Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Eximbank'ın ihracatçılara uyguladığı faiz oranlarındaki düşüşü açıklarken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise "Her türlü zorluğa rağmen ihracatta 158 milyar doları yakalayacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Başbakanlık'ta düzenledikleri basın toplantısında Eximbank'ın çalışmaları, yeni faiz düzenlemeleri ile ihracatçılara yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Genel ekonomik verilere değinen ve son aylarda rekorlar kırıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "İster faiz hatlarına, isterseniz borsadaki gelişmelere bakın, gerçekten tarihimizin rekor seviyelerini görüyoruz. Geçtiğimiz yılı son 44 yılın en düşük enflasyonu ile kapattık. Hazinenin borçlanma faizi tarihimizin en düşük seviyelerini geçtiğimiz haftalarda gördü. Türkiye'nin risk primi tarihi düşük seviyelere inmiş durumda. Hem dolar hem de Euro borçlanmalarımızda Amerikan hazinesi, Alman hazinesi ve Türk hazinesinin farklarına baktığınız rekor düşük seviyelerde. Kredi temel takas primi pek çok Avrupa ülkesinden daha düşük ve kendi tarihimizdeki en düşük seviyelerde dolaşmakta. Geçtiğimiz yıl ihracatta sağladığımız yüksek oranlar, bütün dünyada ihracatla ilgili sıkıntılara rağmen sağladığımız artış, yine iç talepte bir dengeleme uygulamış olmamız cari açığımızı 1 yıl içinde 4 puan gibi düşüş sağlamasını beraberinde getirdi" diye konuştu.
İHRACATÇIYA YURTDIŞI ALACAK SİGORTASI
"Bütün bunların bir bakıma doğal bir sonucu olarak ihracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından birisi olan finansman maliyetini, yani ihracat kredilerindeki faizlerin yeniden gözden geçirilmesi kararını verdik" diyen Ali Babacan, Eximbank'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Eximbank'ın en önemli faaliyetlerinin sigorta garanti işlemleri ve nakit kredi olduğunu İfade eden Babacan, kısa vadeli ihracat kredileri, orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredileri, özellikli krediler olduğunu ve alıcı kredi garanti programı olduğunu belirtti.
Yeni başlatılacak olan yurtiçi alacak sigortasını anlatan ve Eximbank'ın bu hizmeti vereye başlayacak olan ilk yerli kuruluş olduğunun altını çizen Babacan, "Bir bakıma ihracatçımızın yurtdışındaki alacağı şu veya bu sebeple tahsil edemez hale düşerse Eximbank yapmış olduğu sigorta kapsamında ihracatçımızın alacağını ödüyor. Tabi ki kuralları var, primler ülkeden ülkeye, sektörden sektöre değişiyor. Tüm ihracatçılar bu uygulamadan faydalanabilecek" şeklinde konuştu.
EXİMBANK'IN ÜLKE KREDİ GARANTİ PROGRAMI
Ülke kredi garanti programlarından bahseden Babacan, "OECD ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan bu program artık ülkemizde mal ve hizmet alanlarında sunulmaya başlandı. Burada en büyük anlaşmamız Mısır ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma yaptık, bunu geçtiğimiz hafta 250 milyon dolar daha artırmaya karar verdik. Özellikle savunma sanayine yönelik ihracatımızı desteklemek için 250 milyon dolar daha ekliyoruz ve 1 milyar 250 milyon dolarlık hat Mısır'a açmış oluyoruz. Gana'da 290 milyon dolarlık 2 adet proje kredisi onaylandı. Hedef pazarlarındaki ticari bankaları 335 milyon dolar tutarındaki kredi limiti açılmış durumda, artık Eximbank hedef pazarlardaki bankalara da kredi açıyor. 34 ülkede şuana kadar 12.6 milyar dolar proje için niyet mektubu düzenlendi" ifadelerini kullandı.
