• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İbadet ile temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır?

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
İslam dininde temizlik, ibadetin ön şartıdır. Her Müslüman’ca bilinen temel ibadetlerimiz (namaz, oruç, hac ve zekat) ile temizlik arasındaki ilişkiye bir göz atalım. Namaz ibadetini yerine getirmek için insanın gerekiyorsa bütün vücudunu yıkaması, değilse namaz abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanında temiz bir elbiseyle ve temiz bir mekanda namaz kılınabilir. Bu şekilde maddi temizliğe uyarak ve kalbini kötü düşüncelerden koruyarak kılınan namaz insanı günahlarından da temizler. Bu hususta Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde müminlere “Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namazda sizin günahlarınızı temizler” (Sahih-i Buhari, Mevakıt 6) buyurarak ibadet, temizlik ilişkisini vurgulamıştır. Yine Kur’an-ı Kerim’de de “… sizi her türlü kötülükten alıkor…” (Ankebut suresi, 45. ayet) buyurularak, namazın insanı manevi olarak temizlediği vurgulanmaktadır. Oruç ibadetini yerine getirirken insan, bedeninin yanında nefsiyle de oruç tutmalı her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak durmaya çalışmalıdır.

Hac ibadeti Müslümanların kutsal mekanları olan Kabe ve Arafat’ da gerçekleştirilen bir ibadettir. Burada dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar aynı şekilde dua ederek bağışlanmayı dilerler. Bu mekanlarda yapılan dua ve tövbelerin kabul derecesi daha yüksektir. Onun için hacılar burada içtenlikle tövbe etmeye çalışırlar. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Günahlarından tövbe eden hiç günah işlememiş gibi olur” (İbn-i Mace, s250) sözünün gereği bu ibadetten bütün günahlarından temizlenmiş olmayı Allah (c.c.)’tan umarlar.

Zekat ibadeti de bir nevi temizliktir. Ancak bu, bedeni yada manevi temizlikten ziyade sahip olunan zenginliğin ve malın temizliğidir. İnsanın bir yıl boyunca kazanmış olduğu mallarına bilmeden karışmış haramların temizlenmesi demektir.

Görüldüğü gibi İslam’da ibadetlerle temizlik arasında ayrılmaz bir ilişki söz konusudur. Temizlik ibadetin öncesinde olabildiği gibi ibadetin bizzat kendisi de insanı temizlemeye yöneliktir.
 
Üst