Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İnsan Haklarını Ne Kadar Biliyoruz?

Ragnar

Bilgi size güç verir ama karakter saygı uyandırır
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    12 Kas 2020
  • Mesajlar
    2,474
  • MFC Puanı
    29,290
İnsan hakları, tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit ve özgür yaşama hakkına sahip olmasıdır. Kanunlar karşısında herkes; cinsiyet, ırk, din, dil, ulusal veya toplumsal köken gözetmeksizin eşittir. Peki, her insanın sahip olduğu temel hakları ne kadar biliyoruz? Bu haklardan en önemlilerini sizler için derledik.

Yaşama ve eğitim hakkı

İnsan haklarının en kutsalı yaşam hakkıdır. Diğer tüm hakların varlığı bu hakka bağlıdır. İnsan hakları sözleşmeleri uyarınca herkesin yaşam hakkı yasalarca koruma altına alınmıştır. Yaşama hakkının ardından bir diğer önemli hak ise eğitim hakkıdır. Her insan eşit ve düşüncelerini özgürce ifade edebileceği bir eğitim ortamına layıktır ve bu hakkı sağlamak devletlerin en önemli görevleri arasında yer almaktadır.

Temiz çevre ve sağlık hakkı

1982'de kabul edilen T.C. Anayasası'nın 56. maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşların görevidir. Sağlık hakkı ise bir insanın sahip olması gereken bir diğer önemli haktır. 1948 yılında kabul edilmiş olan ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde sağlık hakkı tanımına yaşama hakkı ile birlikte yer verilmiştir. Tanıma göre her bireyin, kendisi ve ailesi için, refah ve sağlığı için; beslenme, barınma, konut edinme ve tıbbi bakım alma hakkı vardır.

Barınma ve beslenme hakkı

Barıma hakkı evde bulunma hakkıdır. Kanunlara göre, her insanın 18 yaşına kadar varsa ailesi ile eğer yoksa çocuk sığınma evi gibi yerlerde kalması gerekir. Barınma hakkı kişinin en temel hakkıdır. Beslenme hakkı ise; yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya sürdürülebilir bir şekilde ulaşma hakkını kapsar.

Korunma ve kişi dokunulmazlığı hakkı

Korunma ve kişi dokunulmazlığı hakkı, insanın hem beden hem ruh bütünlüğüne dokunulmamasını ve kimseye işkence yapılamayacağını ifade eder. Bu hak, kişinin yaşamasını ve vücut bütünlüğünü güvence altına almaktadır.

İletişim kurma ve ulaşım hakkı

İletişim kurma hakkı, düşüncelerin ve duyguların aktarılması özgürlüğünü koruma altına alan haktır. Bir diğer hak olan vatandaşlarının ulaşım hakkını çözmek ise devletin ve belediyelerin temel görevlerinden biridir.

Din ve vicdan hürriyeti hakkı

Yasalar önünde herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü içerir.

Mülkiyet ve özel hayatın gizliliği hakkı

Anayasanın 20. maddesine göre, herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz denilerek, kişinin özel hayatı anayasal koruma altına alınmıştır. Mülkiyet hakkı ise sahibine eşya üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi veren haktır.

Alıntıdır
 

Pozitivizm

??☔Devil Wears Prada?☔?
MFC Üyesi
Konum
Maldivler??
  • Üyelik Tarihi
    28 Şub 2020
  • Mesajlar
    24,446
  • MFC Puanı
    200,440
İnsan Haklari denilince kişilerin aklina genellikle 24 ekim 1945 tarihinde yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Anayasasi ve İnsan Haklari Beyannamesi gelir. Bu dünyaya doğan her insanin, daha doğmak fiili ile aninda sahip olduğu haklarin, yine ayni insanlar tarafindan tescillenmesine kadar yüzlerce sene geçmiş olmasi; insanoğlunun bu tarihte akillandiğini değil, insan haklari kavraminin önemini ve uğrunda verilen mücadelenin büyüklüğünü gösterir. Üç grupta incelenir.,birincisi özgürlük hakkidir. ,ikincisi sosyal adalet ve güvenlik hakkidir. üçüncüsü ise hukuk kurallari içinde iyelik hakkidir. özgürlük; insanin doğal hakkidir. Diğerleri ise bir toplum içinde yaşamanin getirdiği sosyal haklardir. İnsanin doğal hakki olan özgürlük; düşünme, vicdan ve irade konularini kapsar.
Bir insanin sahip olduğu maddi değerler çeşitli yollarla elinden alinabilir, adalet sisteminde türlü haksizliklara uğratilabilir bütün bu sosyal haklar, siyasal tahakküm ile ortadan kaldirilabilir. Ancak, bir insanin düşünme, vicdan ve irade hürriyetine ancak iki şekilde engel olunabilir. O insani öldürerek veya inanç itibari ile tahakküm altina sokularak.
 
Üst Alt