- Konum
- İstanbul
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Tem 2013
-
- Mesajlar
- 813
-
- MFC Puanı
- 14
Nedir ıspıt??
Eski Yunanlılardan bu yana bilinen ve kullanılan bitki, günümüzde de Avrupanın çeşitli bölgelerinde İngilterede ve Kuzey Amerikada yetiştirilir. Yaklaşık 60-70 cme kadar büyüyebilen Hodanın batıcı tüylerle kaplı büyük sapların tepesinde kümelenen mavi renkli yıldızsı çiçeklerden oluşan sarkık çiçek salkımları vardır. Bu batıcı kıllardan ötürü hodanın Latince adı Burradan yani kaba kumaştan gelmedir. hodanın çiçeklerinin tam ortasında kozalağı andıran bir biçimde sıralanmış beş tane parlak sarı erkek organı bulunur. Bu yararlı otun içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları onu çok değerli kılar. Hıyar benzeri ferahlatıcı bir tadı ve kokusu olan bu bitkinin taze yapraklarından Anadoluda yemek yapılır. Kurutulmuş yaprakları da çorba, salatalara baharat olarak katılır. Çiçekleri, dal uçlarıyla yapraklarından ateş düşürücü, idrar artırıcı ve yumuşatıcı (müsilaj nedeniyle) ilaç olarak da yararlanılır. Hodanın tohumları irice, kahverengi, üç köşeli ve pastil şekillidir. Tohumlar sekiz yıl kadar canlı kalabilir, hodanın körpe yaprakları, ince ince doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere eklenir. Hodan ayrıca arıcılıkta arıların beslenmesinde kullanılır.
Eski Yunanlılardan bu yana bilinen ve kullanılan bitki, günümüzde de Avrupanın çeşitli bölgelerinde İngilterede ve Kuzey Amerikada yetiştirilir. Yaklaşık 60-70 cme kadar büyüyebilen Hodanın batıcı tüylerle kaplı büyük sapların tepesinde kümelenen mavi renkli yıldızsı çiçeklerden oluşan sarkık çiçek salkımları vardır. Bu batıcı kıllardan ötürü hodanın Latince adı Burradan yani kaba kumaştan gelmedir. hodanın çiçeklerinin tam ortasında kozalağı andıran bir biçimde sıralanmış beş tane parlak sarı erkek organı bulunur. Bu yararlı otun içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları onu çok değerli kılar. Hıyar benzeri ferahlatıcı bir tadı ve kokusu olan bu bitkinin taze yapraklarından Anadoluda yemek yapılır. Kurutulmuş yaprakları da çorba, salatalara baharat olarak katılır. Çiçekleri, dal uçlarıyla yapraklarından ateş düşürücü, idrar artırıcı ve yumuşatıcı (müsilaj nedeniyle) ilaç olarak da yararlanılır. Hodanın tohumları irice, kahverengi, üç köşeli ve pastil şekillidir. Tohumlar sekiz yıl kadar canlı kalabilir, hodanın körpe yaprakları, ince ince doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere eklenir. Hodan ayrıca arıcılıkta arıların beslenmesinde kullanılır.