Kalsiyum, kemik oluşumu ve Kalsiyum Eksikliği
Kalsiyum, kemik oluşumu ve kemikleri güçlü ve sağlıklı tutmak açısından hayati önem taşır. Kalsiyum ayrıca dolaşım ve sinir sistemlerinin işlevlerini yerine getirmesi için de önemlidir. İnflamatuar Bağırsak Sendromu (IBS) tanısı konan insanlarda, sağlıklı yaşam için bu denli önemli olan kalsiyumun eksikliği görülebilir.
IBS'li Hastalarda Neden Kalsiyum Eksikliği Görülür?
Kalsiyum, kemik oluşumu ve kemikleri; Kalsiyum temizlemek dolaşım ve sinir sistemi işlevlerini yerine getirmesi için de. İnflamatuar Bağırsak Sendromu (IBS) tanısı konan insanlarda, sağlıklı yaşam için bu denli önemli olan kalsiyumun eksikliği görülebilir.
İnsan vücudu arzularını duyduğu yerde kalsiyumu üretemez ve onu yiyeceklerden temin eder. Eğer vücutunuz, istediğiniz duyduğu kalsiyumu elde edemezse kalsiyumun depolanmış kemiklerden tüketmeye başla. Bu da osteoporoza (kemik erimesi) neden olur.
Kalsiyum eksikliğinin belirtileri olduğunu:
- Kas ağrıları ve krampları
- Diş çürüğü
- Zayıf veya deforme olmuş kemikler
- Gevrek tırnaklar ve kuru cilt
- Böbrek taşı
- Osteoporoz
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?
Kalsiyum eksikliği sağlık kuruluşlarında yaptıracağınız bir kan testiyle teşhis edilebilir.
Neden IBS'li Hastalarda Kalsiyum Eksikliği Görülür?
Crohn hastalığının tedavisinde kullanılan steroidler, kalsiyum emilimini engelleyerek önemli derece kemik kaybına neden olabilir. Bu nedenle steroid kullanımı sırasında kalsiyum takviyesi önem kazanır.
IBS'li olan kişiler, toleranssızlık nedeniyle veya bu yiyecekler IBD semptomlarını şiddetlendirdiği için kalsiyum bakımından zengin olan süt ürünlerinden çoğunlukla uzak durur. Eğer beslenme düzenlerine kalsiyum açısından zengin gıdaları eklemezlerse bu durum kalsiyum eksikliğine yol açar.
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Tedavi Edilebilir?
Kalsiyum eksikliği ya takviye yoluyla ya da kalsiyum bakımından zengin gıdaları tüketerek tedavi edilir. Süt, yoğurt ve peynir hepsi kalsiyum kaynağıdır.
Kalsiyum bakımından zengin süt ürünleri dışındaki yiyecekler ise şöyle:
- Lahana
- Brokoli
- Şeker kamışı
- Portakal
- Somon
- Karides