"İHRACATÇILARA YURTİÇİ ALACAK SİGORTASI"
Eximbank'ın yeni başlatacağı yurtiçi alacak sigortası çalışmasının başlayacağını ifade eden Babacan, "Eximbank ihracatçıların yurtdışındaki alacaklarını sigorta ediyordu, şimdi bu programı yurtiçinde de başlatıyoruz. İhracatçılarımızsın yurtiçindeki alacaklarını da sigorta hizmeti verecek. Bunu yapabilecek ilk yerli kuruluşumuz Eximbank. Bu hizmet tüm ihracatçıları kapsıyor ve ticari riskler kapsam içerisine giriyor" dedi. Babacan; yeni uygulamaya giren yurtdışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortası konusunda da bilgi verdi.
"İHRACATÇILARA FAİZ İNDİRİMİ MÜJDESİ"
Eximbank'ın yarın sabahtan itibaren uygulamaya başlayacağı faiz oranlarını açıklayan Başbakan yardımcısı Ali Babacan, "Bugüne kadar uygulanmak olan faiz oranlarına göre ciddi düşüşler var. Baktığınızda asıl ihracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak yarın sabahtan itibaren vadesine göre. 120 günde yüzde 4'den başlıyor, 540 güne kadar vadeler var, 540 günde de yüzde 5.5'a ulaşıyor. Eximbank'ın diğer bankalardan farkı, bunun haricinde ihracat müşterilerinden başka hiçbir bedel almıyor" diye konuştu.
Daha önceki rakamlara göre düşüşün 0.75 ile 2,25 arası olduğunu ifade eden Babacan, "Türk lirasında 120 günde 0.85 indi, 540 günde 1.5 puan indi" şeklinde konuştu.
Eximbank'ın tamamen ihracatçıların hizmetinde olan ve kaynağının yüzde 100'ünün hazineye ait olan bir banka olduğunu ifade eden Babacan, "Bizim Eximbank'tan beklediğimiz şu; dışarıdan kullandığı kaynağın maliyetinin altına inmeden ama maliyetine kadar neredeyse inecek şekilde kredi kullandır, kendi öz sermayenden kullandırıyorsan, öz sermayesi madem hazinenin koymuş olduğu sermaye, orada da hazinenin borçlanma faizine kadar inebilirsin. Bizim Eximbank'tan çok yüksek bir kar beklentimiz yok. Arada maaşlarını, kiralarını çıkartabilirlerse o yeter diyoruz." İfadelerini kullandı.
İhracata yönelik işletme sermayesi yatarım kredisi olduğunu söyleyen Babacan, "Orada 5 yıl vade var, 1 yılı geri ödemesiz, 6.25. Bunların hepsi önceye göre düşmüş durumda. Döviz kredilerine gelince; 120 gün vadede libor artı 0.75, 540 günde libor artı 2.5. Daha uzun vadede ihracata yönelik işletme sermayesi ve yatırım kredisi ise 5 yıl vadeli, 1 yıl geri ödemesiz, libor artı 3. Marka kredisi dediğimiz yeni bir uygulama var, vade 7 yıl, geri ödemesiz süre 2 yol, libor artı 2.75 oradaki faiz oranı" dedi.
"HER TÜRLÜ ZORLUĞA RAĞMEN İHRACATTA 158 MİLYAR DOLARI YAKALAYACAĞIZ"
İhracatla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sene ihracatçıya desteğin bu sene daha fazla önem taşıdığını söyleyerek, bu yıl dünya piyasalarındaki gelişmeler, Avrupa'da süre gelen ekonomik sıkıntıların bu seneki ihracatı geçen yıl ki kadar bir artış olamayacağını ortaya koyduğunu söyledi. Orta vadeli program hedefinde ise ihracat artışını bu yol için yüzde 5 olarak öngördüklerini söyleyen ve 158 milyar dolarlık bir ihracat artışını hedeflediklerini ifade eden Bakan Çağlayan, "Şuanda gelmiş olduğumuz nokta itibariyle son 12 aylık ihracatımızın 154.3 milyar dolara gelmiş olması son derece sevindirici. Her türlü zorluğa rağmen çok büyük problemler olmazsa 158 milyar doları yakalayacağız" dedi.
