Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İncelikler şairi Gülten Akın’a veda

EsiLa

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    510
‘İncelikler şairi’ Gülten Akın 82 yaşında vefat etti. ‘Ah kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya’ dizelerinin yazarı, bir başka şiirinde ‘Bu güz öleceğim’ demişti.

051120150240346550088_2.jpg

Türk şiirinin en önemli şairlerinden Gülten Akın, dün, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. 1933 Yozgat doğumlu Akın, en son 2014’te kazandığı Metin Altıok Şiir Ödülü dâhil olmak üzere şiirleri ile onlarca armağan kazanmıştı. “Bu güz öleceğim. Bütün işlerimi bitirdim” ve “Ah, kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya” gibi kült mısraların sahibi olan şair; ilki ‘Rüzgar Saati’ olmak üzere toplam 12 şiir kitabına imza atmıştı. Türkiye’nin en tanınan şairleri arasında yer alan Akın, şiir dışında oyunlar da yazmış ve 70’li yıllarda TDK ile Kültür Bakanlığı’ndan çalışmıştı. Akın’ın naaşı, yarın Ankara Kocatepe Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Ah, kimselerin vakti yok

Durup ince şeyleri anlamaya

Kalın fırçalarını kullanarak geçiyorlar

Evler çocuklar mezarlar

çizerek dünyaya

Yitenler olduğu görülüyor bir türküyü açtılar mı

Bakıp kapatıyorlar

Geceye giriyor türküler ve ince şeyler

Bu sözler şiir değilse ne!

Gülten Akın, 2013 yılında yayımlanan “Beni Sorarsan” adlı şiir kitabından sonra hiç şiir yayımlamadı.

Şair, birkaç ay önce Kitap-lık dergisine kendi ifadesiyle “karaladığı” bazı sözleri iletmiş ve eklemişti: “Şiir sayfalarına koymayın!”

Şairin bu ‘sözler’i dergide yayımlanmış, editör yazısında ise şöyle not düşülmüştü: “Bu sözler şiir değilse nedir? Bağımsız şiir parçaları, kendi başına bütün şiirler, oğul verecek dizeler... Usta bir şairin elinden çıkmış hiçbir ‘söz’ yabana atılası değildir ki, tevazusu bir yana, Akın’ın ‘karalamalar’ı birer has şiir.’’ ... Başlarda Gülten Akın şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksu’nun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsü idi.

Ben yoktum

Ben hiç yoktum

Elden ne gelir

Gitsemdi kalsamdı

Birileri sarıp sarmalamak

İstiyor beni

Uyku vaktin geldi

Uyuya uyuya ölmelisin

İnadın anlamı yok

Ölünüyor

Ben bilmezden geliyorum

Üst Alt