ArtemiS
Onursal Üye
- Konum
- Gelcen mi ?
-
- Üyelik Tarihi
- 5 Ağu 2014
-
- Mesajlar
- 4,993
-
- MFC Puanı
- 1,019
Kadife Çiçeği Nasıl Yetiştirilir ?
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika ve çevresindeki ülkeler olan kadife çiçekleri oradan tüm dünyaya yayılmış, ülkemizde de en uzak köşelerde bile yetiştirilir olmuştur. Gövdesi dikine gelişen ve bir yıllık otsu bitki olan kadife çiçeklerinin iki önemli türü ile bunlardan elde edilmiş diğer kültür türleri vardır. T.erecta türü kadife çiçekleri 90 cm'ye; daha bodur olan T.patula türü ise 30 cm'ye kadar boylanabilir. Genel olarak kadife çiçeği çok dallı, yeşil yapraklan çok parçalı ve karşılıklı dizili, yaprakçıklarının kenarları dişli ve şeridimsi yapılıdır. Tüm bitki keskin kokuludur.
Kömeç halindeki 510 cm. kadar genişlikteki çiçekleri canlı sarı, turuncu, kırmızımsı kahverengi ya da kızıl kahve renklerinde olur, bazen bu renklerin ikisini bir arada taşır. Beyaz ve krem rengi çiçek açan kadife çiçeği bitkileri de görülmektedir. kadife çiçekleri, haziran ayı başlarından sonbaharın sonuna kadar sürekli ve bol çiçek açar. Tek tür olarak ya da diğer çiçeklerle birlikte tarhları ve bordürleri süsler, kesme çiçek olarak da yeğlenip kullanılır. Ayrıca, kadife çiçeği bitkisi yaydığı keskin kokusuyla domates gibi bazı sebzelere dadanan zararlıları kaçırır. Bu nedenle çiftçiler tarafından sebze bahçelerinin yakınında yetiştirilmeleri öğütlenir.
İstekleri ve Üretimi
kadife çiçekleri bol güneşli ortamlarda ve her tipteki toprakta iyi gelişir, fazla bakım ve özeni gerektirmezler. Normal düzeyde sulanan kadife çiçeği bitkilerinden T.erecta türü yüksek boylu olanları biraz daha fazla sulanmalıdır. kadife çiçeklerinin üretimi tohumlarıyla gerçekleştirilir. İlkbaharın başlarında tohumları sıcak yastıklara ekilir ve olgunlaştırman fideleri toprak ısındığında nisan ayı içinde bahçedeki yerlerine 3040'ar cm. aralıklarla şaşırtılır. Ya da bitkinin tohumları doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine nisan ayı içinde ekilir.