Rapunzel
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 11 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 5,320
-
- MFC Puanı
- -445
İnsanlar Alkolü Nasıl Keşfetti ?
New Scientist Dergisi insanlığın alkolle aşkını masaya yatırdı. Yiyecekleri mayalayarak uzun süre saklamayı öğrenen insanlık alkolü de böylece keşfetmiş oldu ve sosyalleştikçe içmeye devam etti.
ABDde haftalık olarak yayımlanan bilim ve teknoloji dergisi New Scientist, insan ırkının alkole olan düşkünlüğünü mercek altına aldı. Buna göre alkolle tanışma, mayalamanın gıda ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasını sağladığının anlaşılmasıyla ortaya çıktı.
Alkolün yaygınlaşması ise toplumların gelişip büyümesine sağladığı katkının farkedilmesiyle oluştu. Derginin 26 Ocak tarihli sayısında yayımlanan yazı North Carolina State Üniversitesinden biyolog Rob Dunn tarafından kaleme alındı.
Dunna göre alkolle ilk tanışma 10 bin yıl öncesinden geliyor. Meyvelerin alkole dönüştürülmesiyle ortaya çıkan alkol kullanma alışkanlığı, yiyecek ve içecekleri daha uzun süre saklamak için mayalama yolunun uygulanmasıyla yayıldı. Fermantasyon sürecinde oluşan B vitamini gibi faydalı maddelerin yiyecek ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasına neden olduğu görüldü.
Zararı yarararından daha fazla
Alkolün, sosyalleşmeye katkısı olduğu fark edildiğinde kullanımı daha da kuvvetlendi. Geçmişte kandaki alkol seviyesinin 0.4e ulaşması öldürücü bir etkiye sahip olduğu görüşü hakim iken günümüzde ortalama bir insan karaciğerindeki enzimlerin yüzde 10unun etil alkolü metabolize edebildiği kabul ediliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda birkaç kadeh şarabın veya biranın sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.
Ancak alkolün bünyeye olan zararlarının, yararlarından daha fazla olduğu açık bir şekilde görülüyor. Önceki yıllarda yapılan bir sağlık araştırmasında; alkol tüketiminin, kişilerin sağlığını tehdit eden en büyük üçüncü unsur olduğu ve dünya üzerinde yılda 4.9 milyon kişinin ölümüne neden olduğu açıklanmıştı.
Son zamanlarda özellikle Doğu Asyada yaygınlaşan alkolün öldürücü etkilere neden olduğu algısı ilerleyen zamanlarda alkolün daha az tüketileceğine dair bir sinyal veriyor.
New Scientist Dergisi insanlığın alkolle aşkını masaya yatırdı. Yiyecekleri mayalayarak uzun süre saklamayı öğrenen insanlık alkolü de böylece keşfetmiş oldu ve sosyalleştikçe içmeye devam etti.
ABDde haftalık olarak yayımlanan bilim ve teknoloji dergisi New Scientist, insan ırkının alkole olan düşkünlüğünü mercek altına aldı. Buna göre alkolle tanışma, mayalamanın gıda ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasını sağladığının anlaşılmasıyla ortaya çıktı.
Alkolün yaygınlaşması ise toplumların gelişip büyümesine sağladığı katkının farkedilmesiyle oluştu. Derginin 26 Ocak tarihli sayısında yayımlanan yazı North Carolina State Üniversitesinden biyolog Rob Dunn tarafından kaleme alındı.
Dunna göre alkolle ilk tanışma 10 bin yıl öncesinden geliyor. Meyvelerin alkole dönüştürülmesiyle ortaya çıkan alkol kullanma alışkanlığı, yiyecek ve içecekleri daha uzun süre saklamak için mayalama yolunun uygulanmasıyla yayıldı. Fermantasyon sürecinde oluşan B vitamini gibi faydalı maddelerin yiyecek ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasına neden olduğu görüldü.
Zararı yarararından daha fazla
Alkolün, sosyalleşmeye katkısı olduğu fark edildiğinde kullanımı daha da kuvvetlendi. Geçmişte kandaki alkol seviyesinin 0.4e ulaşması öldürücü bir etkiye sahip olduğu görüşü hakim iken günümüzde ortalama bir insan karaciğerindeki enzimlerin yüzde 10unun etil alkolü metabolize edebildiği kabul ediliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda birkaç kadeh şarabın veya biranın sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.
Ancak alkolün bünyeye olan zararlarının, yararlarından daha fazla olduğu açık bir şekilde görülüyor. Önceki yıllarda yapılan bir sağlık araştırmasında; alkol tüketiminin, kişilerin sağlığını tehdit eden en büyük üçüncü unsur olduğu ve dünya üzerinde yılda 4.9 milyon kişinin ölümüne neden olduğu açıklanmıştı.
Son zamanlarda özellikle Doğu Asyada yaygınlaşan alkolün öldürücü etkilere neden olduğu algısı ilerleyen zamanlarda alkolün daha az tüketileceğine dair bir sinyal veriyor.