Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İç Mekan Süs Bitkilerinin Küflenmesi

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
İç Mekan Süs Bitkilerinin Küflenmesi

İç mekan bitkileri sadece rengarenk dekoratif görüntüleri ile göze hoş görünmekle kalmaz ayrıca evin içindeki havayı tazeler. Ev içindeki havanın kalitesini arttıran iç mekan süs bitkileri bazı durumlarda küflenme yaratabilir. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa bu küf havaya karışarak sürekli öksürmenize ya da hapşırmanıza neden olabilir. Bu yazıda iç mekan süs bitkilerinin küflenmesinin nedenleri ve çözüm önerileri bulabilirsiniz.

İç Mekan Süs Bitkilerinde Yüzeysel Küflenme

Eğer sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa bitkiniz henüz küflenmemiş olabilir. Küfün bitkiye bulaşmasını engellemek ve toprağı küften arındırmak için kökünü dikkatlice çıkartıp taze toprakla saksıyı tekrar doldurup bitkinizi ekin. Toprağı bahçe malzemeleri satan bir yerden torba içinde almanızı tavsiye ederim çünkü bu topraklar torbaya konulmadan sterilize edilmektedir. Yeni toprağa suyu direk dökmek yerine bir süre sprey kullanın. Eğer yeni toprakla değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki küflü bölgeleri bir kaşık yardımıyla alın ve kaşıkla köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.

Toz Halinde Küflenme

Bahçe ürünleri satan bir marketten ya da çiçekçiden aldığınız iç mekan bitkilerini iyice kontrol edin. Bu tarz bitki küfleri ve mantar sporları diğer bitkilere kolayca sıçrayabilmektedir ve bu dükkanlarda pek çok bitki birbirine yakın aralıklarla dizilmektedir. Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür.

Bunları nemli bir bezle nazikçe silin ve düşen yapraklar varsa saksıyı iyice temizleyin. Çiçeğinize fazla su vermeyin ve hava devir daiminin uygun olduğundan emin olun. Çiçeklerde küflenme genellikle bitkiye aşırı su verme ve toprağın sürekli haddinden fazla ıslak kalması ve kötü havalandırma koşullarında ortaya çıkmaktadır.

İç Mekan Süs Bitkilerinde Mantar Hastalıkları

İç mekan bitkilerinde ve daha pek çok meyve ve sebze bitkisinde görülen bir mantar hastalığı olan Anthracnose genellikle küçük kahverengi lekeler olarak görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir.

Anthracnose mantar hastalığı bitkiler arasında kolay geçiş yapabildiği için mantar gördüğünüz bitkinizi diğer bitkilerinizden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve daha az su vermeye çalışın. Mantar genellikle daha yaşlı yapraklar üzerinde oluşmaktadır.

Süs Bitkilerinde Kurum Şeklinde Küflenme

Siyah toz şeklinde küflenme iç mekan süs bitkilerinde sık rastlanan bir durumdur. Biraz yapışkan olan bu küflenme bitki böcekleri nedeniyle oluştuğu için küfleri bir bezle aldıktan sonra bitkinizi ilaçlamalısınız. Sararan yaprakları almanız iyi olacaktır.

Süs Bitkilerinin Küflenmesini Engellemek

Öncelikle fazla su vermeyin. Bitki bakımında yapılan en büyük hatalardan bir tanesi uzun süreli evden ayrı kalınacaksa bitkiye ihtiyacından fazla su vermektir. Bu sanki bitki ihtiyacı oldukça suyu alacakmış gibi yanlış bir düşünce ile yapılmaktadır. Bitki uzun süre fazla suya maruz kalınca küflenir.

Ayrıca örneğin sardunya gibi bazı bitkiler gece sulanınca mantar hastalığı oluşabilir. Bitkinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bilmeli ve her zaman aynı miktarda su vermelisiniz.

Küflenme ile mücadele sırasında küflerin ellerinize zarar vermemesi için eldiven ve nefesinizle gırtlağınıza gitmemesi için maske kullanmalısınız. Bitkinizi temizledikten ve ilaçladıktan sonra ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile yıkayıp mantar sporlarını iyice temizlemelisiniz.
 
Üst Alt