- Konum
- İstanbul
-
- Üyelik Tarihi
- 26 Şub 2016
-
- Mesajlar
- 521
-
- MFC Puanı
- 261
IBS, karında rahatsızlık hissi, düzensiz barsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur.
IBS nedenlerini tam olarak ortaya koymak mümkün değildir. Ancak yapılan araştırmalarda, IBS olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik ve barsak duvarındaki kaslar ile sinirler arasındaki iletimde bozukluk olduğu tespit ediliyor.Bunun sonucunda bağırsak dışkıyı atabilmek için birbiri ile uyumsuz hareketler yapmakta ve kişide karın ağrısı, şişkinlik ve dışkı kıvamı ve miktarı ile ilgili sorunlar meydana geliyor. Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşıyor.
İBS ve Beslenme
Yaygın olarak İBS tedavisinde eliminasyon diyetleri kullanılıyor. Bu diyetlerde kişiye özel duyarlılık gösterdiği belirtilen besinler diyetten çıkarılıyor. Ancak, eliminasyon diyetlerine özgü birkaç temel noktada sorun olabileceği bildiriliyor. Semptomları tetikleyen besinler bireylerde beslenme günlükleri tutularak tüketimlerinden kaçınılabilir.
Bununla beraber en sık görülen tetikleyiciler:
Lif açısından yetersiz beslenme
Belirli yiyeceklere karşı hassasiyet ( Yiyecek İntoleransı)
Stres
Sigara
Alkol
Adet dönemi
Öğün atlama ve birden çok yemek yeme
Enfeksiyonlar
Antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar
Özellikle Tercih Edebileceğiniz Yiyecekler
Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)
Kepekli pirinç, pirinç unu
Tahıllar
Su
Bitkisel çaylar
Tavuk
Balık
Patates, patates unu
Doğal yoğurt
Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam
Bol su
Kaçınmanız Gereken Başlıca Yiyecek ve İçecekler
Peynir
Süt
Kafein içeren içecekler ( Çay, kahve, kola)
Çikolata
Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler
Kırmızı et
Kuru meyve
Alkollü içecekler
Suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler
Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler(beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler)
Çok yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Kahve ve alkol tüketimi kramplara ve ishale neden olabilir. Tatlandırıcılarda sıklıkla bulunan sorbitol ve doğal balda, bazı meyvelerde bulunan fruktoz barsaklardan iyi emilemeyebilir, bu durum yine kramplara ve ishale yol açabilir.
IBS nedenlerini tam olarak ortaya koymak mümkün değildir. Ancak yapılan araştırmalarda, IBS olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik ve barsak duvarındaki kaslar ile sinirler arasındaki iletimde bozukluk olduğu tespit ediliyor.Bunun sonucunda bağırsak dışkıyı atabilmek için birbiri ile uyumsuz hareketler yapmakta ve kişide karın ağrısı, şişkinlik ve dışkı kıvamı ve miktarı ile ilgili sorunlar meydana geliyor. Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşıyor.
İBS ve Beslenme
Yaygın olarak İBS tedavisinde eliminasyon diyetleri kullanılıyor. Bu diyetlerde kişiye özel duyarlılık gösterdiği belirtilen besinler diyetten çıkarılıyor. Ancak, eliminasyon diyetlerine özgü birkaç temel noktada sorun olabileceği bildiriliyor. Semptomları tetikleyen besinler bireylerde beslenme günlükleri tutularak tüketimlerinden kaçınılabilir.
Bununla beraber en sık görülen tetikleyiciler:
Lif açısından yetersiz beslenme
Belirli yiyeceklere karşı hassasiyet ( Yiyecek İntoleransı)
Stres
Sigara
Alkol
Adet dönemi
Öğün atlama ve birden çok yemek yeme
Enfeksiyonlar
Antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar
Özellikle Tercih Edebileceğiniz Yiyecekler
Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)
Kepekli pirinç, pirinç unu
Tahıllar
Su
Bitkisel çaylar
Tavuk
Balık
Patates, patates unu
Doğal yoğurt
Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam
Bol su
Kaçınmanız Gereken Başlıca Yiyecek ve İçecekler
Peynir
Süt
Kafein içeren içecekler ( Çay, kahve, kola)
Çikolata
Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler
Kırmızı et
Kuru meyve
Alkollü içecekler
Suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler
Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler(beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler)
Çok yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Kahve ve alkol tüketimi kramplara ve ishale neden olabilir. Tatlandırıcılarda sıklıkla bulunan sorbitol ve doğal balda, bazı meyvelerde bulunan fruktoz barsaklardan iyi emilemeyebilir, bu durum yine kramplara ve ishale yol açabilir.