"TOPLUMUMUZDA SİGORTA YAPTIRMAMA GİBİ GENETİK BİR SORUN VAR"
İhracatın sürekli gelişmesi gerektiğini ifade eden ve ihracatçılar açısında diğer ülkelerle olan rekabetle ilgili en önemli etkenlerden bir tanesinin satıcı kredileri olduğuna vurgu yapan Bakan Çağlayan, "Yapılan uygulamalar şunu gösteriyor ki, ihracatçımız Eximbank'ı kendisine en yakın destekçi olarak görecek. Yurt dışında alacakların sigorta konusu son derece önemli. Bu ilk bir uygulama. Şuanda Libya'da benzer problemler yaşanıyor. Libya konusunda, ihracatçılarımızın büyük çoğunluğu Eximbank'ın kendilerine sağladığı ihracat sigortasını kullanmıyorlar. Bunu kullanmayanlar büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyorlar. Bu konuda bizim toplumumuzda sigorta yaptırmama gibi genetik bir sorun var" diye konuştu.
"ÜRETİCİ DE İHRACATÇI DA HAMALLIĞI BIRAKMALI"
Türkiye'nin markalı ihracatının önem arz ettiğini söyleyen Bakan Çağlayan, ihracatta çok büyük başarılar elde edildiğini, ihracat yapılan pazarların yüzde 75'inde problemler yaşanırken, Türkiye'nin ihracatını yüzde 13.2 artırarak dünyanın ihracatını en fazla artıran ikinci ülkesi olduğunu belirtti. Geçen yıl ihracatın 1 kilogram fiyatını 1 dolar 58 cente yapıldığını, bu fiyatın Türkiye'yi 2023'deki 500 milyar dolarlık hedefe götüremeyeceğini söyledi. Mutlak suretle birim fiyatlarını artıracak bir ihracat yapısına girilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, "Türkiye'de üreticinin de ihracatçının da hamallığı bırakıp daha teknolojik, daha yüksek katma değerli, daha markalı ürünler konseptine girmesi gerekiyor. Marka desteği son derece önemli. AB komisyonunun bir raporu önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde 1 milyon 60 bin şirketin kapanacağını öngörüyor. Bu kapanıştaki ekonomik sebeplerden öte genç nüfus olmayışı. Böyle bir ortamda firmalarımızın yurt dışında belli firmaları almaları veya ortaklık kurmaları noktasında önemli bir imkanları var. 2 sene önce bunu görerek şirketlerimizin yurt dışında ortak olacakları veya satın alacakları şirketlerle ilgili yapacakları ön fizibilite, hukuki ve mali çalışmaları için bakanlık olarak 200 bin dolara kadar hibe kredi veriyoruz. Bunu Eximbank ile taçlandırıyoruz. Eximbank normal banka faizlerinin çok altında, uzun vadeli, düşük faizlerle firmalarımıza önemli destek veriyor" şeklinde konuştu.
"AFRİKA'YA ÖNEM VERİYORUZ"
Türk müteahhitlik firmalarının 101 ülkede yaklaşık 248 milyar dolarlık iş yaptıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, "1972 ile 2002 arasında Türkiye'nin uluslararası alanda aldığı müteahhitlik işleri toplam 44 milyar dolardı. AK Parti iktidarı ile beraber son 10 yılda bunun üzerine 204 milyar dolar ilave taahhüt gerçekleştirmiş durumdayız. Geçen yıl müteahhitlerimiz 26.5 milyar dolar iş aldılar. Bugün Türkmenistan'da yapılan ihalelerin yüzde 95'i Türk firmalar tarafından yapılıyor. Afrika'ya çok önem veriyoruz. Afrika gelecekte Türkiye açısından çok önemli bir Pazar olacak. Afrika'nın birçok ülkesinin altyapı ihalelerinde firmalarımızın yoğun gayreti var" ifadelerini kullandı.
