Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hint Bülbülü (Zebra ispinozu) İle İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey

mum

Özel Üye
Özel Üye
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2008
  • Mesajlar
    2,499
  • MFC Puanı
    0
Hint Bülbülü
ZEBRA ISPINOZU (HINT BÜLBÜLÜ)

Ülkemizde Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar aslında ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur(zebra finch).Küçük,narin yapılarıyla çok hareketli kuşlardır.Kolay ürerler.Yaşatılması ve beslenmesi zor değildir.Normal boy bir kafeste bir çifti kolaylıkla besleyebilir ve üretebilirsiniz.






ÜLKEMIZDE SIKÇA BESLENEN KUŞ TÜRLERINDEN HINT BÜLBÜLÜ (ZEBRA ISPINOZ) MUHABBET KUŞLARI GIBI EVDE BESLENEBILEN BIR KUŞ TÜRÜDÜR. BU KUŞ MUHABBET KUŞLARI GIBI KONUŞMAZ ELE AVUCA GELMEZ :) BAKIMI KOLAYDIR, ÇOK FAZLA SU IÇER VE KAFA YORMAYAN BIR ÖTÜŞÜ VARDIR. ODANIZA SALABILIRSINIZ, KAFESIN YERINI SÜREKLI DEĞIŞTIRMEZSENIZ ÇIFTIYLE DÖNER DOLAŞIR VE ACIKTIKLARINDA KAFESE TEKRAR GIRERLER. SEMPATIK BIR HAYVANDIR. MUHABBET KUŞLARINA GÖRE OLDUKÇA HAREKETLI VE KÜÇÜKTÜR.

1-HINT BÜLBÜLÜNÜN (ZEBRA İSPINOZ) ANAVATANI NERESIDIR?

HINT BÜLBÜLLERININ ANAVATANI AVUSTRALYA DIR.

2-MUTASYONLARI ANLATIRKEN YAZDIĞINIZ KISALTMALAR NE ANLAMA GELIYOR?

HINT BÜLBÜLÜNÜN YÜZLERCE DEĞIŞIK MUTASYONU VARDIR,YILLAR IÇINDE PROFESYONEL ÜRETICILER BU KUŞLARIN SAF TURUNCU GIBI ILGINÇ FORMLARINA VE JUMBO GIBI IRI BOYLARINA ULAŞMIŞTIR.

G = GREY GRI
F = FAWN KAHVERENGI
BB = BLACK BREASTED SIYAH GÖĞÜS
BC = BLACK CHEEK SIYAH YANAK
BF = BLACK FACE SIYAH YÜZ
CFW = CHESTNUT FLANKED WHITE KAHVERENGI YANLI BEYAZ
CFW-F = CHESTNUT FLANKED WHITE; FAWN SERIES
LB = LIGHTBACK AÇIKSIRT
DS = DOMINANT SILVER BASKIN GÜMÜŞ
DC = DOMINANT CREAM BASKIN KREM
FC OR GC = FAWN CHEEK OR GRAY CHEEK KAHVE YADA GRI YANAK
FF = FLORIDA FANCY (ADINI FLORIDALI YETIŞTIRICISINDEN ALMIŞ)
OB = ORANGE BREASTED TURUNCU GÖĞÜS
PNG = PENGUIN PENGUEN
P = PIED ALACALI
RS = RECESSIVE SILVER ÇEKINIK GÜMÜŞ
W = WHITE BEYAZ
YB = YELLOW BILL SARI GAGA
CR = CRESTED TEPELI


HINT BÜLBÜLÜ YAVRULARI İÇIN ZAMAN ÇIZELGESI


  • KULUÇKA SÜRESI:14 GÜN
  • TÜYLENME: ÇIKTIKTAN SONRA 21. GÜNDE
  • BAĞIMSIZ OLABILME: 35. VE 42. GÜNLER ARASI
  • İLK TÜY DEĞIŞTIRME: 35 GÜNLÜKKEN BAŞLAR
  • YETIŞKIN TÜYLERINI ALMA: 60. GÜNDE YETIŞKIN BOYUNA ERIŞME 90.GÜNDE
  • EŞLEŞECEK DURUMA GELME: DIŞILERDE 6 AY (9 AY SÜRE TERCIH EDILMELI) ERKEKLERDE 3 AY
3-KUŞLARIMIN YAVRULARI AZ ÖNCE DÜNYAYA GELDI, NE YAPMAM GEREKIYOR? YENI DOĞAN YAVRULARIN BAKIMI.

