Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hrant Dink Kimdir?

LiyA

HeP YeK HeP TeK . . .
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    5 Kas 2012
  • Mesajlar
    17,407
  • MFC Puanı
    2,777









15.Eylül.1954 19.Ocak.2007
Malatya İstanbul
Gazeteci, Yazar

Hrant Dink, 1954 doğumlu, Ermeni asıllı Türk vatandaşı, gazeteci, yazar. Agos Gazetesi'nin kurucusu ve ölümünden önceki genel yayın yönetmeni. Fikir, düşünce ve İnsan hakları konulu bir çok ödülün sahibi. Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci.

Biyografi



15 Eylül 1954'te, Malatya'daki, Alevi Mahallesi Çavuşoğlu’nda dünyaya gelen Hrant Dink’in, babası Malatya'nın Gürün İlçesi'nde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal İlçesi'nde doğup büyüdü.
1961 yılında, İstanbul'a taşınmalarının ardından anne ve babası boşanan Dink ve iki kardeşi, Gedikpaşa’daki, Ermeni Kilisesi Yetimhanesi'ne yerleştirildiler. İlkokulu bu kiliseye bağlı, İncirdibi İlkokulu’nda okuyan üç kardeş, yazları da okulun Tuzla’daki kampında geçirdiler. Dink, ortaokulu Becziyan, liseyi de, Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank yatılı okulunda tamamladı.

İllegal Türkiye Komünist Partisi ve Marksist - Leninist kapsamında siyaset yapmaya başlayan Dink, yakalanması halinde, örgüt ile Ermeni Cemaati ilişkilendirilmesin diye, ismini mahkeme vasıtasıyla adını, Fırat olarak değiştirdi. Lise son sınıfta, solcu olduğu gerekçesiyle okuldan atılan, daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi alan ve kısa bir süre sonra, 1975 senesinde, kendisi 14 yaşındayken yetimhaneye gelen, birlikte büyüdüğü, sadece Kürtçe bilen ve Dink’in yardımıyla, Türkçe ve Ermenice öğrenen, Silopu doğumlu, Ermeni Varto Aşireti'nden, Rakel Yağbasan ile evlenen Dink, bu esnada, Türkiye Ermenileri Patriği Şınorhk Kalustyan’ın yanında çalışmaya başladı.

Zooloji’den mezun olmasının ardından, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne giren ve su dönemde 3 çocuk sahibi olan Dink, son sınıfta okuldan ayrıldı. Denizli'de, Piyade Alayı'nda sekiz ay yaptığı askerliğini er olarak tamamladı. Askerliğinin ardından, azınlık olduğunu fazlasıyla hissettiğini düşünen Dink, kimliğini araştırarak sahip çıkma ve tanıtma kararı aldı.

1980 - 1990 yılları arasında, kardeşleriyle birlikte kurduğu kitabevi ve kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, açılışından 21 yıl sonra, 1983 yılında, Ermeni Kilisesi Vakfı’nın elinden alınarak, devlet tarafından el koyulan, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği, Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı.

Kampa el konmasından sonra Dink, duruma içerleyerek, bu yıllarda tekrar Türkiye Ermeni Toplumu içindeki faal yaşantısına döndü.

Bu dönemde, Marmara Gazetesi'nde, Çutak imzası altında, Ermeni tarihiyle ilgili Türkiye’de çıkan kitaplara ilişkin eleştirileriyle yazarlık hayatına başlayan ve basında çıkan çeşitli haberlere gönderdiği düzeltmeler ile devam eden ve adını duyuran Dink, Patrikhane’ye, Ermeni toplumunun çok kapalı yaşadığını söleyerek, kendilerini iyi ifade ederlerse önyargıların azalacağı fikrini iletmesinin ardından, bu amaca hizmet edecek, Türkçe bir gazete çıkarmayı teklif etti.

5 Nisan 1996’da, ilk sayısı yayınlanan Agos Gazetesi'nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığı görevini üstlenen Dink, Agos dışında Zaman ve Birgün Gazetesi’nde de yazdı.

Yazılarında, Türkiye'de azınlıklarla ortak ve barış içerisinde yaşaması gerektiğini ifade eden ve Ermeni Cemaati’nin, Patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini savunan ve Ermeni Diasporası’na, 1915 - 17 olayları için soykırım kelimesini içermeyen, daha yumuşak bir muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunmasının ardından, Ekim 2005'te, 301. maddeden "Türklüğe hakaret" gerekçesiyle, 6 ay hapis cezasına çarptırılan Dink, Amerika, Avustralya, Avrupa ve Ermenistan’da katıldığı pek çok konferansla ve Ermeni Kimliği ve Ermeni Tarihi üzerine geliştirdiği yeni ifadeleriyle tanındı.

Aldığı cezayla ilgili olarak, haksızlık yapıldığını ve yanlış anlaşıldığını savunan Dink, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdü.

2005 yılında, Türkiye’de İnsan Hakları Derneği tarafından, “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”ne layık görülen Dink, 2006’da da, Alman Stern Dergisi Kurucusu Henri Nannen adına, dünya çapında tanınan “Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü”nü aldı.

Aynı sene Dink, 18 Kasım’da, Hollanda’da verilen, Pen Award’da “Fikir ve Düşünce Özgürlüğü” ve 24 Kasım’da da, Norveç’te, Bjornson’da, Ermeniler üzerine yaptığı çalışmalarıyla 'İnsan Hakları Ödülü' gibi dünya çapında iki ayrı ödülün sahibi oldu.

Hrant Dink, yetimhaneden tanıştığı Rakel Yağbasan ile üniversite yıllarında evlendi. Delal, Arat, Sera adlarında üç çocuğu oldu.

Çeşitli demokratik platformlarda ve sivil toplum örgütlerinde görev alan, Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde, İstanbul Şişli'deki, Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan, yazılarını yazdığı Agos Gazetesi binasının önünde, öğle saatlerinde, uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Ölümünden önceki, 19 Ocak 2007 tarihli, "Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği" adlı son yazısında, "Türklüğü aşağılamak" suçlamasıyla hakkında verilen kararı eleştiren Dink, yoğun tehditler aldığını ve bu tehditler arasında Bursa'dan kendisine gelen bir mektuba karşı oldukça tedirgin olduğunu yazarak, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduğunu ancak, bir sonuç alamadığını belirtmişti.

Ödülleri






 
Üst Alt