Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hinduizmde Kast Sistemi ve Özellikleri

Sentinus

'boşunaymış' dedirtmeyin be insana..
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    2 Ağu 2016
  • Mesajlar
    11,694
  • MFC Puanı
    -894
Hint toplumu çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Kast sistemi denilen bu sınıfsal ayrım Hint inançlarına dayanmaktadır. Bu inançlara göre kişi kendi isteğiyle kast seçemez. Bu doğuştan getirilen bir özelliktir.

Kast Sistemi Dört Sınıftan Oluşur:


a- Brahmanlar: Rahipler ve aydınlar sınıfı

b- Kşatriyalar: Hükümdar sülalesi ve askerler sınıfı
c- Vaisyalar: Tüccar, esnaf ve çiftçi sınıfı
ç- Sudralar: İşçi ve köle sınıfı

Doğan her kişi kast sisteminde yer alan dört sınıftan birine başlı olarak doğar.


ilk üç sınıfta olanlar, işçi ve köle sınıfından daha itibarlıdır. Sudralar. diğerlerine hizmet etmekle mükelleftirler. Sadece aynı kasttan olanlar sofrada birlikte yemek yiyebilir, kendi aralarında evlenebilirler. Kast sistemi, günümüzde eskiden olduğu gibi katı bir şekilde uygulanmamaktadır. Kast sistemi Hindistan devleti tarafında resmi olarak kaldırılmış olmasına rağmen, bazı bölgelerde bu sınıfsal kast sisteminin devam ettiği bilinmektedir.

Hinduizm'in kendine özgü bazı önemli dinî kavramları vardır. Bunlar;


Karma: Hinduizmde önemli bir yere sahip olan karma, bir tür sebep-sonuç kanunudur. Buna göre kişi geçmiş yaşantısında ne yapmışsa gelecekte de onu görecektir. İyilik yapan iyilikle, kötülük yapan da kötülükle karşılaşacaktır.

Tenasüh (Reenkamasyon): Tenasüh, ölen kişinin ruhunun bir bedenden diğerine geçmesidir. Buna ruh göçü de denir. Tenasüh, karmanın zorunlu bir sonucudur. Bu inanca göre insan, yaptıklarının sonucuna bağlı olarak hayvan, bitki ve insan şeklinde tekrar doğar. İnsan, mutlak olgunluğa ulaşıncaya kadar, dünyaya defalarca gelir.

Yosa ve Yosizm: Beden ile ruh, duysu ile sezsi arasında bir bütünlük ve uyum sağlamak, doğaüstü güçlerle temas kurmak amacıyla yapılan dinî egzersizlerdir.
 
Üst Alt