göre daha az mama yer. Ötüşleri neredeyse bitmiştir. Çok az öterler veya hiç ötmezler. Genelde hareketsiz durmayı tercih eder. Tüyleri kabarmış haldedir. Yemini dağıtır. Tüyleri yavaş yavaş solmaya başlar ve kuyruk tüyleri düşer. Böylece kuş tüy değiştirme dönemine girmiştir.
Kanaryalarda ilk olarak kuyruk ve kanat tüyleri yenilenir. Sonrasında vücut tüyleri ve son olarak ise kafa tüyleri değişir.
Kanaryalarda Tüy Değişimi (Karın Ağrısı) Döneminde Yapılması Gerekenler
Bu dönemin sağlıklı ve hızlı bir şekilde geçmesi bu dönemde yapılması gerekenler oldukça önemlidir. Bu dönemde en dikkat etmeniz gereken nokta kuşunuzun beslenmesidir. Bu dönemde meyve ve sebzeleri olabildiğince azaltın ve enerjisi yüksek, kuvvetli yemler vermeye çalışın. Bununla birlikte sularında ve mamalarında vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz.
Bu dönemde diğer yapılması gerekenler ise bakım ile alakalıdır. Ani sıcaklık değişimlerinden kaçınmak gerekir. Bunun beraber rüzgarda kalmamalıdır. Yine strese neden olabilecek tüm faktörlerden kuşunuzu uzak tutmalısınız.