-
-
-
- MFC Puanı
- 79
Kuruluş 2001
Eğitim dil(ler)i İngilizce
Rektör Attila Sezgin
Konum İzmir, Türkiye
Web sitesi ieu.edu.tr
İzmir Ekonomi Üniversitesi ya da kısaca İEU (İngilizce: İzmir University of Economics, kısaca IUE) İzmirde 14 Nisan 2001 tarihinde resmen kurulan vakıf üniversitesi. Hem İzmir hem de Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce'dir.
Üniversite vizyonunu, evrensel düzeyde kaliteli eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalarla topluma öncülük eden seçkin bir yüksek öğretim kurumu olmak olarak belirtilmiştir. Misyonu olarak ise liderlik vasıflarıyla donanmış, girişimci ve eleştirel düşünebilen nitelikli mezunlar yetiştirmek ve özgün araştırmalarla bilime katkıda bulunmak olarak benimsemiştir.
Tarihi
İzmir Ekonomi Üniversitesi, T.C. Anayasası, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı" tarafından 14 Nisan 2001 tarih ve 24373 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4633 sayılı Kanun ile 2 fakülte, 5 yüksekokul, 2 enstitü olarak resmen kurulmuştur. Kanunun çıktığı 14 Nisan günü de her yıl üniversitenin kuruluş tarihi olarak kutlanmaktadır.
1 Temmuz 2001 tarihinde ise üniversitenin İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştinanın önerisi üzerine Grand Plaza otelinin yerine kurulmasına karar verilmiştir. Güçlendirme ve tadilat çalışmaları sonucunda açılan üniversitede ilk yıl 288 öğrenci eğitim gördü. 22 Ekim 2001de dersler başladı ve 26 Ekim 2001 tarihinde ise resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin ilk dersiyle yapıldı.
Akademik Profil
İzmir Ekonomi Üniversitesinde toplam 6 Fakülte, 3 Yüksekokul, 2 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bu akademik birimlerde 5 ayrı programda önlisans, 27 ayrı programda lisans öğretimi, 18 ayrı programda yüksek lisans öğretimi ve 3 ayrı programda doktora öğretimi sürdürülmektedir. Eğitim dilinin İngilizce olmasının yanı sıra Japonca, Yunanca, Rusça, Almanca, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Çince ve Arapça zorunlu ikinci yabancı dil dersi olarak 4 akademik yıl 8 dönem boyunca verilmektedir.
455 kadrolu öğretim üyesi bulunan üniversitenin on yılda 5013 mezun vermiştir. Bugün ise 6155 öğrenci ile eğitim vermektedir.
Lisans öğretim programlarından altısı ABD-(SUNY) New York Eyalet Üniversitesi ile müşterek yürütülen çift diploma programlarıdır.
Önlisans programları, Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Çerçeve Programına uyumlu olarak SQA (İskoç Mesleki Yeterlilikler Kurumu) ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.
İzmir Ekonomi Üniversitesinin yurt dışındaki 65 Üniversite ile Erasmus programı anlaşması, 27 üniversite ile akademik işbirliği protokolü bulunmaktadır.
Akademik Birimler
Fakülteler
Üniversite bünyesinde 7 fakülte bulunmaktadır. Bunlardan Hukuk Fakültesi 2012-2013 akademik yılında eğitim - öğretime başlayacaktır
Fen-Edebiyat Fakültesi
Psikoloji
Sosyoloji
Mütercim Tercümanlık
Matematik
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Ekonomi
İşletme
Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği
Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ticaret ve Finansman
Muhasebe ve Denetim
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
Mimarlık
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Görsel İletişim Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı
Endüstriyel Tasarım
Hukuk Fakültesi
Hukuk
Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Endüstri Sistemleri Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
İletişim Fakültesi
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Medya ve İletişim
Sinema ve Dijital Medya
Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
Enstitüler
Yüksek lisans ve doktora programları İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde yürütülmektedir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 14 yüksek lisans, 2 doktora programı yürütülmektedir.
