- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Jerome David Salinger, 1 Ocak 1919 tarihinde Manhattan, New York'da dünyaya geldi. Salinger'ın babası Polonyalı bir Yahudi, annesi ise yarı İrlandalı'ydı. Ayrıca 1911 doğumlu bir kız kardeşi daha vardı. İlkokulu McBurney Okulu'nda bitirdi. Okulda bazı tiyatro oyunlarında yer alıyordu.
Bu yüzden ailesi onun oyuncu olacağını düşünmüştü. Vallay Forge Military Akademi'yi kazandığı zaman baskıcı annesinden uzaklaşabileceği için çok sevinmişti. McBurney'deyken okul gazetesinde yazıyordu. Bu dönem kısa hikayelerini yazmaya başlamıştı. Yatılı okuduğu için geceleri hikayelerini gizli gizli yatağın içinde örtünün altında yazmak zorunda kalıyordu.
1936 yılında New York Üniversitesi'ni kazandı. Bir dönem okuduktan sonra okula devam edemeyip babasının işine döndü. Babası iş için onu Viyana'ya gönderdi. Burayı Hitler'in Avusturya'ya girmesinden bir ay önce terk etti. Ertesi yıl Collegeville'deki Ursinus Üniversitesi'ne gitti. Ancak burada da sadece bir okul dönemi kalabildi. 1939 yılında Colombia Üniversitesi'nde yazarlık okumaya başladı. Okuldaki öğretmeni Whit Burnett, bir hikaye dergisinde editörlük yapmaktaydı. Genç öğrencisinde büyük bir yetenek görmüş ve derginin bir sayısında onun öykülerinden birine yer vermek istemişti. Böylece Salinger'ın yayımlanan ilk hikayesi "The Young Folk" oldu.
1941 yılında Oona O'neill ile görüşmeye başlamıştı. Ona uzun mektuplar yazıyordu. Platonik aşkı, Oana O'neill'in Charlie Chaplin ile evlenmesiyle son buldu. Aynı yıl Caribbean uzak yol gemisinde işe başladı.
1942 yılının ilkbaharında, ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girmesinden birkaç ay sonra Salinger, Amerikan Ordusu'na girdi. Orduda havacılık eğitmeni olarak görev aldı. Daha sonra görev aldığı U.S 4. Piyade Tümeni'nde savaşın çirkin yüzünü gördü.
Normandiya kampı döneminde Ernest Hemingway ile tanıştı. Ardından Fransız ve Alman tutukluların sorgulandığı bir departmanda görev aldı. Savaş bittiği zaman rulsal bir çöküntü içindeydi. Hemingway'a bir süre yaşadıklarına bağlı olarak hastanede tedavi gördüğünü yazmıştı.
1951 yılında başyapıtı "Çavdar Tarlasında Çocuklar" (Gönülçelen) adlı kitabı basıldı. Kitap başta eleştirmenler tarafından tutulmasa da okuyucuların ilgisini çekmişti. Asi ve sorunlu bir genç olan "Holden Caulfield"'in ağzından yazılmış kitap bazı ülkelerde içerdiği argo dil yüzünden yasaklanmıştı. Hiçbir zaman doğrulanmasa da Salinger'ın bakış açısının kitaptaki karakter ile benzeştiği söylenmekteydi.
Ardından 1961 yılında "Franny ve Zooney", 1953 yılında "Dokuz Öykü" ve 1963 yılında "Yükseltinin Tavan Kirişini Kıranlar" adlı kitapları yayınlandı.
Bir süre sonra tanınmaya başlayan Salinger, toplumun ilgisinden kaçmak için New York'dan New Hampshire'a taşındı. Röportaj vermek istemiyor ve hayranlarına samimi davranmıyordu. Yapılan bir biyografi çalışmasından yakınlarına yazdığı mektuplar da yer aldığı için dava açtı. Dava sırasında yayımlanmayan birçok roman ve hikayesi ortaya çıktı.
2000 yılında ikinci karısından olan kızı Margaret Salinger "Dream Catcher: A Memoir" adında bir biyografi yayımladı. Agresif tavrı ve gözlerden uzak yaşamıyla tanınan Salinger 27 Ocak 2010
New Hampshire'da 91 yaşında hayata veda etmiştir.
Olgunlaşmamış insanın özelliği, bir dava uğruna soylu bir biçimde ölmek istemesidir, olgun insanın özelliği ise, bir dava uğrunda gösterişsiz bir biçimde yaşamak istemesidir.11 Eylül 2007
Trenlerle yolculuk etmeyi çok severim. Evlenince artık cam kenarında oturmak zorunda kalmazsınız.
Kadın bedeni keman gibidir, hakkını vermek için iyi bir müzisyen olmak gerekir.
Karşınızdakine seni seviyorum dediğinizde karşılık olarak ne? cevabını almak ne kötü birşeydir!
Dünyada hoş şeyler de var. Hakikaten hoş şeyler yani. Hepsini birden ıskalayacak kadar da salağız biz. Olup biten her şeyi hemen o sefil küçük egolarımıza gönderiyoruz.
Neye güldüğümü biliyor musun? Yazarlığı meslek olarak yazmışsın. Bu kulağıma bugüne kadar duyduğum en incelikli laf dokundurması olarak geldi. Şimdiye kadar ne zaman mesleğini yazdın? Yazarlık senin dininden başka birşey değil.
Bir şeylere üzülüyorsam, tuvalete gitmem gerekse bile gitmem. Üzülmekten gidemem. Üzülmeyi bırakıp gidemem.
Bir kitabı bitirdiğinizde,yazar yakın bir arkadaşım olsaydı da,istediğimde onu arayıp konuşabilseydim diyorsanız,o kitap gerçekten iyidir.
Ben kimsenin ardından, "İyi şanslar!" diye bağırmam. O ne korkunç bir sözdür, bir düşünürseniz.
Yaşlanmak; imkânlarınızın artması; ama onları kullanma gücünüzün kalmamasıdır...