Himalaya Tuzu Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Himalaya Dağlarının kristal meyvesi Himalaya tuzu, insan vücudundaki elementlerin hemen hemen tamamını bünyesinde barındıran doğal şifa kaynağıdır.
Himalaya tuzu, sıradan bir tuzun ötesinde özellikleri bulunan bir kaya tuzudur. Fiziksel, kimyasal, ruhsal ve bedeni olarak sayısız faydası bulunduğu belirtiliyor. Yerinde, gerektiği kadar ve bazı amaçlar için kullanıldığında bir şifa kaynağı olabilen Himalaya tuzu, gereğinden fazla tüketilince zararlı bir madde haline gelebiliyor. Enerji kütlesi olarak da tanımlanabilen milyonlarca yıllık bu kristal madde, keşfedildiğinden bu yana birçok amaç için kullanılmış.
Himalaya tuzu, Pakistanda Pencap bölgesindeki Himalaya Dağlarından çıkarılır ve adını da bu dağdan alır. Himalaya Dağlarının güneyindeki Pencapın Khewra adı verilen bölgesindeki tuz madenlerinden elde edilir. Dünyanın en yüksek dağı Everesti de bünyesinde barındıran Himalayalardan çıkarılan tuzun Pakistanın ekonomisine de önemli bir katkısı vardır.
Oluşumu ve Özellikleri
Himalaya tuzu, dünya kabuğunun en önemli kristal tuz cevherlerinden biridir. Denizlerin kuruması sonucu çökelen tuzların lavlarla kaplanması ve uzun yıllar boyunca yüksek basınç altında kristalleşmesiyle oluşur. Himalaya tuzunun çok keskin bir tadı vardır. İşlenmeden doğal olarak tüketilebilir. Suda çözüldüğünde kimyasal ve moleküler yapısı değişmez. Kristalize bir molekül yapısı vardır. En kaliteli Himalaya tuzu, şeffaf ve saydam bir görünümdedir.
Bünyesinde yaklaşık 10 farklı mineral bulunur. Yüksek oranda halit, yani sodyum klorür (NaCl) minerali içerir. Halit içeriği yüzde 95-98 civarındadır. Evoropit, silvit ve polihalit gibi mineraller de içeriğinde bulunur. Polihalit; yani potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, oksijen ve hidrojen elementlerinden oluşan mineralin içeriği de yüzde 2-4 civarındadır. Ayrıca yüzde 0,01 oranında florür, yüzde 0,01 de iyot içerir. Bu minerallerdeki elementler dışında eser miktarda demir, bakır, krom, arsenik, molibden, nikel ve nadir toprak elementleri gibi elementler de içerir. Bünyesindeki ana mineral elementleri ve eser miktardaki elementlerin toplam sayısı 84tür. (Bazı kaynaklarda belirtildiği gibi 84 mineral içermez, 84 element içerir.)
Faydaları Nelerdir?
İnsan sağlığı için doğrudan ve dolaylı olarak faydaları bulunan Himalaya tuzu, insan vücudunda bulunan hemen hemen bütün elementleri bünyesinde barındırır. Vücudun iç dengesini sağlayarak gerginliği ve stresi azaltır. Kirlenmeyen ve doğal haliyle kullanılabilen Himalaya tuzu, alternatif ve doğal tedavi uygulamalarında da etkindir. Molekül yapısı sebebiyle hücre zarının absorbe edebildiği bir maddedir. Bazı kaya ve deniz tuzları hücre zarından geçemez. Hücrelerde proteine dönüşen besin ve enerji kaynağıdır. Birçok hastalığın tedavisinde önerilen bir mineral kaynağı olan Himalaya tuzu; migren, gut, astım, bronşit, romatizma, kemik erimesi, alerji, kulak iltihapları, kireçlenme, diyabet gibi hastalıklarda doğal bir tedavi aracıdır.
Himalaya tuzunun faydaları
Himalaya tuzunun faydaları
Himalaya tuzunun faydalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz;
- Kanserli hücrelerin oluşumunu önler.
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir.
- Böbrek taşları ve kumlarının eritilmesine yardımcı olur.
- Tansiyonu dengeler, yüksek tansiyonu önler.
- Sivilceler, sedef ve çeşitli mantar oluşumlarına karşı etkilidir.
- Hazımsızlık ve sindirim sorunları için idealdir.
- Yorgunluk ve boğaz hastalıklarına karşı kullanılabilir.
- Alzheimeri önler, yaşlanmaya belirtilerini geciktirir.
- Cilt kuruluğunu önler, cildi pürüzsüz hale getirir.
- Gözlerde kanlanmayı önler.
- Vücuttaki ödem, kir ve toksinleri arındırmaya yardımcı olur.
Nasıl Kullanılır?
Himalaya tuzunun kullanımı için bazı yöntemler bulunuyor. Kür olarak veya mutfak tuzu gibi yemeklerin üzerine dökülerek kullanılabilir. Şifa yayan dekoratif bir lamba olabilir, yapay mağaralarda tuz terapisi için kullanılabilir.
Genel sağlık için;
Himalaya tuzu, genel sağlık için her gün tüketilebilir. Kür olarak kullanılacaksa bir miktar Himalaya tuzu yarım bardak suyun içinde erimeye bırakılır. Eriyen tuz, sabah akşam içilerek kullanılabilir. Himalaya tuzunun yemeklerle birlikte pişirilmesi tavsiye edilmiyor. Çünkü pişirme sıcaklığında bünyesindeki mineraller yok oluyor. Bu sebeple yemek piştikten sonra sofra tuzu gibi yemeklerin üzerine serpilerek tüketilebilir.
Zayıflama uygulaması;
Zayıflamak amacıyla kullanılmak isteniyorsa farklı bir yöntem uygulanır: Metal olmayan bir kavanoza konulan Himalaya tuzunun üzeri, bir parmak geçecek şekilde su ile doldurulur. Kabın ağzı açık bırakılarak 3 ila 4 saat tuzun erimesi beklenir. Daha sonra çözülen tuzun oluşturduğu bir çözelti elde edilir. Yüzde 25 oranında tuz içeren bu çözeltiye sole adı verilir. Daha sonra bir bardak suyun içine tahta bir kaşıkla bir çay kaşığı sole katılır. Elde edilen çözelti, her yemekten yaklaşık yarım saat önce içilir. 15 gün boyunca içenlerin zayıflamalarına yardımcı olur.