Havas İlminde Kullanılan Tütsüler
bir çok konuda görmüşsünüzdür bu ugulamayı yaparken şununla tütsüleyin denir yada şu buhuru kullanın denilir ve anlamlarını ne olduklarını bilmediğimiz için hep sorarız bu nedir ne işe yarar nerede buluruz diye şimdi tütsüleri ne nasıl kullanılacaklarını açıklayalım
Havâss çalışmalarında,her çalışmanın kendisine ait değişik bir tütsüsü vardır.Bu tütsüler çalışmanın reçetesinde yazılıdır.Şayet belli bir tütsü tavsiyesi yoksa hoşunuza giden bir tütsüyü yakabilirsiniz.Hoşunuza giden dediğimiz zaman da asla çarşıda pazarda bol bol satılan, doğudan ithal edilen o çubuk tütsüleri kastetmiyoruz.Bu tür tütsüler her zaman için katışıktırlar (Genede çok mecbur kalınırsa kullanılmalarında sakınca yoktur).Bence bu tür tütsüler Havâss veya değişik bir majikal çalışmadan çok, esrar içilen yerlerde kokuyu yok etsin diye kullanlmak için hazırlanmaktadırlar.
Evde tütsü yakmanın da pratik bir yolunu bulmak gereklidir.En geleneksel şekilde mangal yakıp, kömür ateşinde yakmaktır. Küçük bir mangaldaki, küçük bir ateş bu işe yeter. Fakat bu durum çoğu apartman ve kişi için fazla pratik
değildir.Bu şekilde çalışmak isteyip de pratik bir çare arayanlara şunu tavsiye edebilirim.İçinde kömür yakabileceğiniz çok ufak bir metalik kap gibi bir şey bulun.Üç,dört parça kömür koyun ve üzerine de Çemberlitaş
baharatçılarının hepsinde bulabileceğiniz bir tablet Nargile kömürü koyun.Nargile kömürü kimyasal karışımları olan bir kömür tableti. Ateşe tutunca hemen yanıyor ve altındakini de yakıyor. Kimyasal kömür yanıp, altındaki kömürler de tutuşup, köz halini alınca ateşi çalışma yerinize taşıyabilirsiniz.Fakat bunu yapmadan önce kömürlerin tamamen yanmış olmalarına
ve bir zehirlenmeye sebep olmayacaklarına dikkat etmelisiniz.Yakma işlemi, az kömür kullanacağınız için rahatlıkla bir mutfak havalandırmasının altında yapılabilir.
İkinci sistem daha basittir.Küçük bir,taşınabilir tüpgaz ocağı alın.Ateşini çok kısık yakın ve üzerine düz bir teneke koyun.Tütsülerinizi bu tenekenin üzerine koyun ve ağır ağır yakın.Tütsülerin çoğu bu şekilde istenen yavaşlıkta
yanabilirler.Hatta erimesi olmayan,tahtadan,ödağacı gibi şeyler bile bu şekilde yakılabilirler.Aynı tenekeyi,değişik büyüler,biberler ve akla gelen herşeyi yakmakta da kullanabilirsiniz.Bununlaberaber,butür gaz ocakları özellikle kış günleri, her yeri kapalı olan mekanlarda ve uzun süren çalışmalarda oksijen tükenmesine ve insanın zehirlenmesine sebep olabilirler.Bu, yaşanmış bir deneydir ve çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Üçüncü sistem tüpgaz ocağı yerine küçük bir elektirikli ocak kullanmaktır. Bu yakınızda bir yerde olur ve gereken yanma sağlandıktan sonra rahatlıkla düğmesini kapatabilir ve gerekince yeniden açabilirsiniz.Bu Bölümü
sonlandırdaman önce,yukarda bahsedilen misk, safran ve gereken tütsüler için gereken malzemelerin Baharatçılarda satıldığını söylemeliyim fakat pazar yerlerinde açılan ve gıda maddelerine yönelik baharatçılarda değil. Bunları mesela İstanbul'da Çemberlitaş baharatçılarında bulabilirsiniz.