BU ESNADA YAPACAĞINIZ ÇOK FAZLA ŞEY YOKTUR,SADECE ONLARA MAMA HAZIRLAMALI,BÖYLECE YAVRULARI BU MAMAYLA BESLEMELERINI SAĞLAMALISINIZ. KAFESTEN TAZE YEM VE SU EKSIK OLMAMALI.

4-YUVADAN BIR BEBEK DÜŞMÜŞ, NE YAPACAĞIM, ONU ELLE BESLEYEBILIR MIYIM?

BIR ISPINOZ YAVRUSUNU ELLE BESLEMEYI TAVSIYE ETMIYORUZ,BU HEM ZAMAN KAYBIDIR HEM DE BEBEĞIN ÖLÜMÜYLE SONUÇLANMAKTADIR. İLK GÜNDEN BIR BEBEĞI ELLE BESLEYIP BÜYÜTMEYI ŞANSI ÇOK AMA ÇOK AZDIR. ONU MUTLAKA YUVAYA GERI KOYMALISINIZ,HER AŞAMADA DÜŞEN BEBEĞI TA KI IYICE TÜYLENIP TÜNEYENE KADAR,YUVASINA GERI KOYUNUZ.

5-KUŞLARIMIN YAVRULARI OLDU ANCAK ANNE BABA KAVGA EDIYOR, NE YAPMALIYIM?

İLK OLARAK KUŞLARI IYICE SEYRETMELISINIZ,BAZEN KUŞLAR AĞIZ DALAŞI GIBI BIR TÜR GAGALAŞMA HAREKETI SERGILERLER VE BU ÇOĞU ZAMAN GEÇICIDIR. ANCAK GERÇEKTEN CIDDI BIR KAVGA VARSA,DAHA FAZLA AGRESIF OLAN TARAFINI BIR YADA YARIM GÜNLÜĞÜNE KAFESTEN ALMANIZ TAVSIYE EDILIR. ÇOĞU ZAMAN KAFESE KUŞ GERI KONULDUĞUNDAN ORTALIK SAKINLEŞMIŞTIR,FAKAT YINE KAVGA EDERLERSE AGRESIF OLAN TARAF KAFESTEN ALINMALI,YAVRULARIN KALAN EBEVEYN BAKMALIDIR.

7- HINT BÜLBÜLLERI NE YERLER?

HINT BÜLBÜLLERI TAM BIR YEM ISRAFÇISIDIRLAR,ONLARA VERECEĞINIZ KANARYA,MUHABBET KUŞU YEMLERI GIBI TANELERI MÜTEMADIYEN SEÇECEKLER VE ETRAFA DÖKECEKLERDIR. ŞU KARIŞIMI DENEYIN

KIRMIZI DARI,SARI DARI,BEYAZ DARI,KANARYA YEMI VE NIJER TOHUMU. DALDA SATILAN DARILARA ISE BAYILIRLAR,MINERAL KARIŞIMI OLAN GRIT VE KALAMAR KEMIĞI VE TAZE IÇME SUYU HER ZAMAN KAFESTE OLMALIDIR. BUNUN YANINDA YEŞIL YAPRAKLI SEBZELER,ÇEŞITLI SEBZELER,MEYVELER DENENEBILIR. AYRICA KAPALI KUTULARDA YEM KARIŞIMLARI DA SATILMAKTADIR.

8- KUŞLARIM SÜREKLI ÜREME PEŞINDE BUNA NASIL ENGEL OLABILIRIM?

