- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
İstanbul Amerikan Robert Lisesi veya eski ismiyle Robert Koleji, Robert Akademi ve Amerikan Kız Koleji, Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında kurulan ilk Amerikan okuludur [1]. Okul, Christopher Robert tarafından 1863'te kurulmuştur. Okul Arnavutköy kampüsünde eğitim vermeye devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Amerika Birleşik Devletleri New York eyaletine bağlı bir okuldur.
Tarihi
Robert Kolej 1863 yılında Bebek'te Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk Amerikan okulu olarak kurulmuştur. Okul, zengin bir Amerikalı olan Christopher Robert ve İstanbul'da bir fırın, bir çamaşırhane ve bir de okul işleten Cyrus Hamlin tarafından Ermenilere eğitim vermek üzere kurulmuştur. Kuruluşundan ancak altı yıl sonra Osmanlı Devleti tarafından verilen bir izinle Rumeli Hisarı sırtlarında verimli bir kampüs kurulabilmiştir. Hamlin'in anısına ilk yapılan bina Hamlin Hall olarak adlandırılmıştır. Robert Kolej, Hamlin'in ölümünden sonra George Washburn (1877-1903) ve Caleb Gates (1903-1932) tarafından yönetilmiştir.
Robert Kolej, 1971'e kadar Bebek'teki kampüsünde erkek öğrencileri başarıyla eğitmeye devam etmiştir. Ancak 1971'de çıkarılan bir kanun nedeniyle Robert Kolej, eğitim verdiği seviyeyi, 'kolej'den 'lise'ye çevirmek zorunda kalmıştır. Bununla beraber, okulun kendi standartlarında eğitime devam etmesi için iki cinsiyete de eğitim vermesi gerektiği düşüncesiyle, Robert Kolej, kendi düşüncelerine uyan bir biçimde eğitim veren, 1890'dan beri varlığını koruyan Amerikan Kız Koleji'yle birleşmiştir. Robert Kolej, bu olayın ardından, Bebek'teki kampüsünü, üzerinde bir üniversitenin kurulması şartıyla devlete bağışlamış ve böylece, Boğaziçi Üniversitesi'nin temelleri de kurulmuştur. Robert Kolej, 1971'den beri Arnavutköy'deki kampüsünde hem kız hem de erkek öğrencilere eğitim vermeye devam etmektedir.
Amaçları
Robert Lisesi Türkiye'de egitimde mükemmelliği hedeflemiştir. Günümüzde Robert Lisesi, Türkiye'de ve uluslararasi düzeyde, farklı alanlarda sosyal ve kültürel roller üstlenen vatandaşlar ve liderler olarak işlev yapacak, azimli, beceri ve kavrayış sahibi gençler mezun etmeyi amaçlamaktadır.
Bu amaç doğrultusunda Robert Lisesi, yetenekli ve istekli öğrencilerin yüksek bir akademik düzeyi hedeflemesine, İngilizce ve Türkçe dillerinde akıcılık kazanıp bu dilleri iyi öğrenmesine olanak verecek bir akademik programı benimsemiştir. Programın hedefi öğrencilerin açıkça, içten ve yapıcı biçimde iletişimde bulunma istek ve yeteneğini geliştirebilmek ve geniş bir uluslararası görüşü benimsemelerini sağlamaktır. Ögrenciler hayatları boyunca öğrenmeyi sürdürmeye, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye ve 21. yüzyılda başarılı olabilmek için hayati bazı bilgileri öğrenmeye özendirilmektedir.
Kurulduğu günden beri Türkiye'nin en prestijli okullarından biri olarak kabul görür. Mezunları arasında birçok başarılı siyasetçi, sanatçı ve iş adamları vardır. Robert Kolej, 8 yıllık mecburi eğitime geçilmesinin ardından sadece lise seviyesinde eğitim vermeye başlamıştır. Günümüzde mezunlarının %30 - %40 yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerine devam etmektedirler.
Binalar
* Gould Hall
* Mitchell Hall
* Woods Hall
* Sage Hall
* Bingham Hall
* Feyyaz Berker Science Building
* Suna Kıraç Hall
* Nejat Eczacıbaşı Hall (GYM)
Ayrıca okulun içinde Maze-Plato-Rose Garden-Forum-Bingham gibi bolumler de bulunmaktadır.
Robert Kolej mezunları
* Abidin Dino
* Algan Hacaloğlu
* Alp Yalman
* Altemur Kılıç
* Aptullah Kuran
* Ayşe Kulin
* Ayşe Şasa
* Bülent Ecevit
* Betül Mardin
* Cem Karaca
* Cem Kozlu
* Cevat Çapan
* Ekrem Orhon
* Emre Gönensay
* Engin Cezzar
* Etyen Mahçupyan
* Fatih Erdoğan
* Genco Erkal
* Gülriz Sururi
* Haldun Dormen
* Halit Refiğ
* Hüsnü Özyeğin
* İsmail Cem
* Jale Parla
* Jan Nahum
* Kasım Gülek
* Mehmet Kamil Ocak
* Mustafa Santur
* Nafiz Can Paker
* Nedim Saban
* Nevra Necipoğlu
* Neşe Erberk
* Orhan Pamuk
* Osman Kibar
* Rahmi Koç
* Rahşan Ecevit
* Rona Yırcalı
* Serdar Bilgili
* Sina Akşin
* Soli Özel
* Suna Kıraç
* Şenes Erzik
* Tansu Çiller
* Tolga Örnek
* Tosun Terzioğlu
* Ülkü Tamer
* Yusuf Besalel
* Zeki Alasya