• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Joomla nın Bazı Gizli Yönleri

The Punisher

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
6 Haz 2015
Konular
785
Mesajlar
930
MFC Puanı
230
Joomla’nın Bazı Gizli Yönleri

Çok uzun zamandır joomla ile haşır neşir olan kullanıcıların da pek bilmediği, joomlanın bilinmeyen yönleri ve gizli yanları olduğunu biliyormusunuz. Yahut daha önce sorulmayan ve enteresan cevapları olan soruları olduğunu biliyor musunuz? Bunlar ve cevapları joomla’ya bakış açınızı değiştirmeyecek olsa da onu farklı bir açıdan da anlamanıza faydası olması dileğiyle buradan izah etmeye çalışalım.

Joomla’ya en fazla kaç içerik ekleye bilirim?

Hiç bir şey sınırsız değildir ve her şeyin kendine göre belli limitleri vardır, joomlanın da kendine göre limitleri olacağı da muhakkaktır. Bunların en başında "Joomla’ya eklenebilecek olan azami içerik miktarı nedir?" noktasında kendisine yanıt buluyor. Bilindiği gibi joomlanızdan eklediğiniz makaleler/içerikler MySQL veritabanında standart ön eki ile tanımlamak gerekirsek "jos_content" tablosu içinde saklanırlar. Her makalenin bir "ID" no’su bulunur ve makaleleriniz bu ID numarasına göre kimliklenir veya başka bir deyişle tanımlanırlar. Veritabanının ilgili tablosundaki ID alanı çeşidi de "INT(11) imzasız" olarak geçer. Doğal olarak da "INT(11) imzasız" alanının da kendisine göre bir azami depolama miktarı bulunur. ID üzerinden ki daha önce her ID’nin bir makaleyi tanımladığını belirttiğimize göre, bir joomla sitesi azami "4.294.967.295" içerik alabilmektedir. Zamanın da benim de çok merak ettiğim bir konuydu ki bu yönde sorularda çok daaaha önceden de gelmişti.

Joomla sitesine ait modül pozisyonlarını görüntüleme nasıl yapılır?

Çok az kişinin bildiği bir konu durumundayken, son zamanların en çok bilineni haline geldi, ancak yine de bunu bilmeyenlerin çok fazla olabileceğini düşünerek buraya almayı uygun görüyorum. Bir joomla sitesine girdiniz ve ilginizi çeken bir şekilde modül yerleşimi ve düzeni var diyelim. Siz bu sitenin kullandığı o anki temasının modül pozisyonlarını görmek istiyorsunuz. O zaman yapmamız gerekenin site adresinin sonuna "?tp=1" eklemek ve tekrar "enter" tuşuna basmak. Yani, Home böylece ilgili sitenin temasında yer alan modül pozisyonları ile beraber görüntülendiğini görebilirsiniz.

Bir makalenin anasayfa da sabit kalmasını nasıl sağlarım? (Yapışkan Yazı)

Yine bilindiği üzere, içeriklerimizi ön sayfada yayınlamak üzere kaydettiğimizde en son yazdığımız ve eklediğimiz yazı ana sayfada en üstte yer alır, bunun yerine de yeni bir tane yazıp ön sayfada yayınlarsak bu sefer o da bir alta iner ve en son eklediğimiz yazı anasayfa üzerinde en üstte yer alır. Ancak siz, belli bir neden dolayı yazdığınız bir yazının her zaman bulunduğu yerde sabit olarak kalmasını isteye bilirsiniz. O zaman yapmanız gereken son derece basittir. Ön sayfa yöneticisine girdiğinizde ana sayfada yayınlanan tüm içerikleri liste halinde görüyorsunuz. İşte bu alanda, içeriklerin sıralamasını üstte tutmak istediğiniz sıra numarası olarak "-1" değerini verdiğinizde ilgili içerik yapışkan yazı öselliğini kazanacak ve yeni eklenen hep bu yazının altından sonra başlayacaktır.

Super Administrator’un 62 No’lu ID İle Tanımlanma Mantığı Nedir?

Veritabanında, üyelerin tutulduğu tabloların en önemlisi olan "jos_users" tablosuna baktığımızda, siteyi ilk defa oluşturan ve birincil üye konumunda olan "Super Administrator" üye ID no olarak 62 numara ile tanımlanır ve bu ID’yi alır. Aslında mantık olarak bu sıralama "1"den başlaması gerekirken neden 62 den dersek de joomla’nın kod takımı bu olayı bir matematiksel hesapla yani bir nevi algortima ile açıklarlar. Buna göre aşağıdaki tablo durumu açıklar niteliktedir
 
Üst