• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hidrojen Peroksit

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Yara temizlemede kullanılan Oksijenli Su Kimyadaki adı “hidrojen peroksit“"tir. Konuşma dilinde “oksijenli su” denilmesi peroksitlerin bozulma sırasında kolaylıkla oksijen vermesi dolayısıyla hidrojen peroksit çözeltisinde de aynı olayın kolaylıkla olabilmesinden kaynaklanmaktadır. “Oksijenli su” deyiminin anlamı içinde oksijen çözünmüş su demektir. Hidrojen peroksit ise doğrudan doğruya bir molekül hidrojen ile bir molekül oksijenin meydana getirdiği, sudan başka bir bileşiktir. H202 formülü ile gösterilir. Suyun yoğunluğu 1 olarak kabul edilirken H202"nin yoğunluğu 1.465 olur.

Hidrojen peroksit büyük tabakalar halinde hafif mavi bir renk gösterir. Saf hali çok tehlikelidir. Büyük bir enerji vererek patlayabilir. Sulu çözeltilerinin patlama tehlikesi yoktur. Bundan dolayı ticarette bulunan en derişik hali %30′luktur. “Perhidrol” diye bilinir. Bunun sulandırılarak %3′lük halde eczanelerde ve hastanelerde kullanılanı “oksijenli su” diye bilinen şeklidir.

Hidrojen peroksit kimyasal olaylarda indirgen ve yükseltgen olarak etki eder. Dolayısı ile birçok bileşikleri bozar ve başka bileşikler haline geçirir. Bu özelliğinden faydalanarak renk giderme, leke çıkarma gibi işlerde kullanılır. Örneğin boyanacak saçların boyamadan önce renginin giderilmesi kurşunlu yağlı boyalardan yapılmış tablolarda bozulan beyaz renklerin temizlenmesi oksijenli su ile yapılır.

Yükseltken özelliği ile küçük canlı organizmalar üzerinde kırıcı etkiler yapar. Tıpta mikrop kırıcı olarak yara temizlenmesi, boğaz gargarası olarak kullanılır.

Eczanelerde şişeler içinde satılan oksijenli su ufak kazalarda yaranın temizlenmesi amacı ile kullanılmaktadır. Geçmişte hemen hemen her evde bulunan bir maddedir.
 
Üst