İşlerini erteleyenleri şimdi çalışmaya zorlayacak bir idealleri yoktur.Bugün,yıllar sonrasında meyvesini bekledikleri bir ağacı sulamaları gerekmiyordur.
Amacı olmayanın uzun vadeli hayatında,aynı hedefe yönelik istikrarlı eylemler yoktur.Amaçları hayatlarını ve dolayısıyla eylemlerini ele geçirmemiştir;boşluklarını nelerle doldurduysa,saniyeleri o şekilde harcanır.Hayatları televizyonla,dedikoduyla ve değersiz tartışmalarla tükenip gider.
Büyük amaçlarınız yoksa ,hayatın ortasındaki bir saman çöpü gibi bulacaksınız kendinizi ve gelen her fırtına sizi bir yana sürükleyecek.Bu durum devam ettiğinde öz iradenizi yitirmeye başlarsınız.Eylemleriniz her geçen gün çevreniz tarafından belirlenmeye başlar.
Yiyecekleriniz ve giyeceklerinize kadar;kiminle görüşüp kimile evleneceğinize kadar her şey başkalarının eline geçer.Hedefiniz yoksa,çevrenin yontup durduğu,bahçelerin köşelerinde kullanılan biblolara dönüşürsünüz.
Amaçsız insan,kendisi için,kendi adına özel bir gayret sarf etmez.Yapması gereken işleri araştırma zahmetine katlanmaz.Öğrenmek için okumayı ve hele yazmayı hiç düşünmez;bunları alay edilmesi gereken aptallıklar olarak zanneder.
Gelecekleri karanlık insanları alaycılıklarından tanıyabilirsiniz.Siz de,bir şeyler yapmaya çırpınanlara alaycı bakıyorsanız,ruhunuzun karartılacağından şühpehelenmemelisiniz.
Soran,merak eden,ilgilenen ve önemseyen bazı bireyler tanıyorum.Kimi arkadaşları iskambil oynamayı tercih ederken,onlar konferanslara,kurslara,eğitim çalışmalarına katılıyorlar.Bazı arkadşaları,sadece çevrelerini taklit etmeyi önemserken,onlar çevrelerini nasıl aşabileceklerini,hangi yeniliklere kavuşabileceklerini düşünüyorlar.
Onlara baktığımda,yaklaşan kıyamete rağmen parıldayan ışıklar görüyorum.Gençliklerini,güzelliklerini ve zekalarını onur duyacakları geleceğe hazırlayan genç bayların ve bayanların varlıklarından onur duyuyorum.Başkalarının amaçsızlığı ve iradesiziği bizi üzmemeli;ama bize daha çok çalışmamız ve geleceğe anlamlı ve parıldayan kişilikler taşımamız gerektiğini telkin etmelidir.
Son bir söz olarak :
Hayatta neyin eksikliğe sığınırsanız,onun eksikliğe terk edilirsiniz.