Ekonomi Doktora Programı
İşletme Doktora Programı
İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Yöneticiler için İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Finans Ekonomisi Yüksek Lisans Programı
Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Finans Yüksek Lisans Programı
Deneysel Psikoloji Yüksek Lisans Programı
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsaları Yüksek Lisans Programı
Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı
Sigortacılık ve Risk Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Fen Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 7 yüksek lisans, 1 doktora programı yürütülmektedir.
Uygulamalı Matematik ve İstatistik Doktora Programı
Uygulamalı İstatistik Yüksek Lisans Programı
Finansal Matematik Yüksek Lisans Programı
Yönetim Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
Bilgisayar Oyunları ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
Mimarlık Yüksek Lisans Programı
Akıllı Mühendislik Sistemleri Yüksek Lisans Programı
Yüksekokullar
Yabancı Diller Yüksek Okulu
Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Çince, Portekizce, Yunanca, Japonca, Rusça Birimleri
İleri İngilizce
İngilizce Hazırlık
Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü
Öğrenci kabulüne 2008 - 2009 akademik yılında başlamıştır.
Meslek Yüksek Okulu
Uluslararası Ortak Önlisans Diploma Programı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Bilgisayar Programcılığı
Dış Ticaret
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
Lojistik
Araştırma Merkezleri
EKOSEM (Sürekli Eğitim Merkezi)
EKOAB (Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOTAM (Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOGİRİŞİM Yaratıcı Girişimcilik Araştırma Ve Uygulama Merkezi
EKOKENT (Bölgesel Kalkınma, Kent ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOLİDER (Liderlik Ve Yönetişim Merkezi)
EKOAF (Afrika Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
EKOKAM (Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Kampüs
Balçova Kampüsü
Üniversitenin ana kampüsüdür. Balçova'da Teleferik'in alt kısmında yer alır. Rektörlük, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültsi, İletişim Fakültesi, Açık Hava Gösteri Merkezi, Konferans Salonu ve Sergi Alanları, Öğrenci Yurdu bu kampüste yer almaktadır.
Eğitim dil(ler)i İngilizce
Rektör Attila Sezgin
Konum İzmir, Türkiye
Web sitesi ieu.edu.tr
İzmir Ekonomi Üniversitesi ya da kısaca İEU (İngilizce: İzmir University of Economics, kısaca IUE) İzmirde 14 Nisan 2001 tarihinde resmen kurulan vakıf üniversitesi. Hem İzmir hem de Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce'dir.
Üniversite vizyonunu, evrensel düzeyde kaliteli eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalarla topluma öncülük eden seçkin bir yüksek öğretim kurumu olmak olarak belirtilmiştir. Misyonu olarak ise liderlik vasıflarıyla donanmış, girişimci ve eleştirel düşünebilen nitelikli mezunlar yetiştirmek ve özgün araştırmalarla bilime katkıda bulunmak olarak benimsemiştir.
Tarihi
İzmir Ekonomi Üniversitesi, T.C. Anayasası, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı" tarafından 14 Nisan 2001 tarih ve 24373 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4633 sayılı Kanun ile 2 fakülte, 5 yüksekokul, 2 enstitü olarak resmen kurulmuştur. Kanunun çıktığı 14 Nisan günü de her yıl üniversitenin kuruluş tarihi olarak kutlanmaktadır.
1 Temmuz 2001 tarihinde ise üniversitenin İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştinanın önerisi üzerine Grand Plaza otelinin yerine kurulmasına karar verilmiştir. Güçlendirme ve tadilat çalışmaları sonucunda açılan üniversitede ilk yıl 288 öğrenci eğitim gördü. 22 Ekim 2001de dersler başladı ve 26 Ekim 2001 tarihinde ise resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin ilk dersiyle yapıldı.
