Diyabetin yol açtığı büyük ve küçük damar komplikasyonlarını önleyerek yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzatmak için kan şekerini dengede tutmak gerekiyor.
Beslenme ve diyet uzmanı Hayriye Arıkan, posalı besinler olan elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller, brokoli, balık, yağlı tohumlar, portakal, soya fasulyesi, keten tohumu ve tarçının kan şekerini normal düzeyde seyretmesine yardımcı olacağını söyledi.
Bu gıdalara dikkat edin
Hayriye Arıkan, glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerin kan şekerini yükselteceğini ifade ederek, Şeker ve şekerlemeler, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, şekerli kurabiyeler, pasta ve tatlılar, kurutulmuş meyveler ve meşrubatlar gibi yiyecek ve içeceklerin içerisindeki şekerler vücudunuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerinizde ani yükselmeler olur dedi.
Diyabet kontrol çayı
Arıkan, şekeri kontrol altında tutmaya yardımcı olan çay tarifi de verdi. Şekerini dengede tutmak isteyenler: 1 litre sıcak suda 2 adet çubuk tarçın, 2 poşet zeytin yaprağı çayı, 1 parça zerdeçal, 1 parça zencefil, 2 karanfil, 3 yemek kaşığı kuru yaban mersinini 5 dakika demledikten sonra süzüp içebilirler.
Bunlardan uzak durun
Arıkan; şekeri dengede tutmak için pirinç pilavı, makarna ve börekten uzak durulması ve tuzun azaltılması gerektiğini vurgulayarak, beyaz ekmek, patates, muz, kavun, üzüm ve havucun da kan şekerini hızla yükselteceğini belirtti. Fazla tüketilen meyvenin kan şekerinde oynamalara neden olacağına dikkat çeken Arıkan, meyvenin proteinli besinlerden (Süt, yoğurt, peynir) biri ile birlikte tüketilmesine özen gösterilmesini bu şekilde kan şekerinin normal düzeyde seyretmesinin sağlanabileceğini kaydetti.
Bu gıdalara dikkat edin
Hayriye Arıkan, glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerin kan şekerini yükselteceğini ifade ederek, Şeker ve şekerlemeler, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, şekerli kurabiyeler, pasta ve tatlılar, kurutulmuş meyveler ve meşrubatlar gibi yiyecek ve içeceklerin içerisindeki şekerler vücudunuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerinizde ani yükselmeler olur dedi.
Diyabet kontrol çayı
Arıkan, şekeri kontrol altında tutmaya yardımcı olan çay tarifi de verdi. Şekerini dengede tutmak isteyenler: 1 litre sıcak suda 2 adet çubuk tarçın, 2 poşet zeytin yaprağı çayı, 1 parça zerdeçal, 1 parça zencefil, 2 karanfil, 3 yemek kaşığı kuru yaban mersinini 5 dakika demledikten sonra süzüp içebilirler.
Bunlardan uzak durun
Arıkan; şekeri dengede tutmak için pirinç pilavı, makarna ve börekten uzak durulması ve tuzun azaltılması gerektiğini vurgulayarak, beyaz ekmek, patates, muz, kavun, üzüm ve havucun da kan şekerini hızla yükselteceğini belirtti. Fazla tüketilen meyvenin kan şekerinde oynamalara neden olacağına dikkat çeken Arıkan, meyvenin proteinli besinlerden (Süt, yoğurt, peynir) biri ile birlikte tüketilmesine özen gösterilmesini bu şekilde kan şekerinin normal düzeyde seyretmesinin sağlanabileceğini kaydetti.