• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İnsanoğlu Dünyanın 2019 Yılı İçin Verdiği Kaynakları Tüketti

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Global Footprint Network, 29 Temmuz'u Dünya Limit Aşım Günü olarak ilan etti. Yıl sonuna kadar tüketeceğimiz bütün doğal kaynaklar, 2020'nin kredisinden düşecek.İnsanoğlu, üzerinde yaşadığı gezegeni adeta telef ediyor. Bir yandan kaynaklar sanki hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanılmaya devam ederken diğer yandan da gezegenimizi kasıp kavurmaya devam eden küresel ısınma için herhangi bir önlem alınmıyor.

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network) bugünü, "Limit Aşım Günü" olarak ilan etti. Bu, gezegenimizin bize 2019 yılı için vermiş olduğu doğal kaynakları, bugün itibarıyla tükettiğimiz, 2019 yılının sonuna kadar insanoğlunun yapacağı her kaynak tüketiminin, önümüzdeki yılın kredisinden alınacağı anlamına geliyor. Bu da 2020 yılında, daha erken bir tarihin Limit Aşım Günü olacağı anlamına geliyor.Her ülkenin doğal kaynak kullanımı, çeşitli etkenlere göre değişiklik gösteriyor. Ülkemiz bu yıl dünya genelinde 29 Temmuz olarak ilan edilen Limit Aşım Günü'nü yaklaşık bir ay önce, 27 Haziran'da yaşadı. Biraz daha oransal olarak gerekirse Türkiye bu yıl, 1.8 dünya varmış gibi doğal kaynakları tüketti. Geçtiğimiz yılda da Türkiye benzer bir şekilde dünya ortalamasının daha öncesinde kaynaklarını tüketmişti. Geçtiğimiz yıl, dünya ortalamasından 21 gün önce doğal kaynaklarımızı tüketmiştik. Yayımlanan verilerle birlikte bu yıl, doğal kaynaklarımızı biraz daha erken tüketmiş olduk.Limit Aşım Günü'nün erken ya da geç olması için bazı kriterler bulunuyor. Kent yaşamının planlanması, sanayileşme, geri dönüşüm ve gıda üretim modelleri gibi kriterler, her ülkenin farklı tarihlerde kaynaklarını tüketmesine neden oluyor. Örneğin; plansız kentleşme ve kar odaklı sanayileşme, bir ülkenin Limit Aşım Günü'nü erkene alırken geri dönüşüme verilen önem ve petrol tüketiminden uzaklaşmak bugünü öteliyor.

-Gıda israfını yüzde 50 oranında azaltmayı başarabilirsek, kaynak tüketim günümüz 38 gün,
-Şehirlerdeki otomobil tüketimini yüzde 50 oranında azaltabilirsek, kaynak tüketim günümüz 12 gün,
-Karbon ayak izimizi yüzde 50 oranında azaltabilirsek, 93 gün ötelenmiş olacak.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için elimizden gelen her şeyi yapmak durumundayız. Hayatınızda uygulayacağınız bazı küçük değişiklikler bile, uzun dönemde gezegenimiz için büyük bir öneme sahip olabilir.
 
Üst