Kabak Dolması Tarifi
Kabak (beş adet)
Kıyma (iki yüz gram)
Soğan (bir adet)
Pirinç (bir buçuk çay bardağı)
Domates (bir adet, rendelenmiş)
Domates salçası (bir tatlı kaşığı)
Maydanoz (dörtte bir demet)
Karabiber (yarım çay kaşığı)
Tuz (bir çay kaşığı)
Nane (yarım tatlı kaşığı)
Sosu için
Sıcak su (bir buçuk su bardağı)
Ayçiçek yağı (iki yemek kaşığı)
Domates salçası (yarım tatlı kaşığı)
Tuz (yarım çay kaşığı)
Dolmamızı yapmaya başlarken ilk olarak kabaklarımızı bol su ile yıkıyor, daha sonra onları kuruluyoruz. Marketlerde satılan tırtıklı soyma cihazları ile hepsinin üzerinden geçiyor, dışının tırtıklı bir hal almasını sağlıyoruz. İsteyenler kabuklarını soyarak da devam edebilirler.Şimdi kabaklarımızı ikiye bölüyor, çekirdek bulunan etli iç kısımlarını oyacak kullanarak çıkartıyoruz. Lakin içini çıkarırken dışına zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.Şimdi kuru soğanımızı rendeliyor, maydanozu ince ince kıyıyor, pirincimizle birlikte bir kap içerisine alıyoruz. Kaba kıymamızı, domatesimizi, salçamızı, tuzumuzu, karabiberimizi ve nanemizi de ekledikten sonra tüm malzemeleri ellerimizle güzelce yoğuruyor ve hepsinin birbirine geçmesini sağlıyoruz.Kabaklarımızı birazcık tuzladıktan sonra iç harcımızı içine dolduruyor ve üstünde sadece bir parmaklık boşluk bırakıyoruz. Dilerseniz kalan boşluk kısmına domates veya biberlerden birer kapak da yapabilirsiniz.Dolmalarımızı tenceremize dik bir şekilde dolduruyor, pek bir boşluk kalmamasına da dikkat ediyoruz. Zira dolmalarımızın pişme işlemleri sırasında devrilmemeleri gerekiyor.
Şimdi sosumuzu hazırlamaya geldik. Domates salçamızı sıcak suyu kullanarak biraz açıyor ve içerisine tuz ve ayçiçek yapı ekledikten sonra sosu dolmamızın olduğu tencereye aktarıyoruz. Fakat sosun dolmaların içine denk gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sos sadece kabakların dışına değmeli.Tenceremizin kapağını kapattıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyor ve ardından misafirlerimize servis ediyoruz.
Kabak (beş adet)
Kıyma (iki yüz gram)
Soğan (bir adet)
Pirinç (bir buçuk çay bardağı)
Domates (bir adet, rendelenmiş)
Domates salçası (bir tatlı kaşığı)
Maydanoz (dörtte bir demet)
Karabiber (yarım çay kaşığı)
Tuz (bir çay kaşığı)
Nane (yarım tatlı kaşığı)
Sosu için
Sıcak su (bir buçuk su bardağı)
Ayçiçek yağı (iki yemek kaşığı)
Domates salçası (yarım tatlı kaşığı)
Tuz (yarım çay kaşığı)
Dolmamızı yapmaya başlarken ilk olarak kabaklarımızı bol su ile yıkıyor, daha sonra onları kuruluyoruz. Marketlerde satılan tırtıklı soyma cihazları ile hepsinin üzerinden geçiyor, dışının tırtıklı bir hal almasını sağlıyoruz. İsteyenler kabuklarını soyarak da devam edebilirler.Şimdi kabaklarımızı ikiye bölüyor, çekirdek bulunan etli iç kısımlarını oyacak kullanarak çıkartıyoruz. Lakin içini çıkarırken dışına zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.Şimdi kuru soğanımızı rendeliyor, maydanozu ince ince kıyıyor, pirincimizle birlikte bir kap içerisine alıyoruz. Kaba kıymamızı, domatesimizi, salçamızı, tuzumuzu, karabiberimizi ve nanemizi de ekledikten sonra tüm malzemeleri ellerimizle güzelce yoğuruyor ve hepsinin birbirine geçmesini sağlıyoruz.Kabaklarımızı birazcık tuzladıktan sonra iç harcımızı içine dolduruyor ve üstünde sadece bir parmaklık boşluk bırakıyoruz. Dilerseniz kalan boşluk kısmına domates veya biberlerden birer kapak da yapabilirsiniz.Dolmalarımızı tenceremize dik bir şekilde dolduruyor, pek bir boşluk kalmamasına da dikkat ediyoruz. Zira dolmalarımızın pişme işlemleri sırasında devrilmemeleri gerekiyor.
Şimdi sosumuzu hazırlamaya geldik. Domates salçamızı sıcak suyu kullanarak biraz açıyor ve içerisine tuz ve ayçiçek yapı ekledikten sonra sosu dolmamızın olduğu tencereye aktarıyoruz. Fakat sosun dolmaların içine denk gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sos sadece kabakların dışına değmeli.Tenceremizin kapağını kapattıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyor ve ardından misafirlerimize servis ediyoruz.