HINT BÜLBÜLLERI ÇOK YÜKSEK ÜREME GÜDÜLERINE SAHIP KUŞLARDIR,ILK OLARAK KAFESTEKI YUVAYI,YUVA MALZEMELERINI VE YUVA YAPMAYA MÜSAIT FAZLADAN YEM KABI GIBI NESNELERI KALDIRIN. EĞER KUŞLAR HALA BU DAVRANIŞLARA DEVAM EDIYORLARSA, BIR SÜRE BIRBIRLERINDEN AYIRIN.

9-KUŞLARIM YUVA YAPIYOR ANCAK BIRBIRLERINDEN TÜY KOPARIYORLAR,NE YAPABILIRIM?

ZEBRALAR YUVALARINI TAMAMLAYINCA,YUMURTALARIN YUMUŞAK ZEMINDE OLMASI IÇIN,YUVA ZEMININE YUMUŞAK NESNELER TAŞIMAK ISTERLER,BU YÜZDEN KUŞ TÜYÜ,SELPAK GIBI NESNELER BULMAK ISTERLER. ÖZELLIKLE KAFESE KUŞLARIN DÖKTÜĞÜ TÜYLERDEN YADA HERHANGI BIR KUŞ TÜYÜ KOYDUĞUNUZDA DIŞININ ONU NASIL ÖZENLE YUVASINA TAŞIDIĞINA ŞAŞIRACAKSINIZ.

10-ZEBRA ISPINOZU BESLEMEK ZOR MUDUR?

ZEBRA ISPINOZU,DÜNYADA MUHABBET KUŞU VE KANARYADAN SONRA 3. POPÜLER KAFES KUŞUDUR,EK ILGI ISTEMEYEN,ZAHMETSIZ,DAYANIKLI,SEMPATIK KÜÇÜK KUŞLARDIR. BAKIMLARI ISE OLDUKÇA BASITTIR.

11-ÜREME IÇIN GEREKLI KOŞULLAR NELERDIR?

HINT BÜLBÜLLERI UYGUN KOŞULLARDA SÜREKLI ÜREMEKTEDIRLER,ANCAK ÇOK SOĞUK HAVALARDA DIŞININ YUMURTLAMA PROBLEMLERINE YAKALANMA RISKI FAZLA OLDUĞUNDAN,TERCIHEN GÜN IŞIĞININ FAZLA VE ISININ YÜKSEK OLDUĞU YAZ AYLARINDA DAHA AZ SORUNLA KARŞILAŞIRSINIZ.KUŞLARIN EN ÇOK TERCIH ETTIKLERI YUVALAR SEPET YUVALARDIR. GIRIŞI DAR,IÇI KARANLIK VE BÜYÜK YUVALARA YUMURTA BIRAKSALARDA YATMAZLAR VE HER ÇIFT KANARYA SEPETINDE YAVRU BÜYÜTMEYEBILIR. YUVALARIN AĞZININ GENIŞ OLMASINA DIKKAT EDINIZ.

12-KAFES NE KADAR BÜYÜKLÜKTE OLMALI?

BIR ÇIFTI 45 CM YÜKSEKLIK,38 CM GENIŞLIK VE 30 CM DERINLIKTE OLAN BIR KAFESTE BARINDIRINIZ.UFAK KAFESLERE UYGUN KUŞLAR DEĞILDIR,HAREKET ETMEK ISTERLER,ALAN DAR VE KALABALIK OLURSA STRESE GIRERLER,BIRBIRLERINI KOVALARLAR,YOLARLAR. HASTALIK KAÇINILMAZDIR.

13-YUVA MALZEMESI NE VEREYIM?

ZEBRALAR MÜKEMMEL YUVA USTALARIDIR.

