Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İftarda neler yenmeli?

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
iftarmenu.jpg


Ramazan'ın gelmesi ile birlikte İftarda neler yemeliyiz?, İftarda ne yemeli?, İftarda neler yenmeli? vb. sorular sıkça soruluyor.
Sağlıklı iftar menüleri, sağlıklı iftar yemekleri en çok merak edilenler arasında.


Ramazan ayı boyunca bayanlar kendilerine iftar menüleri arar. Fakat iftarda menüyü hazırlarken sağlıklı, besin değeri yüksek yiyecekler tercih etmek genelde göz ardı edilir. Sağlıksız iftar menüleri hem aşırı kilolara hem de uzun vadede sağlık problemlerine sebep olabilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak'tan Sağlıklı İftar Menüsü:

İftar Menüsü (1):


Erişteli Mercimek Çorbası, Hünkar Beğendi, Domates Salatası

iftar-menusu%281%29.jpg

Çorba için evde el yapımı hazır erişte yoksa bir avuç makarna veya şehriye de aynı işi görebilir. Ana yemek için ise çok lezzetli bir Osmanlı yemeği olan Hünkar Beğendi var. Yemeği yaparken çok fazla yağ kullanılmamalı. Çünkü yemeğin yağ ve kalori oranını çok yükselir. Üzerine kullanacağımız diğer etlere göre daha az yağlı olan dana eti olmalı. Yanına bir domates salatası yapmalısınız. İçerisinde nane, nar ekişi veya roka gibi malzemeler kullanabilirsiniz.
İftar Menüsü (2):


Kremalı Mantar Çorbası, Fırında Köfte, Patates, Mevsim Salatası

iftar-menusu%282%29.jpg

Bu çorbayı yaparken dikkat etmeni gerek püf noktaları var. Krema giren yemeğe aynı zamanda yağ kullanmak sağlık açısından tehlikeli. Çünkü krema zaten yağlı bir yiyecek, bunun dışında birde yağ kullandığınızda çok ağır bir çorba haline getiriyorsunuz. O yüzden krema kullandığınız yemeğe kesinlikle yağ kullanmıyoruz. Köfte ile patates, biber, havuç gibi sebzeler kullana bilirsiniz. Kıyma için aldığınız etin yağsız olduğuna dikkat edin. Mevsimin bütün sebzelerini toplayıp bir salata yapa bilirsiniz.
İftar Menüsü (3):


Sebze çorba, Dalyan köfte, Patates püresi, Ayran, Kavun

iftar-menusu%283%29.jpg

Mevsim sebzelerini bolca kullanarak bir mevsim salata yapabilirsiniz. Bir miktar un vb. karbonhidrat kaynağı bu çorbaya girmeli. Çok fazla yağ kullanmanıza gerek yok sebzeler zaten lezzet vereceği için fazla yağ kalori değerini artıracaktır çorbanın. Ana yemeğimize gelince dalyan köfte var. Yanında patates püresi seçtik. Dalyan köfte için çok yağlı et seçilmemeli. Bugün mevsim meyvelerinden kavun var yemeğimizin yanında. İçecek olarak da ayran tercih edebilirsiniz.
İftar Menüsü (4):


Yaprak Sarma, Börek, Ayran

iftar-menusu%285%29.jpg

Yaprak sarmayı hazırlarken belli kurallar olacak. İçerisine seçeceğimiz etin cinsi çok önemli. Yağlı bir kısma seçersek eğer ne yazık ki yemeğimizin yağ oranı çok artıyor. Bu hem kilo alımına sebep olur hem de damar sağlığımızı etkiler. Sarmanın içinde pirinç olduğu için bu yemeğin yanında pide veya ekmek tüketmemeye çalışın. Ayrıca yaprak sebze olduğu için bu yemeğin içerisinde üç besin grubu bulunuyor. Birde yanına biraz yoğurt koyduğumuzda bütün ihtiyacımızı karşılayacak yemek olarak da görebiliriz yaprak sarmayı. Bunun yanında börek öneriyoruz. Sarmanın içerisinde pirinç var, börek de karbonhidrat bu yüzden biraz az tutuyoruz böreği. Yanında içerik olarak ayran var.
İftar Menüsü (5):


Çoban Kavurma, Pirinç Pilavı, Çoban Salatası

iftar-menusu%284%29.jpg

Çoban kavurmayı yaparken yağ kullanmıyoruz. Çünkü kırmızı et piştikçe kendi yağını bırakacağı için kavurmak için bile yağınızı verecektir. Dolayısıyla ayrıca yağ eklemek kaloriyi artırır. bunun yanına pilav var. İsterseniz şehriye veya nohut gibi ürünlerler pilavınızı çeşitlendirebilirsiniz. Besin değeri yüksek olan çoban salatayı tercih etmelisiniz. Salata kullanılacak yağ kişi başı bir tatlı kaşığı kadar olmalı.
 
Üst Alt