-
-
-
- MFC Puanı
- 79
Kerevidesin yakın akrabası azametli ıstakoz, eti için çok aranılan bir türdür.Kerevides'lerle arasındaki başlıca ayrılık solungaçlarının çok daha fazla sayıda ve daha üstün seviyede oluşudur.Adi ıstakoz, 60-90 santim uzunluğunda olabilen büyük bir kabukludur.Duyargaları bu uzunluk ölçüsünün dışındadır.Kıskaçları da muazzamdır.Hayattayken rengi beyaz veya sarımsı dalgalı bir koyu mavidir.Kırmızı rengi, haşlandığı vakit mavi gözlerinin tahrip olması sonucunda meydana çıkar.Dişi 6.000-10.000 yumurta yumurtlar.Istakoz, Avrupa denizlerinde, Norveç kıyısından Akdeniz'e kadar her yerde bulunur.Fakat asıl yurdu İngiltere ve Norveç kıyı sularıdır.Hemen her yerde, içerisine et konulan özel sepetlerle yakalanır.30 yaşına kadar yaşadığı sanılmaktadır.
Amerika ıstakozu da Avrupa'lı akrabası gibi kayalıklı suların 10-50 metrelik derinlerinde bulunur.İri bir kabuklu sayılır, 60 santim uzunluğunda ve 14 kilo ağırlığında olabilir.Fakat çok kere bu kadar büyüyemeden balıkçılar tarafından yakalanır.Canlıyken rengi daha koyu benekli bir koyu yeşildir.Haşlanınca parlak bir kırmızı renk alır.Istakoz avcılığı Birleşik Amerika'nın Kuzey Atlantik kıyılarında önemli bir endüstri halini almıştır.
Amerika ıstakozu da Avrupa'lı akrabası gibi kayalıklı suların 10-50 metrelik derinlerinde bulunur.İri bir kabuklu sayılır, 60 santim uzunluğunda ve 14 kilo ağırlığında olabilir.Fakat çok kere bu kadar büyüyemeden balıkçılar tarafından yakalanır.Canlıyken rengi daha koyu benekli bir koyu yeşildir.Haşlanınca parlak bir kırmızı renk alır.Istakoz avcılığı Birleşik Amerika'nın Kuzey Atlantik kıyılarında önemli bir endüstri halini almıştır.