YUMUŞAK OTLAR,INCE OT SAPLARI(TABI BU OTLARIN TEMIZ OLMASINA DIKKAT EDIN),KENDIR, HINDISTANCEVIZI LIFI,KURUMUŞ ÇIMENLER,SELPAK,TÜY GIBI MALZEMELER VERIN. ASLA IP,IPLIK,SENTETIK LIFLER,YÜN IPI GIBI MALZEMELER VERMEYIN.YUMURTALAR GELINCE BÜTÜN KALAN YUVA MALZEMESINI YUVADAN ALIN. AYRICA ISLAK MENDIL TÜRÜNDEN MALZEME VERMEYIN ÇÜNKÜ BU MENDILLERDE KIMYASALLAR VARDIR.

14- ZEBRA ISPINOZUMU KANARYA VE MUHABBET KUŞUMUN YANINA KOYAYIM MI?

KESINLIKLE MUHABBET KUŞLARI ILE ISPINOZLARI BERABER BARINDIRMAYIN,SONUÇLARI ÜZÜCÜ OLUR. ÇOK GENIŞ ALANLARDA ISE KANARYALARLA SORUNSUZ BARINABILIRLER.

15-KUŞLARIM SÜREKLI KAVGA EDIYOR,NE YAPACAĞIM?

HINT BÜLBÜLLERI HEYECANLI VE SINIRLI KUŞLARDIR,GENEL OLARAK BIR KAFESTE IKI ERKEK,YADA YAVRULAR ILE EBEVEYNLER ARASINDA KAVGALAR GÖRÜLÜR. SORUN ÇIKARAN KUŞ BIR SÜRE ORTAMDAN ALINMALI,SAKIN BIR ORTAMDA TUTULMALIDIR. DAHA SONRA KUŞU TEKRAR KAFESINE KOYUN VE GÖZLEMLEYIN. AYRICA GENELLIKLE BU KOVALAMACALAR DA TÜYLER KOPARILMAKTADIR,EBEVEYNLER ÖZELLIKLE ERKEK KUŞ,YAVRULARI YOLAR,YAVRULAR TÜNEMEYE BAŞLAYINCA YUVALIĞI ÇIKARTIN,KAFESE BIR TUTAM YUVA MALZEMESI TUTTURUN,EĞER HIÇ BIR ŞEY IŞE YARAMIYORSA ERKEĞI BIR SÜRE AYIRIN.

16-ACABA YUMURTALAR DOLU MU?

BUNU YUMURTAYA UFAK BIR FENER TUTARAK ANLAYABILIRSINIZ,ANCAK ÇOK ÜRKEK VE DAHA ÖNCE YAVRULAMAMIŞ KUŞLARINIZ VARSA BUNU DENEMEYIN. KULUÇKANIN 3. GÜNÜNDEN SONRA PLASTIK BIR KAŞIKLA YUMURTALARI YUVADAN ALIP IŞIKTA KONTROL EDIN. YUMURTALARI ELLEMEDEN ÖNCE ELLERINIZI YIKAYIN,VE DIKKATLICE KAŞIK KULLANARAK YERINE KOYUN. BOŞ OLANLARI ATIN. DOLU OLANLARDA DAMARLAR OLUŞUR VE EMBRIYONUN ATAN KALBINI GÖREBILIRSINIZ.

17- ÇOCUĞUMA ISPINOZ ALMAK ISTIYORUM,ÖNERIR MISINIZ?

HAYIR,HINT BÜLBÜLLERI ÇOCUKLAR IÇIN UYGUN EV HAYVANI DEĞILDIR,BIR MUHABBET KUŞU DAHA UYGUN DÜŞER,BU CANLILAR FAZLA ILGIDEN,KORKUTULMAKTAN VE ELE ALINMAKTAN HOŞLANMAZLAR. BUNU ÇOCUĞUNUZA ANLATMALISINIZ,MUTLAKA BIR BÜYÜK GÖZETIMINDE BARINDIRILMALIDIR,YOKSA MERAK EDEN ÇOCUKLARIN KAFESI DEVIRMESI,KUŞLARI ELLEYEYIM DERKEN ZARAR VERMESI GIBI DURUMLAR ÇOĞUNLUKLA YAŞANMAKTADIR.

