- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Kırıkkale
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçeleri
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçeleri
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Kırıkkalenin biri merkez olmak üzere 9 ilçesi vardır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Merkez: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 206.688 olup, 185.431i ilçe merkezinde, 21.257si köylerde yaşamaktadır. İlçe toprakları dağlıktır. Doğusunda Koçubaba Dağı, güneydoğusunda Dinek Dağları, güneyinde Kızılada Dağları, güneybatısında Kösedağı yer alır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Ekonomisi sanâyiye dayanır. M.K. Eye bağlı fabrikalar başlıca sanâyi kuruluşlarıdır. Bu fabrikalar ilçenin gelişmesinde ve nüfus artışında büyük rol oynamıştır. Kırsal kesimde, tarım başlıca gelir kaynağıdır. Başlıca tarım ürünleri, buğday, şekerpancarı, arpa, üzüm, ayçiçeği ve elma olup az miktarda armut ve baklagiller yetiştirilir. Hayvancılık gelişmiş olup, koyun ve Ankara keçisi beslenir.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçe merkezi Çoraközü Vâdisinde kurulmuştur. Ankara-Kayseri demir ve karayolu ilçeden geçer. Ankaraya 76 km mesâfededir. İlçe belediyesi 1942de kurulmuştur.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Bahşili: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 11.058 olup, 6317si ilçe merkezinde, 4741i köylerde yaşamaktadır. İlçe toprakları genelde dağlıktır. Kapulukaya Baraj Gölü ilçe sınırları içinde kalır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, üzüm, ayçiçeği ve elmadır. TÜPRAŞa bağlı Orta Anadolu Rafinerisi başlıca sanayi kuruluşudur. Yumurtalık-Kırıkkale boru hattı ile pompalanan ham petrol, rafineride işlenir. Hayvancılık yaygın olarak yapılır ve en çok koyun ile Ankara keçisi beslenir. İlçe merkezi Küre Dağı eteklerinde kurulmuştur. Merkez bucağına bağlı belediyelik bir köyken 9 Mayıs 1990da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Balışeyh: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 14.097 olup, 2078i ilçe merkezinde, 12.019u köylerde yaşamaktadır. İlçe toprakları orta yükseklikte engebeli arâziden meydana gelir. Güneyinde Dinek Dağı yer alır. Başlıca akarsuyu Çoraközü Çayıdır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Ekonomisi tarıma dayanır. Başlıca tarım ürünleri, buğday, şekerpancarı, arpa, ayçiçeği ve üzümdür. Hayvancılık gelişmiş olup yüksek kesimlerde koyun ve Ankara keçisi beslenir. İlçe merkezi Çoraközü Çayı vâdisinde kurulmuştur. Ankara-Sivas demiryolu ve Ankara-Samsun karayolu ilçeden geçer. Merkez ilçeye bağlı bucakken 9 Mayıs 1990da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Çelebi: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 9415 olup, 4068i ilçe merkezinde, 5347si köylerde yaşamaktadır. İlçe toprakları orta yükseklikte engebeli arâziden meydana gelmiştir. Başlıca akarsuyu Kızılırmaktır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, ayçiçeği ve üzümdür. Hayvancılık önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun ve Ankara keçisi beslenir. İlçe gelişmemiş küçük bir yerleşim merkezidir. Bâlâ-Kaman kara yolu yakınında kurulmuştur. Keskin ilçesine bağlı bucakken 9 Mayıs 1990da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Delice: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 27.668 olup, 7415i ilçe merkezinde, 20.253ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 35 köyü vardır. Yüzölçümü 726 km2 olup, nüfus yoğunluğu 38dir. İlçe toprakları genelde platoluktur. Kuzeyinde Karagüney Dağı, güneyinde Dinek Dağı yer alır. Karagüney Dağının eteklerinde ovalık alan vardır. Başlıca akarsuyu Delice Irmağıdır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yaygın olarak bağcılık yapılır. Küçük baş hayvan besiciliğinin yapıldığı ilçede ençok Kıl keçisi bulunur. İlçe merkezi Ankara-Samsun karayolu üzerinde kurulmuştur. Ankara-Yozgat karayolu da ilçeden geçer. 1960ta ilçe olan Delicenin belediyesi 1955te kurulmuştur. Ankaraya bağlı bir ilçeyken 15 Haziran 1989da Kırıkkalenin il olması üzerine buraya bağlandı.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Karakeçili: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 8.699 olup, 6576sı ilçe merkezinde, 2123ü köylerde yaşamaktadır. İlçe toprakları dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Kuzeybatısında Küre Dağı yer alır. Başlıca akarsuyu Kızılırmaktır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. En çok buğday yetiştirilir. Hayvancılık gelişmiştir. İlçe merkezi Bâlâ-Kaman karayolu üzerindedir. Ankaranın Bâlâ ilçesine bağlı bucakken 9 Mayıs 1990da 3644 sayılı kânunla ilçe yapılarak Kırıkkaleye bağlandı.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Keskin: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 41.732 olup, 20.044ü ilçe merkezinde, 21.688i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 55 köyü vardır. Plato görünümünde olan ilçe topraklarını Dinek Dağı engebelendirir. Başlıca akarsuları Kılıçözü Deresi ve Kızılırmaktır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, ayçiçeği ve üzüm olup, ayrıca az miktarda elma ve armut yetiştirilir. Hayvancılık önemli geçim kaynağıdır. En çok koyun ve Ankara keçisi beslenir. İlçe topraklarında bentonit ve volframit yatakları vardır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçe merkezi, Develi Dağının güneyinde Aktepesi ile Kartaltepesi yamaçlarında kurulmuştur. Hititlerden kalma bir yerleşim merkezidir. Yugoslavya ve Romanyadan gelen göçmenlerin buraya yerleşmesi ile büyümüştür. Ankara-Kırşehir karayolu ilçeden geçer. Ankaraya bağlı bir ilçe iken, Kırıkkalenin il olması üzerine buraya bağlanmıştır. Kırıkkalenin en büyük ilçesidir. İlçe belediyesi 1884te kurulmuştur.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Sulakyurt: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 18.740 olup, 5754ü ilçe merkezinde, 12.986sı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 26 köyü vardır. Yüzölçümü 741 km2 olup, nüfus yoğunluğu 25tir.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçe toprakları orta yükseklikte dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Doğu ve güneydoğusunda Karagüney Dağı yer alır. Başlıca akarsuyu Kızılırmaktır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, üzüm, mercimek ve ayçiçeğidir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun, Ankara keçisi ve kıl keçisi beslenir.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçe merkezi Karagüney Dağının kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Eski ismi Konuzdur. İl merkezine 52 km mesâfededir. Gelişmemiş küçük bir yerleşim merkezidir. 1960ta ilçe olan Sulakyurtun belediyesi 1956da kurulmuştur. Ankaraya bağlı bir ilçeyken Kırıkkalenin il olması üzerine buraya bağlanmıştır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Yahşihan: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 11.299 olup, 5695i ilçe merkezinde, 5604ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 6 köyü vardır. İlçe toprakları orta yükseklikte platoluk alanlardan meydana gelmiştir. Başlıca akarsuyu Kızılırmaktır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, üzüm ve ayçiçeğidir. Hayvancılık gelişmiş olup koyun ve Ankara keçisi beslenir.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
İlçe merkezi, Kızılırmak kıyısında kurulmuştur. Ankara-Kırıkkale karayolu ilçeden geçer. İl merkezine çok yakındır. Merkez ilçeye bağlı belediyelik köyken 9 Mayıs 1990da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu. Belediyesi 1956da kurulmuştur.