Eximbank ve TÜRK Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu Üyesi TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar olarak aldıkları faiz oranı indirimi müjdesi için ihracatçılar adına teşekkür etti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Başbakanlık'ta düzenledikleri basın toplantısında Eximbank'ın çalışmaları, yeni faiz düzenlemeleri ile ihracatçılara yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Genel ekonomik verilere değinen ve son aylarda rekorlar kırıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "İster faiz hatlarına, isterseniz borsadaki gelişmelere bakın, gerçekten tarihimizin rekor seviyelerini görüyoruz. Geçtiğimiz yılı son 44 yılın en düşük enflasyonu ile kapattık. Hazinenin borçlanma faizi tarihimizin en düşük seviyelerini geçtiğimiz haftalarda gördü. Türkiye'nin risk primi tarihi düşük seviyelere inmiş durumda. Hem dolar hem de Euro borçlanmalarımızda Amerikan hazinesi, Alman hazinesi ve Türk hazinesinin farklarına baktığınız rekor düşük seviyelerde. Kredi temel takas primi pek çok Avrupa ülkesinden daha düşük ve kendi tarihimizdeki en düşük seviyelerde dolaşmakta. Geçtiğimiz yıl ihracatta sağladığımız yüksek oranlar, bütün dünyada ihracatla ilgili sıkıntılara rağmen sağladığımız artış, yine iç talepte bir dengeleme uygulamış olmamız cari açığımızı 1 yıl içinde 4 puan gibi düşüş sağlamasını beraberinde getirdi" diye konuştu.
İHRACATÇIYA YURTDIŞI ALACAK SİGORTASI
"Bütün bunların bir bakıma doğal bir sonucu olarak ihracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından birisi olan finansman maliyetini, yani ihracat kredilerindeki faizlerin yeniden gözden geçirilmesi kararını verdik" diyen Ali Babacan, Eximbank'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Eximbank'ın en önemli faaliyetlerinin sigorta garanti işlemleri ve nakit kredi olduğunu İfade eden Babacan, kısa vadeli ihracat kredileri, orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredileri, özellikli krediler olduğunu ve alıcı kredi garanti programı olduğunu belirtti.
Yeni başlatılacak olan yurtiçi alacak sigortasını anlatan ve Eximbank'ın bu hizmeti vereye başlayacak olan ilk yerli kuruluş olduğunun altını çizen Babacan, "Bir bakıma ihracatçımızın yurtdışındaki alacağı şu veya bu sebeple tahsil edemez hale düşerse Eximbank yapmış olduğu sigorta kapsamında ihracatçımızın alacağını ödüyor. Tabi ki kuralları var, primler ülkeden ülkeye, sektörden sektöre değişiyor. Tüm ihracatçılar bu uygulamadan faydalanabilecek" şeklinde konuştu.
EXİMBANK'IN ÜLKE KREDİ GARANTİ PROGRAMI
Ülke kredi garanti programlarından bahseden Babacan, "OECD ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan bu program artık ülkemizde mal ve hizmet alanlarında sunulmaya başlandı. Burada en büyük anlaşmamız Mısır ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma yaptık, bunu geçtiğimiz hafta 250 milyon dolar daha artırmaya karar verdik. Özellikle savunma sanayine yönelik ihracatımızı desteklemek için 250 milyon dolar daha ekliyoruz ve 1 milyar 250 milyon dolarlık hat Mısır'a açmış oluyoruz. Gana'da 290 milyon dolarlık 2 adet proje kredisi onaylandı. Hedef pazarlarındaki ticari bankaları 335 milyon dolar tutarındaki kredi limiti açılmış durumda, artık Eximbank hedef pazarlardaki bankalara da kredi açıyor. 34 ülkede şuana kadar 12.6 milyar dolar proje için niyet mektubu düzenlendi" ifadelerini kullandı.
