Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İşçi daha çok çalışıyor daha az kazanıyor

DarkWoman

MFC Üyesi
Konum
Germany
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2019
  • Mesajlar
    13,326
  • MFC Puanı
    58,692
Türkiye’de işgücünün verimi hızla artarken, buna paralel gitmesi gereken ücret endeksi yerinde sayıyor. İşçiler 2020’nin birinci çeyreği itibarıyla 2016 ile aynı birim ücreti alıyor. Doç. Dr. Aziz Çelik, “Bu makasın açılması işçinin emeğinin ne kadar sömürüldüğünü gösteriyor” dedi.


İşçi daha çok çalışıyor daha az kazanıyor


İşçinin verimi ile ücreti arasındaki makas keskin biçimde açılıyor. 2016 yılında 110.3 olan sanayide işgücü verimi 2020 1. çeyreğinde 128'e yükseldi. Oysa ki reel birim ücret (TL) 2016'da 111.5 iken 2020'de sadece 0.2 artarak 111.7 seviyesinde oldu. 2016 yılında dolar kuru 3 TL seviyesindeydi. Geçen 4 yılda işçinin milli gelirden aldığı pay ve alım gücü hızla geriledi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sanayide saatlik işgücü verimi ve reel birim ücret (TL) endeksini açıkladı. DİSK-AR bu endeksi 2009'u 100 birim olarak alarak yeniden hesapladı. Ortaya çıkan grafikte açılan makas, sanayideki iş gücünün, verimliliğindeki artıştan pay alamadığını gözler önüne serdi.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik tabloyu yorumlarken, “Her krizde makas açılır, sonra kapanır, oysa 2016'dan beri verimlilikle gelir arasındaki makasın açılmaya devam ettiğini görüyoruz” dedi.


doc.-dr.-aziz-celik.jpg



İŞ ARTIYOR HAK AZALIYOR


Tablodaki verilerde corona virüsü etkisinin de bulunduğunu belirten Çelik, “Rakamlar bize pandemide işçinin veriminde artış olduğunu ancak gelirinin aynı kaldığını gösteriyor. Verimlilik artışı işçilerin daha fazla çalıştırılıp daha az sendikalaşabilmesi, dolayısıyla daha az hakka sahip olmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

isci-grafik.jpg



Son 1 yılda alım gücü hiç artmadı
Tablodaki birim gelirin enflasyondan arındırıldığını ve aslında verimlilik ve ücret birim değerlerinin paralel ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, “Tablodan da görüyoruz ki 2016'dan beri Türkiye'de bir ücret durağanlığı var. İşçi artan verimlilikten pay alamıyor, ürettiği değer sömürülüyor. Son 1 yılda işçinin alım gücünün hiç artmamış olması ayrıca dikkat çekici” dedi.
 
Üst Alt