Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Jüpiter'in Dünyadan En Net Fotoğrafı Çekildi

StigmatA

♣Şeytana Uymuyorum, Sadece Aynı Fikirdeyiz!♠
Forum Sorumlusu
Admin
Konum
ßursa
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2008
  • Mesajlar
    26,376
  • MFC Puanı
    164,483
JÜPİTER'i atmosferinin üst katmanlarında yer alan bulutların altındaki sıcak bölgeleri kızılötesi algılayıcılarla takip eden Astronomlar, gaz devinin yeni bir fotoğrafını çekti.

Jüpiter'in dünyadan en net fotoğrafı çekildi








ABD'nin Hawaii eyaletindeki Gemini Rasathanesi'nden Jüpiter'in en net fotoğrafı çekildi. Fotoğrafın 'lucky imaging' tekniği kullanılarak çekildiği ve söz konusu tekniğin normal şartlarda ortaya çıkan bulanıklığı keskinleştirdiği belirtildi. Jüpiter ilk defa dünyadan bu kadar net görüntülendi.
jupiterin-dunyadan-en-net-fotograf-9npw-jpg-5eb857aba4b56.jpg

Kaliforniya Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışma kapsamında, Hawaii eyaletinde bulunan Gemini Rasathanesi'nden Jüpiter'in en net fotoğrafı çekildi.
jupiterin-dunyadan-en-net-fotograf-we0m-jpg-5eb857af91326.jpg

Dünya atmosferindeki değişimlerden etkilenmedikleri için genellikle en detaylı fotoğraflar Dünya'nın yörüngesindeki teleskoplardan çekiliyor.
jupiterin-dunyadan-en-net-fotograf-iuov-jpg-5eb857bd616fc.jpg

Çekilen fotoğrafın 'lucky imaging' tekniği ile daha net hale getirildiği ifade edilirken; fotoğraf sayesinde gökbilimcilerin gezegeni daha iyi anlayabilecekleri belirtildi.
jupiterin-dunyadan-en-net-fotograf-rnpl-jpg-5eb857c86dfec.jpg

Bu yöntemde aynı nesnenin çok sayıda fotoğrafı çekiliyor ve her fotoğrafta atmosferden kaynaklanan bulanıklık etkisinin en az olduğu yerler seçilerek bir araya getiriliyor. En 'şanslı' fotoğraflar bir araya getirildiğinde, tek bir çekimde ulaşılamayacak bir netlik ortaya çıkıyor.
Kızılötesi, Hubble gibi teleskopların kaydettiği görülebilir ışık dalgalarından daha uzun bir frekans. Genellikle bilim insanları tarafından, kalın atmosferlerin altındaki faaliyetleri az da olsa tespit edebilmek için kullanılıyor.
Bu yöntemi Jüpiter'e uygulayan araştırmacılar, gezegenin iç işleyişine dair yeni bilgilere ulaşmayı hedefliyor. Araştırmacıların çözmeye çalıştıkları bilmecelerden biri, gaz devinde yüzyıllar sürebilen devasa fırtınaların arkasındaki dinamikler.
Gezegende yüz yıl süren fırtınalar olabiliyor
İngiliz medyasındaki habere göre Jüpiter, uzun süren büyük fırtınalarıyla bilinen bir gezegen. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki çalışmayı yürüten Michael Wong, çekilen bu fotoğraf sayesinde gezegenin daha iyi analiz edilebileceğini ve incelenebileceğini ifade etti. Wong, "Bu fotoğraflar uzaydan çekilenlere güçlü bir rakip" dedi.
Jüpiter hakkındaki bilgiler
Gezegenin çapı Dünya'nın 11 katı, kütlesi ise 300 katı. Güneşin etrafında dönmesi 12 yıl, kendi etrafında dönmesi ise 10 saat sürüyor.
Yapısı bir yıldızı andırıyor. Büyük kısmı hidrojen ve helyumdan oluşuyor, yüksek basınç altında hidrojen metal gibi davranıyor.
Bu 'metalik hidrojenin' gezegenin manyetik alanında etkisi olduğu düşünülüyor. Gezegenin en üst katmanlarındaki bulutlarda amonyak ve hidrojen sülfit var. Atmosferdeki "şeritlerde" doğu-batı yönünde çok güçlü rüzgarlar esiyor.
 
Üst Alt