"İHRACATÇILARA YURTİÇİ ALACAK SİGORTASI"
Eximbank'ın yeni başlatacağı yurtiçi alacak sigortası çalışmasının başlayacağını ifade eden Babacan, "Eximbank ihracatçıların yurtdışındaki alacaklarını sigorta ediyordu, şimdi bu programı yurtiçinde de başlatıyoruz. İhracatçılarımızsın yurtiçindeki alacaklarını da sigorta hizmeti verecek. Bunu yapabilecek ilk yerli kuruluşumuz Eximbank. Bu hizmet tüm ihracatçıları kapsıyor ve ticari riskler kapsam içerisine giriyor" dedi. Babacan; yeni uygulamaya giren yurtdışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortası konusunda da bilgi verdi.
"İHRACATÇILARA FAİZ İNDİRİMİ MÜJDESİ"
Eximbank'ın yarın sabahtan itibaren uygulamaya başlayacağı faiz oranlarını açıklayan Başbakan yardımcısı Ali Babacan, "Bugüne kadar uygulanmak olan faiz oranlarına göre ciddi düşüşler var. Baktığınızda asıl ihracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak yarın sabahtan itibaren vadesine göre. 120 günde yüzde 4'den başlıyor, 540 güne kadar vadeler var, 540 günde de yüzde 5.5'a ulaşıyor. Eximbank'ın diğer bankalardan farkı, bunun haricinde ihracat müşterilerinden başka hiçbir bedel almıyor" diye konuştu.
Daha önceki rakamlara göre düşüşün 0.75 ile 2,25 arası olduğunu ifade eden Babacan, "Türk lirasında 120 günde 0.85 indi, 540 günde 1.5 puan indi" şeklinde konuştu.
Eximbank'ın tamamen ihracatçıların hizmetinde olan ve kaynağının yüzde 100'ünün hazineye ait olan bir banka olduğunu ifade eden Babacan, "Bizim Eximbank'tan beklediğimiz şu; dışarıdan kullandığı kaynağın maliyetinin altına inmeden ama maliyetine kadar neredeyse inecek şekilde kredi kullandır, kendi öz sermayenden kullandırıyorsan, öz sermayesi madem hazinenin koymuş olduğu sermaye, orada da hazinenin borçlanma faizine kadar inebilirsin. Bizim Eximbank'tan çok yüksek bir kar beklentimiz yok. Arada maaşlarını, kiralarını çıkartabilirlerse o yeter diyoruz." İfadelerini kullandı.
İhracata yönelik işletme sermayesi yatarım kredisi olduğunu söyleyen Babacan, "Orada 5 yıl vade var, 1 yılı geri ödemesiz, 6.25. Bunların hepsi önceye göre düşmüş durumda. Döviz kredilerine gelince; 120 gün vadede libor artı 0.75, 540 günde libor artı 2.5. Daha uzun vadede ihracata yönelik işletme sermayesi ve yatırım kredisi ise 5 yıl vadeli, 1 yıl geri ödemesiz, libor artı 3. Marka kredisi dediğimiz yeni bir uygulama var, vade 7 yıl, geri ödemesiz süre 2 yol, libor artı 2.75 oradaki faiz oranı" dedi.
"HER TÜRLÜ ZORLUĞA RAĞMEN İHRACATTA 158 MİLYAR DOLARI YAKALAYACAĞIZ"
İhracatla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sene ihracatçıya desteğin bu sene daha fazla önem taşıdığını söyleyerek, bu yıl dünya piyasalarındaki gelişmeler, Avrupa'da süre gelen ekonomik sıkıntıların bu seneki ihracatı geçen yıl ki kadar bir artış olamayacağını ortaya koyduğunu söyledi. Orta vadeli program hedefinde ise ihracat artışını bu yol için yüzde 5 olarak öngördüklerini söyleyen ve 158 milyar dolarlık bir ihracat artışını hedeflediklerini ifade eden Bakan Çağlayan, "Şuanda gelmiş olduğumuz nokta itibariyle son 12 aylık ihracatımızın 154.3 milyar dolara gelmiş olması son derece sevindirici. Her türlü zorluğa rağmen çok büyük problemler olmazsa 158 milyar doları yakalayacağız" dedi.