Akademik Profil
İzmir Ekonomi Üniversitesinde toplam 6 Fakülte, 3 Yüksekokul, 2 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bu akademik birimlerde 5 ayrı programda önlisans, 27 ayrı programda lisans öğretimi, 18 ayrı programda yüksek lisans öğretimi ve 3 ayrı programda doktora öğretimi sürdürülmektedir. Eğitim dilinin İngilizce olmasının yanı sıra Japonca, Yunanca, Rusça, Almanca, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Çince ve Arapça zorunlu ikinci yabancı dil dersi olarak 4 akademik yıl 8 dönem boyunca verilmektedir.
455 kadrolu öğretim üyesi bulunan üniversitenin on yılda 5013 mezun vermiştir. Bugün ise 6155 öğrenci ile eğitim vermektedir.
Lisans öğretim programlarından altısı ABD-(SUNY) New York Eyalet Üniversitesi ile müşterek yürütülen çift diploma programlarıdır.
Önlisans programları, Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Çerçeve Programına uyumlu olarak SQA (İskoç Mesleki Yeterlilikler Kurumu) ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.
İzmir Ekonomi Üniversitesinin yurt dışındaki 65 Üniversite ile Erasmus programı anlaşması, 27 üniversite ile akademik işbirliği protokolü bulunmaktadır.
Akademik Birimler
Fakülteler
Üniversite bünyesinde 7 fakülte bulunmaktadır. Bunlardan Hukuk Fakültesi 2012-2013 akademik yılında eğitim - öğretime başlayacaktır
Fen-Edebiyat Fakültesi
Psikoloji
Sosyoloji
Mütercim Tercümanlık
Matematik
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Ekonomi
İşletme
Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği
Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ticaret ve Finansman
Muhasebe ve Denetim
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
Mimarlık
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Görsel İletişim Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı
Endüstriyel Tasarım
Hukuk Fakültesi
Hukuk
Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Endüstri Sistemleri Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
İletişim Fakültesi
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Medya ve İletişim
Sinema ve Dijital Medya
Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
Enstitüler
Yüksek lisans ve doktora programları İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde yürütülmektedir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 14 yüksek lisans, 2 doktora programı yürütülmektedir.
Ekonomi Doktora Programı
İşletme Doktora Programı
İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Yöneticiler için İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Finans Ekonomisi Yüksek Lisans Programı
Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Finans Yüksek Lisans Programı
Deneysel Psikoloji Yüksek Lisans Programı
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsaları Yüksek Lisans Programı
Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı
Sigortacılık ve Risk Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Fen Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 7 yüksek lisans, 1 doktora programı yürütülmektedir.
Uygulamalı Matematik ve İstatistik Doktora Programı
Uygulamalı İstatistik Yüksek Lisans Programı
Finansal Matematik Yüksek Lisans Programı
Yönetim Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
Bilgisayar Oyunları ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
Mimarlık Yüksek Lisans Programı
Akıllı Mühendislik Sistemleri Yüksek Lisans Programı
Yüksekokullar
Yabancı Diller Yüksek Okulu
Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Çince, Portekizce, Yunanca, Japonca, Rusça Birimleri
İleri İngilizce
İngilizce Hazırlık
Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü
Öğrenci kabulüne 2008 - 2009 akademik yılında başlamıştır.
Meslek Yüksek Okulu
Uluslararası Ortak Önlisans Diploma Programı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Bilgisayar Programcılığı
Dış Ticaret
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
Lojistik
Araştırma Merkezleri
EKOSEM (Sürekli Eğitim Merkezi)
EKOAB (Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOTAM (Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOGİRİŞİM Yaratıcı Girişimcilik Araştırma Ve Uygulama Merkezi
EKOKENT (Bölgesel Kalkınma, Kent ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi)
EKOLİDER (Liderlik Ve Yönetişim Merkezi)
EKOAF (Afrika Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
EKOKAM (Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Kampüs
Balçova Kampüsü
Üniversitenin ana kampüsüdür. Balçova'da Teleferik'in alt kısmında yer alır. Rektörlük, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültsi, İletişim Fakültesi, Açık Hava Gösteri Merkezi, Konferans Salonu ve Sergi Alanları, Öğrenci Yurdu bu kampüste yer almaktadır.