18-YOLUNAN TÜYLER TEKRAR ÇIKACAK MI?

MUHTEMELEN EVET,TÜYLERI YOLUNMUŞ KUŞU ÖNCELIKLE AYIRIN,DIYETINDE PROTEIN VE KALSIYUMU ARTTIRIN. ANCAK SÜREKLI TÜYLERIN YOLUNAN KUŞLARIN O BÖLGELERINDE KI DOKULARI HASAR GÖRÜRSE TEKRAR TÜY ÇIKMAYABILIR.

19- HINT BÜLBÜLLERI NE YERLERYUMURTALAR NEDEN SÜREKLI BOŞ ÇIKIYOR?

KUŞUNUZUN ERKEK VE DIŞI OLDUĞUNDAN EMIN MISINIZ? KUŞ DÜZENLI KULUÇKAYA YATTIĞINDAN EMIN MISINIZ?

EĞER CEVABINIZ EVETSE YUVAYI 2 AYLIĞINA ALIN VE KUŞLARINIZ DINLENDIRIN. BAZEN AKRABA VEYA HASTALIK TAŞIYAN KUŞLARIN YUMURTALARI ÇIKMADAN EMBRIYO ÖLMEKTEDIR. SÜREKLI AKRABA EŞLEŞMELERINI ENGELLEYIN VE KUŞLARI TEDAVI EDIN.

20- DIŞI KUŞ NE ZAMAN YUMURTLAYACAK?

BUNU KESIN OLARAK BILMEK MÜMKÜN DEĞILDIR,ANCAK SAĞLIKLI BESLENEN BIR DIŞI,ZAMANI GELINCE ELBET YUMURTA BIRAKIR. DIŞILER BIRAZ DURGUNLAŞIR,TÜYLERINI KABARTIR,ÇOK FAZLA KALAMAR KEMIĞI TÜKETIR,VE BAZEN YUVAYI DÜZENLER MALZEME TAŞIR. BURADAN ANLAYABILIRSINIZ.

21- CİNSİYET AYIRIMI :

KOLAYDIR.ERKEK VE DIŞI ARASINDA BIRÇOK FARKLILIKLAR VARDIR.ERKEKLERIN GAGALARI KIPKIRMIZI OLUR,DIŞILERDE ISE BU RENK TURUNCUYA ÇALAR.BUNUNLA BERABER ERKEKLERDE GÖRÜLEN BAZI KARAKTERISTIK TÜYLER VARDIR.(DÜZ RENKLI MUTASYONLAR GIBI BAZI MUTASYON ERKEKLERDE BU TÜYLER OLMAYABILIR,BÖYLE BIR DURUMDA DIĞER FARKLILIKLAR GÖZLEMLENMELIDIR)YANAKLARDA SARI HALKALAR,GÖĞÜS ÜZERINDE SIYAH LEKELER VE ZEBRA DESENI GIBI ÇIZGILER,KANAT ALTLARINDA KIRMIZI ÇIZGILER ŞEKLINDEDIR BU TÜYLER.DIŞILERDE BU GIBI IZLERE RASTLAYAMAZSINIZ.AYRICA DIŞILER SADECE BASIT CIKLEMELER HALINDE ÖTERKEN ERKEKLERIN KENDILERINE ÖZGÜ GIRTLAKTAN ÇIKARDIKLARI VICIRDANMAYA BENZER ÖTÜŞLERI VARDIR.SAYFANIN BAŞINDA BIR ERKEK VE DIŞIYI BIRLIKTE GÖRÜYORSUNUZ


alıntıdır

 

mum

Özel Üye
Özel Üye
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2008
  • Mesajlar
    2,499
  • MFC Puanı
    0
hint-bulbulu.jpg

finch-zebra01.jpg

hint+b%25C3%25BClb%25C3%25BCl%25C3%25BC.jpg
 
Üst Alt