"TOPLUMUMUZDA SİGORTA YAPTIRMAMA GİBİ GENETİK BİR SORUN VAR"
İhracatın sürekli gelişmesi gerektiğini ifade eden ve ihracatçılar açısında diğer ülkelerle olan rekabetle ilgili en önemli etkenlerden bir tanesinin satıcı kredileri olduğuna vurgu yapan Bakan Çağlayan, "Yapılan uygulamalar şunu gösteriyor ki, ihracatçımız Eximbank'ı kendisine en yakın destekçi olarak görecek. Yurt dışında alacakların sigorta konusu son derece önemli. Bu ilk bir uygulama. Şuanda Libya'da benzer problemler yaşanıyor. Libya konusunda, ihracatçılarımızın büyük çoğunluğu Eximbank'ın kendilerine sağladığı ihracat sigortasını kullanmıyorlar. Bunu kullanmayanlar büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyorlar. Bu konuda bizim toplumumuzda sigorta yaptırmama gibi genetik bir sorun var" diye konuştu.
"ÜRETİCİ DE İHRACATÇI DA HAMALLIĞI BIRAKMALI"
Türkiye'nin markalı ihracatının önem arz ettiğini söyleyen Bakan Çağlayan, ihracatta çok büyük başarılar elde edildiğini, ihracat yapılan pazarların yüzde 75'inde problemler yaşanırken, Türkiye'nin ihracatını yüzde 13.2 artırarak dünyanın ihracatını en fazla artıran ikinci ülkesi olduğunu belirtti. Geçen yıl ihracatın 1 kilogram fiyatını 1 dolar 58 cente yapıldığını, bu fiyatın Türkiye'yi 2023'deki 500 milyar dolarlık hedefe götüremeyeceğini söyledi. Mutlak suretle birim fiyatlarını artıracak bir ihracat yapısına girilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, "Türkiye'de üreticinin de ihracatçının da hamallığı bırakıp daha teknolojik, daha yüksek katma değerli, daha markalı ürünler konseptine girmesi gerekiyor. Marka desteği son derece önemli. AB komisyonunun bir raporu önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde 1 milyon 60 bin şirketin kapanacağını öngörüyor. Bu kapanıştaki ekonomik sebeplerden öte genç nüfus olmayışı. Böyle bir ortamda firmalarımızın yurt dışında belli firmaları almaları veya ortaklık kurmaları noktasında önemli bir imkanları var. 2 sene önce bunu görerek şirketlerimizin yurt dışında ortak olacakları veya satın alacakları şirketlerle ilgili yapacakları ön fizibilite, hukuki ve mali çalışmaları için bakanlık olarak 200 bin dolara kadar hibe kredi veriyoruz. Bunu Eximbank ile taçlandırıyoruz. Eximbank normal banka faizlerinin çok altında, uzun vadeli, düşük faizlerle firmalarımıza önemli destek veriyor" şeklinde konuştu.
"AFRİKA'YA ÖNEM VERİYORUZ"
Türk müteahhitlik firmalarının 101 ülkede yaklaşık 248 milyar dolarlık iş yaptıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, "1972 ile 2002 arasında Türkiye'nin uluslararası alanda aldığı müteahhitlik işleri toplam 44 milyar dolardı. AK Parti iktidarı ile beraber son 10 yılda bunun üzerine 204 milyar dolar ilave taahhüt gerçekleştirmiş durumdayız. Geçen yıl müteahhitlerimiz 26.5 milyar dolar iş aldılar. Bugün Türkmenistan'da yapılan ihalelerin yüzde 95'i Türk firmalar tarafından yapılıyor. Afrika'ya çok önem veriyoruz. Afrika gelecekte Türkiye açısından çok önemli bir Pazar olacak. Afrika'nın birçok ülkesinin altyapı ihalelerinde firmalarımızın yoğun gayreti var" ifadelerini kullandı.
Eximbank ve TÜRK Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu Üyesi TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar olarak aldıkları faiz oranı indirimi müjdesi için ihracatçılar adına teşekkür etti.