• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Havacılık tarihimizin ‘ilk’ kadınları

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Havacılık tarihimizin ‘ilk’ kadınları

havacilik-ilk-kadin-1.jpg



8 Mart Dünya Kadınlar gününde, ‘eşitlik’ düşüncesi geliyor herkesin aklına, insanların birlikte eşit özgürlükte yaşama düşüncesi… Kadınlar için şiddetsiz, baskısız, özgür bir dünya diliyoruz ve sizi, sizler için derlediğimiz Türk havacılık tarihine adını ‘ilk’ olarak yazdırmış önemli havacı kadınlarımızla baş başa bırakıyoruz.

Gökyüzündeki İlk Türk Kadın
Belkıs Şevket Hanım, 1 Aralık 1913 tarihinde ilk defa uçan Türk kadını ve aktivist
2’nci Meşrûtiyetin ilanından sonra, Donanma Cemiyeti tayyare ve gemi alma konusunda büyük bir bağış kampanyası başlattı. Müdafayı Hukuku Nisvan (Kadın Hakları Koruma Derneği) kurucularından olan Belkıs Şevket Hanım, bağışa destek vermek için 1 Aralık 1913 tarihinde, Fethi Bey’in idare ettiği Osmanlı isimli Deperdussin’e bindi. İstanbul üzerinde uçtular ve gökyüzünden üzerinde bağışa destek çağrısı bulunan propaganda kartları attılar.

İlk Türk Kadın Pilot
Bedriye Tahir Gökmen
Vecihi Uçuş Okulu’nda 1932 yılında havacılık eğitimine başlayan Bedriye Tahir Gökmen, uçuş eğitimlerini sürdürürken aynı zamanda memurluk yapıyordu. 1933’te bröve aldı. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir, 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı.

İlk Kadın Hava Şehidi
Eribe Kartal Hürkuş, 1936’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösteri atlayışı yaparken hayatını kaybetti.
29 Ekim 1936 günü Cumhuriyet Bayramı gösterileri sırasında, 18 yaşındaki genç paraşütçü Eribe Kartal Hürkuş 600 metre yükseklikten gösteri atlayışını yaptı. Eribe Hanım’ın paraşütü açılmadı ve virile kapılarak düşmeye başladı. Yere 60-70 metre kala virilden kurtulup paraşütü açtı ama paraşüt tekrar büzüldü ve genç paraşütçü yere düştü. Düştüğünde yaşıyordu fakat hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.

İlk Kadın Savaş Uçağı Pilotu
Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisi olan Sabiha Gökçen, aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu.
1937 yılında Eskişehir’de Hava Okulu’ndan mezun oldu. Manevi babası olan Mustafa Kemal Atatürk’ün de teşvikiyle, 1.Tayyare Alayı’nda altı aylık harp uçuş eğitimi gördükten sonra Trakya Manevralarına ve Dersim Harekatına katıldı ve “İlk Kadın Savaş Pilotu” ünvanını aldı. Uçuş kariyeri boyunca otuz ikisi muharebe görevi olmak üzere, 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi.

İlk Kadın Paraşütçü
Yıldız Uçman

Henüz bir ortaokul öğrencisi olan İzmirli Yıldız Uçman, 1935 Ağustos’unda, Ankara’da Türk Hava Kurumu’na bağlı olarak Türk Kuşu adında bir havacılık okulu açıldığını öğrenince Ankara’ya giderek başvuruda bulundu.
Eylül 1935’te, Türk Kuşu’nun Ergazi alanında paraşütle atlama gösterileri yapılırken Yıldız’ı Sovyet yapısı iki kişilik R-5 bombardıman uçağına bindirdiler. Yıldız atlayışını yaptı ve tarihte kendisini ilkler arasına yazdırdı.
 
Üst