KREMALI MANTAR ÇORBASI
Malzemeler
1 pk. mantar
1 pk. krema
3 çorba k. un
2 çorba k. tereyağı
1 su b. et suyu
sıvıyağ
tuz
su
HAZIRLANIŞI
Mantarları doğruyoruz ve bir tavaya sıvıyağ koyup mantarları soteliyoruz. Tuzunu atıyoruz ve pişiriyoruz. Çorba tenceresinde tereyağını eritiyoruz. Unu, kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Soğuk et suyu dökerek çırpma teliyle hızlıca karıştırıyoruz ve kıvamını açıyoruz.
Sıcak su ekleyerek kıvamını açıyoruz. Çorbanın suyu kaynayınca içine kremayı da ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Kremanın birazını üzerine dökmek için ayırıyoruz. Bir kere daha kaynayınca mantarını koyuyoruz. Tuzunu ayarlıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Servis ederken üzerine krema döküyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------
ALİ NAZİK
Malzemeler
6 patlıcan 1 kase süzme yoğurt tuz
ÜZERİ İÇİN:
500 gr. kuzu eti
tereyağı
toz kırmızı biber
1 tutam maydanoz
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Kuzu etini tantuni gibi çok küçük şekilde doğruyoruz. Tavaya sıvıyağ döküyoruz ve eti sotelemeye başlıyoruz. Tereyağını ekliyoruz. Et, suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın tuzunu atıyoruz. Toz kırmızı biber ve karabiber atıyoruz. Patlıcanları közlüyoruz. Kabuklarını soyuyoruz ve ince ince doğruyoruz. Patlıcanlar soğuyunca yoğurtla karıştırıyoruz ve servis tabağına koyuyoruz. Üzerine pişirdiğimiz etleri koyuyoruz. Üzerine maydanoz serpiyoruz ve dilimlenmiş domates koyarak servis ediyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------
İRMİK KREMALI EKMEK TATLISI
Malzemeler
1 pk. tuzsuz kızarmış ekmek
1 su b. toz şeker
2,5 su b. su
KREMASI İÇİN:
1 lt. süt
7 çorba k. irmik
1 çorba k. mısır nişastası
1 pk. vanilya
1 su b. toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
1 poşet köpürtülmüş şanti karamel sos
HAZIRLANIŞI
Kızarmış ekmekleri dikdörtgen fırın kabına diziyoruz. Toz şekeri çelik tavada, kısık ateşte eritiyoruz. Yakmamaya özen gösteriyoruz. Tahta kaşıkla karıştırabiliriz. Sıvı hale gelip kaynayınca sıcak su döküyoruz. İlk suyu verdiğimizde yoğun bir kaynama oluşacaktır, dökerken dikkatli olmalıyız. Tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Karamel tamamen eriyip kaynayınca ekmeklerin üzerine döküyoruz. Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. İrmiği, nişastayı, toz şekeri ve vanilyayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynamaya başlayınca altını kapatıyoruz. Ekmeklerin üzerine gezdirerek döküyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca üzerine krem şanti sürüyoruz. Karamel sosla süsleyerek servis ediyoruz.
Hayırlı İftarlar