• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İnsanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
İnsanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük


Konya'daki 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük, medeniyet tarihi açısından verdiği ipuçları nedeniyle dünyaca ünlü bir kültür mirası.



Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutuyor.

catal1depo.jpg


Kent, medeniyetin ve ziraatin temellerini anlamamızda uluslararası anahtar olarak tanımlanıyor. Çatalhöyük'ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıttığına inanılıyor.


catal2depo.jpg



Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olan Çatalhöyük, doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşuyor.


catal3depo.jpg



Hasandağı’nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra İlçesi’nin 11 km. kuzeyinde, Konya Ovası’na hakim buğdaylık arazide bulunan Çatalhöyük’te, Höyükler kabaca 2 bin yıl kesintisiz iskan edilmiş.

catal4depo.jpg



Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biri olarak kabul ediliyor.


catal5depo.jpg




Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi ilgi çekici. Bir ailenin evdeki yaşam süresi bittiğinde ev toprakla doldurulmuş, üzerine yenisi yapılmış.


catal6depo.jpg


Yeni evlerin sürekli yapılması ile günümüzde 21 metre yüksekliğe sahip höyük oluşmuş.

catal7depo.jpg



Höyük'te 18 yapı katı açığa çıkarılmış. Bina yapımında kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamış, tavan üst örtüsü ise kamış üzerine sıkıştırılmış kil toprak.

catal8depo.jpg



Evler tek katlı olup, eve giriş damda açılan bir delikten, merdivenle olmakta.

catal9depo.jpg



Her ev bir oda ve bir depodan oluşuyor. Odaların içinde dörtgen ocaklar bulunuyor. Duvarlar sıvalı ve sıva üzeri beyaza boyandıktan sonra sarı, kırmızı ve siyah tonlarda resimler yapılmış.


catal10depo.jpg


Orijinal boğa, koç ve geyik başlarının sıkıştırılmış kil ile konserve edilerek duvarlara aplike edildiği anlaşılmakta. Bu temaların yanında rölyef halinde insan figürleri ile hayvan figürleri de görülüyor.


catal11depo.jpg


Çatalhöyük, madenciliğin Anadolu'daki başlangıç tarihini Neolitik Dönem'e kadar indirmekte; o dönem insanının toplayıcılık ve avcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığını gösteren zengin buluntularıyla dikkat çekiyor.

catal13shutter.jpg



Çatalhöyük, duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim merkezi olma özelliğine de sahip. Günümüzdeki mülkiyet kavramının o devirde başladığı, pişmiş topraktan yapılmış damga mühürlerle belgelenmiş.


catal12shutter.jpg


Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne, 2012’de de Dünya Mirası Listesi’ne girdi.
 

Brida

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
15 May 2020
Konular
12
Mesajlar
513
MFC Puanı
8,810
Bazı tarihi bilgiler ile din tarihini karşılaştırdığımda kafam epey karışıyor doğrusu.
Çok deli sorular geçiyor aklımdan.
 

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Evet, birbirine baglayan ortak yönleri var cünki : )
 

engerek

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Mar 2018
Konular
1
Mesajlar
80
MFC Puanı
220
Leoparların beneklerini ve tırnaklarını çizmişler ama göz burun kulak çizmeyi akıl edememişler. İlginç bir algı.
 
Üst