kaynak:havasın derinlikleri
bir çok konuda görmüşsünüzdür bu ugulamayı yaparken şununla tütsüleyin denir yada şu buhuru kullanın denilir ve anlamlarını ne olduklarını bilmediğimiz için hep sorarız bu nedir ne işe yarar nerede buluruz diye şimdi tütsüleri ne nasıl kullanılacaklarını açıklayalım
Havâss çalışmalarında,her çalışmanın kendisine ait değişik bir tütsüsü vardır.Bu tütsüler çalışmanın reçetesinde yazılıdır.Şayet belli bir tütsü tavsiyesi yoksa hoşunuza giden bir tütsüyü yakabilirsiniz.Hoşunuza giden dediğimiz zaman da asla çarşıda pazarda bol bol satılan, doğudan ithal edilen o çubuk tütsüleri kastetmiyoruz.Bu tür tütsüler her zaman için katışıktırlar (Genede çok mecbur kalınırsa kullanılmalarında sakınca yoktur).Bence bu tür tütsüler Havâss veya değişik bir majikal çalışmadan çok, esrar içilen yerlerde kokuyu yok etsin diye kullanlmak için hazırlanmaktadırlar.
Evde tütsü yakmanın da pratik bir yolunu bulmak gereklidir.En geleneksel şekilde mangal yakıp, kömür ateşinde yakmaktır. Küçük bir mangaldaki, küçük bir ateş bu işe yeter. Fakat bu durum çoğu apartman ve kişi için fazla pratik
değildir.Bu şekilde çalışmak isteyip de pratik bir çare arayanlara şunu tavsiye edebilirim.İçinde kömür yakabileceğiniz çok ufak bir metalik kap gibi bir şey bulun.Üç,dört parça kömür koyun ve üzerine de Çemberlitaş
baharatçılarının hepsinde bulabileceğiniz bir tablet Nargile kömürü koyun.Nargile kömürü kimyasal karışımları olan bir kömür tableti. Ateşe tutunca hemen yanıyor ve altındakini de yakıyor. Kimyasal kömür yanıp, altındaki kömürler de tutuşup, köz halini alınca ateşi çalışma yerinize taşıyabilirsiniz.Fakat bunu yapmadan önce kömürlerin tamamen yanmış olmalarına
ve bir zehirlenmeye sebep olmayacaklarına dikkat etmelisiniz.Yakma işlemi, az kömür kullanacağınız için rahatlıkla bir mutfak havalandırmasının altında yapılabilir.
İkinci sistem daha basittir.Küçük bir,taşınabilir tüpgaz ocağı alın.Ateşini çok kısık yakın ve üzerine düz bir teneke koyun.Tütsülerinizi bu tenekenin üzerine koyun ve ağır ağır yakın.Tütsülerin çoğu bu şekilde istenen yavaşlıkta
yanabilirler.Hatta erimesi olmayan,tahtadan,ödağacı gibi şeyler bile bu şekilde yakılabilirler.Aynı tenekeyi,değişik büyüler,biberler ve akla gelen herşeyi yakmakta da kullanabilirsiniz.Bununlaberaber,butür gaz ocakları özellikle kış günleri, her yeri kapalı olan mekanlarda ve uzun süren çalışmalarda oksijen tükenmesine ve insanın zehirlenmesine sebep olabilirler.Bu, yaşanmış bir deneydir ve çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Üçüncü sistem tüpgaz ocağı yerine küçük bir elektirikli ocak kullanmaktır. Bu yakınızda bir yerde olur ve gereken yanma sağlandıktan sonra rahatlıkla düğmesini kapatabilir ve gerekince yeniden açabilirsiniz.Bu Bölümü
sonlandırdaman önce,yukarda bahsedilen misk, safran ve gereken tütsüler için gereken malzemelerin Baharatçılarda satıldığını söylemeliyim fakat pazar yerlerinde açılan ve gıda maddelerine yönelik baharatçılarda değil. Bunları mesela İstanbul'da Çemberlitaş baharatçılarında bulabilirsiniz.
kaynak:havasın derinlikleri