Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyon

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu

Bir erkeğin spermi bir kadının yumurtasını döllemeden önce spermin başının yumurtanın dış kısmına bağlanması gerekmektedir. Daha sonra yumurtanın en dış tabakasını yumurtanın iç kısmına (sitoplazma) doğru iter. Bazen sperm dış tabakaya giremez. İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen işlem spermi doğrudan yumurtanın içine enjekte ederek yumurtanın döllenmesine yardımcı olabilmektedir.

ICSI nedir?
ICSI erkekten alınan bir spermin çok küçük kılcal kataterler yardımı ile ve mikroskop altında kadından alınan yumurta hücresinin içine aktarılma işlemidir. Bu sayede doğal yollardan gerçekleşmeyen döllenme labovatuar şartlarında yapay olarak sağlanır. Tüp bebek yönteminde ise alınan spermler yumurtanın içine verilmez labovatuarda yumurta ile aynı ortama bırakılarak spermin yumurtayı kendiliğiden döllemesi beklenir. ICSI'nin üstünlüğü tek bir spermle bile hatta bu sperm hareketli olmasa bile döllenmenin sağlanabilmesidir. ICSI yardımı ile ejekülatlarında sperm sayısı çok düşük hatta sıfır olan erkekler bile bebek sahibi olabilirler.
ICSI nasıl yapılmaktadır?
Geleneksel IVF’ da sperm ve yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir.Yeterli sayıda yumurta hücresi elde edebilmek için kadındaovülasyon indüksiyonu yani yumurtalıkların uyarılması işlemi yapılır.Eğer ICSI gerekirse küçük bir iğne kullanılarak sperm yumurtanın merkezine enjekte edilir. Döllenen yumurtalar 1 ila 5 gün arası laboratuvarda gelişirler ve sonra kadının rahimine yerleştirilirler.ICSI erkek kısırlık sorunlarının çözülmlenmesine yardımcı olmaktadır.
Örneğin;
Sperm şekli veya hareketi normal olmayabilir.
Spermin yumurtaya bağlanmasında problem olabilir.
Üreme kanalındaki bir engel spermlerin çıkmasına izin vermiyor olabilir.
Aynı zamanda ICSI geleneksel IVF kullanımıyla döllenme olmadığında da kullanılabilmektedir.
ICSI işe yarayacak mı?
ICSI ile yapılan işlemde yumurtalar % 60 - % 80 oranında döllenmektedir. Fakat ICSI sonrası şunlar oluşabilmektedir:
ICSI işlemi bazı yumurtalara zarar verebilmektedir.
Sperm enjekte edilse de yumurta embriyo haline geçemeyebilmektedir.
Embriyo gelişimi durabilmektedir.
Döllenme gerçekleştikten sonra bir çiftin şansı ICSI yapılmış olsa da olmasa da aynıdır.
ICSI bebeğin gelişimini etkileyebilir mi?
Bir kadın doğal yollardan gebe kaldığında bebekte majör bir doğumsal bozukluk olma olasılığı % 15 - % 3 arasındadır. ICSI sonrası doğumsal bozukluğun olma olasılığı azdır. ICSI kullanımındaki belli başlı durumların (Beckwith-Wiedemann sendromu Angelman sendromuhipospadiyas veya seks kromozom anomalileri) şimdiye kadar bu teknikle doğan çocukların % 1’ inden azında oluştuğu düşünülmektedir. Kısırlığa neden olan bazı problemler genetik olabilmektedir. Bu yüzden ICSI uygulaması ile doğan erkek çocuklarında ebeveynlerindeki gibi kısırlık sorunları olabilmektedir.
 
Üst Alt